«محتوا پادشاه است» شما هم قطعا این جمله معروف را درباره اهمیت تولید محتوا شنیدهاید، مگر نه؟ کمتر کسی پیدا میشود که نقل قول بیل گیتس در ستایش ساخت محتوا را نشنیده باشد. اما منظور او از محتوا چه بود؟ آیا هر محتوایی، پادشاه است؟ محتوا نویس باید چه نوع محتوایی را تولید کند تا برای کاربران اینترنتی ارزشمند باشد؟ پیدا کردن جواب این سوالها به ما کمک میکند تا در مقام کارشناس نوشتن محتوا با رازهای خلق محتوا آشنا شویم.
یاد بگیریم که چطور محتوای همیشه سبز و با کیفیت بنویسیم که هم مورد پسند خوانندگان باشد و گوگل خوشش بیاید و از سمت دیگر به کسب و کارها سود برساند. آنچه در ادامه میخوانید، راهنمای جامع محتوانویسی است. ما از سیر تا پیاز خلق محتوا را نوشتهایم؛ پس هر آنچه درباره معنی و مفهوم ساخت محتوا، سفارش Content Writing سایت و تعرفه سفارش محتوا بخواهید، بدون شک اینجا پیدا میکنید.
تولید محتوا چیست؟
بیل گیتس در سال 1375 شمسی (ژانویه 1996) در وبلاگش از نقش مهم تولید محتوا در دنیای آینده و اینترنت نوشت. الان که در سال 1402 هستیم، هنوز نوشتن محتوا مهم است و فکر هم نمیکنیم نقش و اهمیتش را به این زودی از دست بدهد. جالب است بدانید که بیل گیتس در همان سال نوشت که باید برای تولید کننده محتوا در بستر اینترنت حقوق مناسبی در نظر گرفت.
چرا که در نظر او، محتوانویس کسی است که میتواند با هنر نویسندگی و خلق محتوای درست و اصولی به فروش، بازاریابی و افزایش آگاهی از برندها کمک کند. اما کارشناس Content Writing دقیقا باید چکار کند؟ از کجا شروع کند؟ چطور بداند که محتوایش به کسب و کار کمک میکند یا نه؟ و به طور کلی Content Creation چیست؟
وقتی بیل گیتس از اهمیت خلق محتوا در وبلاگش نوشت.
معنی و مفهوم تولید محتوا به زبان ساده
تولید محتوا (Content Creation) در بازاریابی محتوا (Content Marketing) یعنی فرآیند انتخاب موضوع براساس نیاز کاربران که به پرسونای مشتری (Persona) معروفند و تولید انواع محتوای اصولی و سئو محور با توجه به موضوعات انتخابی. تعریفش کمی سخت شد؟
منظورمان از ساخت محتوا در بازاریابی محتوا این است که باید محتوایی تولید کنیم تا کاربر یا بازدیدکننده بپسندد و از آن خوشش بیاید. از این راه میتوانیم کاربر را به سمت خرید محصول، استفاده از خدمات یا کار مهم خودمان سوق دهیم.
به طور کلی، هر محتوایی که پاسخ سوالات کاربر را بدهد، دغدغههایش را درباره موضوعی خاص برطرف کند، براساس نیاز مخاطب نوشته شود، جنبه سرگرمی داشته باشد یا به طور کلی در مسیر یادگیری کمکش کند، به عنوان محتوای ارزشمند شناخته خواهد شد. در محتوانویسی، ما هم دقیقا دنبال اعمال همین ویژگیها هستیم.
محتوایی که تولید میکنید، باید یکی از این ویژگیها را داشته باشد
تفاوت محتوای معمولی با محتوای هدفمند
با این تعریف، هر آنچه که امروزه در دنیای اینترنت میخوانید، گوش میدهید یا میبینید به عنوان محتوای الکترونیکی شناخته میشود: پادکست، فیلمهای یوتیوب و آپارات، فیلمهای کوتاه یک دقیقهای در اینستاگرام، پستهای تلگرامی و مطالب وبلاگ و وبسایتها. اما در این بین باید به تفاوت بزرگ خلق محتوای معمولی و ساخت محتوا در بازاریابی محتوا (Content Marketing) که زیر مجموعهی دیجیتال مارکتینگ است، اشاره کنیم.
هدف از نوشتن محتوا در دیجیتال مارکتینگ فروش محصول، رفع نیاز کاربر، برندینگ یا تبلیغ است. بنابراین ساخت محتوا در بازاریابی محتوا همیشه با برنامهریزی و تدوین استراتژی همراه است. شما نمیتوانید به صرف نوشتن مطلبی 2 هزار کلمهای درباره جاهای دیدنی ترکیه، خودتان را کارشناس محتوایی بدانید. Content Creation فقط نوشتن یا تهیه فیلم و عکس نیست، بلکه در پس زمینهی آن فاکتوری مهم به اسم استراتژی محتوا پنهان شده؛ یعنی همه چیز برای رسیدن به هدفی مشخص انجام میشود.
چرا تولید محتوا مهم است؟
ست گودین (Seth Godin) بازاریاب و نویسندهی معروف کتابهای بازاریابی میگوید که بازاریابی محتوا تمامی آن چیزی است که از بازاریابی مانده. از نظر او، مشتریان و کاربران دیگر دنبال دیدن و خرید محصولات نیستند، بلکه تشنهی شنیدن قصههای محصولات هستند. پس، نوشتن محتوا هر روز بیشتر از دیروز برای کسب و کارها اهمیت پیدا کرده.
اگر قرار بود که افراد فقط دنبال خواندن اطلاعات محصول و کالاها باشند، بروشورها کافی بود. اما آن چیزی که باعث رونق کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای آنلاین میشود، استفاده درست از دانش خلق محتوا و به طور کلی بازاریابی محتوا (Content marketing) است.
کتاب گاو بنفش از ست گودین را بخوانید.
content creator هیچوقت از خواندن دست نمیکشد!
برمیگردیم به سوال «چرا تولید محتوا مهم است؟»
در گذشته، کسب و کارهای پر قدرت با پشتوانهی مالی قوی، به سرعت بر سر زبانها میافتادند. اما حالا به لطف اینترنت، پول دیگر تنها عامل موفقیت و رشد یک کسب و کار نیست. حالا کسب و کارهای خانگی در صفحات اینستاگرامی میتوانند با ساخت محتوای درست و اصولی، مشتریان خودشان را جذب کنند. در حقیقت، تمامی وبسایتها، کسب و کارهای اینستاگرامی و نوپا، فرصت برابری برای رساندن پیامشان به جامعه مخاطب موردنظرشان دارند. محتوا این فرصت برابر را به آنها میدهد.
اعتماد سازی
نوشتن محتوا، اعتماد میسازد؛ اعتمادی بین کاربر (مشتری، خواننده یا خریدار) با صاحب برند و کسب و کار. ما باید برای خواننده محتوایی ارزشمند تولید کنیم، حتی محتوایی خندهدار و سرگرمکننده. چنین محتواهایی روز او را میسازد و باعث ایجاد رابطهای بین ما و خودش میشود. استمرار در خلق محتوا و برنامهریزی برای انتشار محتوا به صورت منظم، خواننده را وا میدارد تا دوباره و دوباره به ما سر بزند. هرچقدر بیشتر سر بزند، بیشتر با ما و کسب و کارمان آشنا میشود، ما را میشناسد و اعتماد میکند.
برندینگ
تولید محتوا به شناخت افراد از برند هم کمک میکند. وقتی بتوانیم برنامهای منظم برای content writing هدفدار داشته باشیم، به مخاطب کمک میکنیم که ما را بیشتر بشناسد. هربار که او روی مقاله یا ویدئویی از ما کلیک میکند، نام ما بیشتر و بیشتر در خاطرهاش حک میشود.
بنابراین، وقتی شخصی دنبال چیزی است که در حوزهی تخصصی محتواهای شماست، سریعا اسم برند شما در ذهنش نقش میبندد و سراغ وبسایت یا حتی اینستاگرام شما میآید؛ چون میداند که صفحه وبلاگ یا اینستاگرام شما، مطالبی را منتشر میکند که مناسب اوست و به دردش میخورد.
نظر اندرو دیویس درباره خلق محتوا و ایجاد اعتماد
اهمیت تولید محتوا در سئوی سایت
نکتهی بعدی درباره اهمیت محتوانویسی، افزایش بازدید از سایت یا سئو سایت است. با ساخت محتوای درست، به سئو هم کمک میکنیم. بنابراین اگر کسب و کاری دنبال بهبود رتبه وبسایت یا به طور کلی سئوی سایت خود باشد، باید برنامهی جدول محتوا را در دستور کارش قرار دهد. بدون به کار بردن کلمات کلیدی مناسب در محتوای وبسایتها و بهینه سازی نرخ تبدیل مقالات، سئو اتفاق نخواهد افتاد. برای اطلاع از روند و مراحل خدمات سئو سایت، از این صفحه منتوریکس بازدید نمایید.
هربار که مطلب جدیدی مینویسیم، شانس این را داریم که از مخاطبان سرنخ (lead) بگیریم. به طور مثال میتوانیم از فرم تماس یا مشخصات در میان مطالب وبلاگ استفاده کنیم تا اگر خواننده سوال یا درخواستی داشت، با پر کردن فرم از ما بپرسد. شناخت کانال مناسب (شبکه اجتماعی، وبسایت و…) هم در قضیهی گرفتن سرنخ (Generating leads) مهم است. مثلا برای بعضی از کسب و کارها، اینستاگرام بهترین lead را میدهد و برای بعضی دیگر وبسایت.
نوشتن محتوا کمک میکند تا افراد به عنوان متخصص در حوزهی کاریشان شناخته شوند. یک کارشناس سئو میتواند با خلق محتوا درباره تجارب سئویی، آموزش سئو و نکات و ترفندهای سئویی خودش را به عنوان متخصص نشان دهد.
خلق محتوا سایت چگونه است؟
Content Writing سایت برای سازمانها و شرکتها راه خوبی برای نشان دادن خدمات و محصولات است. البته تمامی این فرآیند به ایجاد تصویری از برند سازمان (Brand Image) هم کمک میکند. ساخت محتوا باشگاه مشتریان وفادار برای سازمانها میسازد و آنها را در مسیر همدلی با برند هم قرار میدهد. اما سوال اصلی اینجاست که چطور برای سازمان خلق محتوا کنیم و محتوای سایت چگونه است؟
برای سفارش خدمات تولید محتوا با ما تماس بگیرید
اولین قدم: تهیه استراتژی محتوا
در فرآیند نوشتن محتوا سایت برای سازمانها، استراتژی محتوا و roadmap آن باید تهیه شود. برای تدوین استراتژی محتوا باید جواب این سوالات را بدانیم:
- با تولید محتوا قرار است از کجا به کجا برسیم؟
- چرا باید محتوا تولید کنیم؟
- واحدهای اندازهگیری محتوا چیست؟
- تعداد محتوا چقدر باشد؟
- محتوا را برای چه افراد و جامعه مخاطبی (Audience) بنویسیم؟
- محتوا را چطور و در چه بستری منتشر کنیم؟
- چطور از هر محتوا، lead بگیریم و خواننده را به مشتری تبدیل کنیم؟
هرآنچه برای محتوا نیاز دارید در دوره بازاریابی محتوا با منتوریکس یاد میگیرید.
پس در گام اول تدوین استراتژی نوشتن محتوا برای سازمان، باید هدف از محتوا را تعریف کنید. پیدا کردن هدف محتوا از جواب این سوال میآید: چرا باید محتوا تولید کنیم؟
در همین مرحله و بعد از پیدا کردن جواب و مشخص شدن هدف، باید ابزارها و واحدهای اندازهگیری آن را مشخص کنیم. واحدهای اندازهگیری موفقیت خلق محتوا چه چیزهایی هستند؟ افزایش ترافیک، ثبت خبرنامه، دانلود اپلیکیشن یا نرخ تبدیل (کانورژن)، به اشتراک گذاری مطالب در شبکههای اجتماعی یا تعداد دفعات دانلود و دیدن فیلم؟
ست گودین: ما آزادیم هرچقدر خواستیم واحدهای اندازه گیری را در ابتدای تدوین برنامه استراتژی مشخص کنیم و هدف را تعیین کنیم. اما اینکه بعد از ساخت محتوا تازه یادمان بیفتد که هدف از Content Writing چیست و چرا باید بنویسیم، کار درستی نیست.
قدم دوم: تعیین جامعه مخاطب
بعد از تعیین هدف تولید محتوا، باید جامعه مخاطب (Audience) را مشخص کنیم. این کار مستلزم تحقیق و فهم جامعه مخاطب یا پرسونای مشتری است.بدون تعیین هدف، شناخت پرسونا کار سختی خواهد بود. پس وقتش رسیده که این سوال را بپرسیم:
محتوای تولیدی برای چه افرادی است یا چه کسانی این محتوا را باید ببینند، بخوانند یا بشنوند؟!
محتوای موثر و ارزشمند، محتوایی نیست که از دلِ لیست موضوعات انتخابی و دلبخواهی سازمان بیرون بیاید. موضوعات محتوا باید برای مخاطب یا پرسونا انتخاب شود. پس بهترین محتوا باید پاسخ سوالات جامعه هدف (target audience) را بدهد یا به زبان خودمانی «چیزی یاد بده»
اگر بخواهیم فرآیند محتوا نویسی در نگاهی کلی ببینیم
قدم سوم: انتخاب بستر انتشار محتوا و بهینهسازی آن
معمولا بستر انتشار محتوا وبلاگ یا وبسایت است. بعضی از سازمانها وبلاگ دارند اما مطالبشان بهینه نیست. برای همین باید برنامهای برای بهینهسازی محتواهای موجود در نظر بگیریم. حالا که هدف و پرسونا را مشخص کردیم، به راحتی میتوانیم محتواهای وبسایت را بهبود بدهیم.
بعضی دیگر از کسب و کارها و سازمانها هم هنوز اول راه ساخت وبسایت هستند و ایدهای برای ساماندهی بخشهای وبلاگ ندارند. در اینجا هم با داشتن گوشه چشمی به هدف، پرسونا و نوع موضوعات، باید کار محتوای ستون یا پایه (Pillar Content) و خوشهبندی محتوایی (Cluster Content) را شروع کنیم. پس فرقی ندارد که سازمان از قبل وبلاگی داشته باشد یا نه، در هر صورت ما به ستون های محتوا نیاز داریم. در باره محتوای پیلار کلاستر از اینجا، می توانید اطلاعات لازم را کسب کنید.
قدم چهارم: محتوای ستون و خوشه بندی محتوایی
ساماندهی محتوا قدم بعدی است. محتوای ستون (Pillar Content)، ساختار اصلی یا استخوانبندی وبسایت یا وبلاگ را مشخص میکند. مثلا اگر وبسایتی برای فروش املاک در ترکیه داشته باشید، Pillar Content آن شامل بخشهای زیر خواهد شد:
- خواندنیها درباره ترکیه
- خرید املاک در ترکیه
- پروژههای تحویل داده شده به مشتریان
- خدمات اقامتی در ترکیه
بعد براساس محتوای ستون،3 نوع محتوای کلیدی و اصلی برنامهریزی تولید محتوا را خواهیم داشت:
- محتواهای مشارکتی که مخاطبان را وادار به ایجاد مشارکت و صحبت میکند؛ مثلا در ستون محتوایی خواندنیها درباره ترکیه، میتوانیم محتوایی درباره سریالهای ترکیهای بنویسیم که خواننده را به مشارکت وادار کند.
- محتوای همیشه سبز: evergreen content یا محتوای همیشه سبز یعنی محتواهایی که تاریخ انقضا ندارند و همیشه ترافیک ورودی به سایت میآورند. مثلا محتوا مدارک موردنیاز برای اخذ پاسپورت ترکیه، در گذر زمان تغییر چندانی نمیکند و فقط در جزئیات کوچکی نیاز به تغییر و بازنویسی دارد.
- رویدادها، اتفاقات و اخبار: این دسته از محتواها برای وبسایت املاک ترکیه شامل انتشار اخبار مهاجرت به ترکیه خواهد شد.
در مرحله چهارم تدوین استراتژی محتوا، باید سراغ ایمیل مارکتینگ هم برویم. در جریان انتشار محتوا در وبلاگ، میتوانیم ایمیل خوانندگان را از طریق عضویت در خبرنامه بگیریم. بعد از آن، میتوانیم با تدوین برنامه ارسال ایمیل از طریق ابزارهایی مثل mailchimp، convetkit یا mailerlite، مقالات وبلاگ، محصولات یا اطلاعیههای سازمان را برای بازدیدکنندگان بفرستیم.
ساختار کلی محتوای ستون و خوشه بندی محتوا؛ منبع: Hubspot
قدم پنجم: طوفان فکری و کیورد ریسرچ
وقت طوفان فکری (brainstorm) و انجام تحقیق کلمات کلیدی (کیورد ریسرچ: keyword research) رسیده. حالا با کیورد ریسرچ و طوفان فکری به خوبی میتوانیم موضوعات را به طور دقیق پیدا کنیم، تقویم محتوایی بسازیم و با برنامهریزی جلو برویم.
رَند فیشکین (Rand Fishkin) موسس MOZ میگوید که برای کیورد ریسرچ بهترین کار این است وقتی به جامعه هدف یا audience فکر میکنید، دائما این سوال را از خودتان بپرسید که پرسونای شما چه چیزی جستجو میکند؟
منظور Rand این است که خودمان را جای مخاطب موردنظر یا پرسونا بگذاریم و مثل او فکر کنیم. پرسونا چه چیزی نیاز دارد و دنبال چه نوع مطالبی است؟ کدام قالب محتوایی (فیلم، اینفوگرافیک، متن یا عکس) برایش جذابتر است؟
وقتی جواب این سوالها را دادیم، میتوانیم تقویم محتوایی را بچینیم و برنامهریزی کنیم. پیشنهاد میکنیم برای ساخت تقویم محتوا و تدوین استراتژی محتوا از دوره بازاریابی محتوا منتوریکس استفاده کنید. ما در این دوره، به طور دقیق و مشخص تمامی مراحل و فرآیند تولید محتوا را آموزش میدهیم.
قدم ششم: استفاده از شبکههای اجتماعی
در مرحله شش، باید از انواع شبکه اجتماعی برای معرفی بیشتر محتواهای وبلاگ استفاده کنیم. معمولا در استراتژی شبکههای اجتماعی هم قسمتی برای معرفی یا promote مطالب وبلاگ در نظر گرفته میشود. نکتهی مهم، نحوهی اعلان محتوای وبلاگ در شبکههای اجتماعی است. ما نمیتوانیم توقع داشته باشیم که افراد روی لینک مقاله در لینکدین، توئیتر یا اینستاگرام کلیک کنند. ما باید به آنها این اطمینان را بدهیم که به ما اعتماد کنند، چون ما منبع قابل اعتمادی برای آموزش یا یادگیری هستیم.
قدم هفتم: تبلیغات کلیکی
و بالاخره به مرحله هفتم میرسیم: استفاده از تبلیغات کلیکی برای معرفی بیشتر محتوای تولید شده. حالا که محتوای قوی و ارزشمندی داریم که برای مخاطب موردنظرمان درست شده، پس چه بهتر که آن را به افراد بیشتری نشان دهیم. تبلیغات در گوگل (گوگل ادز)، تبلیغات فیسبوک، تبلیغات لینکدین یا اد نتورک های ایرانی مثل یکتانت ابزارهای ما برای تبلیغات کلیکی هستند.
راهنمای گام به گام نوشتن محتوا
محتوا نویسی شبیه خلق اثر هنری است. در جریان ساخت محتوا، فقط با انتخاب موضوع و نوشتن مطلبی 3 هزار کلمهای سر و کار نداریم. ما میخواهیم محتوایی بنویسیم که خواننده یا مخاطب از آن خوشش بیاید و اطلاعاتی به او اضافه کند یا اینکه سرگرمش کند؛ درست مثل آثار هنری. بنابراین برای خلق محتوا باید فرآیند مشخصی را دنبال کنیم تا به هدفمان برسیم. اولین قدم شناخت انواع محتواست.
انواع محتوا
در بازاریابی محتوا دستمان کاملا باز است تا از انواع محتوا (قالبهای ارائه محتوا) استفاده کنیم. انتخاب نوع محتوا (Content Type) به بستر انتشار محتوا، پرسونای موردنظر، خلاقیت content writer و نوع محصول و خدمات هم بستگی دارد.
جیمی، متخصص بازاریابی محتوا در Animalz (آژانس بازاریابی محتوا) نکته جالبی را عنوان کرده. او میگوید به جای پرسیدن سوال «خواننده موردنظر من کیست؟»، از خودمان بپرسیم که «خواننده مطلب من در چه سطحی فکر میکند و ترجیح میدهد مطلبش در چه قالب محتوایی باشد؟»
این بهترین سوالی است که به تعیین نوع محتوا کمک میکند.
منظور جیمی این است که مثلا تصور کنیم پرسونای ما (برای سایت خرید ملک در ترکیه)، دنبال ترفندهای نکتهای از زندگی در استانبول است یا اینکه میخواهد اطلاعاتی دقیق از محله بشیکتاش استانبول داشته باشد؟ شاید هم میخواهد فیلمی از میدان تقسیم استانبول را ببیند و دنبال مطلبی عمیق و پر از اطلاعات نیست. جواب این سوالات به ما کمک میکند که فرم محتوا یا نوع آن را بهتر انتخاب کنیم.
مثلا اگر پرسونای ما فقط میخواهد اطلاعاتی کلی از استانبول داشته باشد، اینفوگرافیک بهترین نوع محتوا برای اوست. اما اگر دنبال راه مهاجرت به ترکیه است و میخواهد زیر و بم قضیه را یاد بگیرد، محتوای متنی یا ویدئو بهترین گزینه است.
پستهای متنی وبلاگ
شناختهشدهترین نوع محتوا در دنیا، پست متنی است. پستهای متنی در وبلاگ به صورت کلی در دو دستهی کوتاه و بلند نوشته میشوند. خیلیها فکر میکنند کاربران اینترنتی دنبال خواندن متنهای طولانی و بلندبالا نیستند، اتفاقا عکس این تفکر صادق است. اگر خواننده بداند که مطلبی با وجود طولانی بودنش، ارزشمند و به درد بخور است و نیازهایش را رفع میکند، تا آخرین جمله مطلب را دنبال میکند. بنابراین محتواهای long-form نتیجهی خیلی بهتری برای صاحب سایت خواهند داشت.
سوال اصلی این است که موضوعات محتواهای طولانی باید چه باشند؟ معمولا استراتژیستهای محتوا از محتواهای طولانی برای نوشتن آموزشهای گام به گام (راهنما) یا نقد و بررسی محصولات و خدمات استفاده میکنند. محتواهای long-form به افزایش رتبه سایت و سئو سایت کمک زیادی میکنند و سئوکارها هم حساب ویژهای روی این نوع محتوا باز کردهاند.
نقطه مقابل محتواهای طولانی، محتوای کوتاه یا short-form است که از لحاظ سئویی عملکرد کمتری نسبت به دسته اول دارند و نباید نسبت به نوشتنشان بی توجه بود. معمولا موضوعات خیلی خاص یا niche را در نوع محتوای کوتاه قرار میدهند. بنابراین نباید روی این نوع محتوا برای سئوی سایت یا گرفتن بک لینک حساب ویژهای باز کرد.
نوشتههنای قدیمی کوتاه و ضعیف را باید با نسخههای کاملتر و سئویی جایگزین کنید. برای اینکه بدانید چطور محتوای قدیمی را به روز کنیم؟، باید دستورالعمل سئویی گوگل را بر اساس تجربه سئوکارها و دیجیتال مارکترها بخوانید.
ویدئو
ویدئو در تولید محتوا و بازاریابی محتوا نقش فوقالعاده پر رنگی دارد. از اینستاگرام گرفته تا لینکدین و توئیتر؛ همه برای افزایش مشارکت (Engagement) از ویدئو استفاده میکنند. ویدئو اگر به درستی ساخته و ارائه شود، بهترین راه برای افزایش آگاهی از برند (Brand Awareness)، تبدیل بازدیدکننده و بیننده به مشتری و درگیر کردن مخاطب است. وبسایت Hubspot در تازهترین بررسیهایش به این نتیجه رسیده که ویدئو در صفحه فرود (Landing Page) تا 80 درصد نرخ تبدیل را افزایش میدهد.
کتابهای الکترونیکی (Ebooks)
نوع دیگری از محتواهای طولانی که معمولا در قالب PDF تولید میشوند، کتابهای الکترونیکی هستند. هدف از تولید ebooks، آشنایی خوانندگان و مشتریان بالقوه با حوزه تخصصی هر کسب و کاری است. مثلا ما با انتشار کتاب الکترونیکی کور وب وایتال (Core Web Vitals) به صورت رایگان، به مخاطبانمان نشان دادیم که با دانش روز سئو جلو میرویم و چیزی را از قلم نمیاندازیم.
معمولا وبسایتها و وبلاگهای آموزشی در ازای دریافت ایمیل خوانندگان و بازدیدکنندگان صفحه، کتابهای الکترونیکی را در اختیارشان قرار میدهند. از این طریق، lead هم بدست میآورند که برای برنامهریزی ایمیل مارکتینگ هم کارایی دارد.
پادکست (Podcast)
پادکست در دنیای این روزهای ما به شدت طرفدار دارد. پادکستها را بیشتر کسانی گوش میدهند که وقت خواندن ندارند یا دوست دارند همیشه و در هر حالی اطلاعاتی به مغزشان مخابره کنند. البته از حق هم نگذریم، سازندگان پادکست به خصوص پادکسترهای ایرانی به خوبی متوجه شدند که مخاطبان فارسیزبان دنبال چه نوع اطلاعاتی هستند.
با تولید پادکست جذاب و مورد پسند جامعه مخاطب یا پرسونا، مطمئن باشید که تمامی حرفهایتان شنیده خواهد شد. وبسایت activecampaign در مقالهای که درباره تاثیر پادکستها نوشته، عنوان کرده که شنوندگان پادکست به بیش از 80% محتوای آن گوش میدهند. این یعنی فرصتی عالی برای تحت تاثیر قرار دادن جامعه هدف.
به خاطر همین است که خیلی از کسب و کارها برای معرفی برندشان یا افزایش آگاهی (Brand Awareness) سراغ اسپانسری برنامههای پادکست میروند.
خبرنامه و ایمیل مارکتینگ
فروشگاههای اینترنتی، وبسایتهای آموزشی و به طور کلی سایتهایی که دائما محصول و محتوا منتشر میکنند، باید از ایمیل مارکتینگ برای رساندن محتوایشان به مخاطبان استفاده کنند. افرادی که در خبرنامههای وبسایتها عضو میشوند، تمایلشان را برای خواندن مطالب هفتگی یا ماهانه نشان دادهاند. بنابراین چرا از این پیشقدم شدن استفاده نکنیم؟
ایمیلهای خبرنامهای معمولا کوتاه، مختصر و ساده تهیه میشوند و بخش مهم قضیه در انتشار این نوع محتوا، تیتر یا عنوان ایمیل است. معمولا برای انتخاب تیتر مناسب ایمیل مارکتینگ جلسات طوفان فکری برگزار میشود و چندین نفر تصمیم میگیرند. با انتخاب تیتر جذاب و اغواگر، ایمیلهای هفتگی سر از سطل آشغال ایمیل کاربران در نمیآورند.
در ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی، قرار نیست با ارسال ایمیلهای گاه و بیگاه و بدون استراتژِی، مخاطبان را آزار دهیم. بلکه میخواهیم ارتباطی هدفمند و براساس اعتماد ایجاد کنیم.
انواع محتوا
پست مهمان (Guest Post)
کاربران اینترنتی عاشق خواندن مطالبی هستند که افراد متخصص و سرشناس بنویسند. آنها با اعتماد کامل، مقاله کارشناس معروف را میخوانند و نسبت به بستری هم که آن را منتشر کرده، احساس خوبی پیدا میکنند. انتشار محتوای صوتی یا متنی از طرف نویسنده مهمان، ترفند شناخته شدهای برای افزایش بازدید و شناخته شدن برند و کسب و کارها است.
اینفوگرافیک (Infographic)
اگر دنبال محتوایی هستید که خواننده آن را در چشم برهم زدنی بخواند و از طرف دیگر لذت بصری هم ببرد، اینفوگرافیک گزینه خوبی خواهد بود. این نوع از محتوا با کمک گرفتن از المانهای تصویری و به کار بردن اطلاعات شسته رفته و چکیده، تاثیر زیادی روی مخاطب میگذارد. اگر وقت محدودی دارید یا اینکه میخواهید مقالهی 2 هزار کلمهای وبلاگتان را برای پلتفرمی مثل اینستاگرام منتشر کنید، اینفوگرافیک را انتخاب کنید. به خاطر سهولت در خواندن اینفوگرافیک و ارائهی شفاف اطلاعات، خوانندگان از اینفوگرافیک خوششان میآید.
شاید باورش برایتان سخت باشد که کاربران اینترنتی تا 3 برابر بیشتر مایل هستند که اطلاعات موردنظرشان را با اینفوگرافیک بخوانند تا اینکه آن را در متنی بلندبالا پیدا کنند.
اینفوگرافیک بهترین قالب محتوا برای نمایش اطلاعات دقیق و موردی، حقایق جالب، آمار و نمودار است. در حال حاضر چندین ابزار آنلاین مختلف برای ساخت اینفوگرافیک وجود دارد که Canva بهترین نمونهاش است.
محتوای How-To
سری دیگر از محتواهای پرطرفدار که گوگل هم حسابی برایش سر و دست میشکند، محتواهای موسوم به how to است. این نوع از محتواها برای افرادی نوشته میشوند که دنبال رفع مشکل هستند. چطور اینستاگرام را نصب کنم، چطور در مصاحبه کاری اول موفق شوم؟ چطور رزومه بنویسم؟ چطور کارشناس تولید محتوا شوم؟
فقط کافیست که همین الان در گوگل عبارت how to یا چطور را جستجو کنید تا با عبارات مختلفی روبرو شوید که بعضیهایشان عجیب و غریب هم هستند. جالب است بدانید که گوگل اعلام کرده محتواهای how to در 15 سال اخیر، 140 درصد افزایش داشتهاند.
برای نوشتن محتواهای how to باید به پرسونای خود فکر کنید. در نظر بگیرید که پرسونا یا مخاطب شما دنبال چه چیزی است و چه اطلاعاتی میخواهد.
برای پیدا کردن ایدههای محتوایی چگونه/چطور، میتوان به واحد ارتباط با مشتری سر زد. از کارشناس فروش یا ارتباط مشتری درباره دغدغهها و سوالات مشتریان پرسید. همچنین از قسمت سوالات متداول کاربران هم میتوانید برای نوشتن محتوای چگونه یا چطور استفاده کنید.
پستهای شبکههای اجتماعی
هیچ شکی در این نیست که هر کسب و کاری باید در شبکههای اجتماعی حضور داشته باشد. اما حضور به تنهایی کافی نیست. متناسب با اهداف کسب و کار، باید برنامه و تقویم محتوایی برای شبکه اجتماعی موردنظر ساخت. حدود 40 درصد کاربران اینترنتی، قبل از خرید آنلاین محصولات یا استفاده از خدمات کسب و کارها، سری به صفحهی آنها در شبکههای اجتماعی میزنند.
تجربه مشتری (Case-Study)
نشان دادن تجربه مشتری و قصههای موفقیت در وبسایت یا سایر بسترهای آنلاین مثل اینستاگرام، نوع دیگری از محتواست که باید جدی گرفته شود. در کسب و کارهای B2B، 79 درصد مشتریان ترجیح میدهند که به جای خواندن محتوای سئویی، تجارب موفق برند را بخوانند و تصمیم بگیرند. خواندن تجربه مشتری (Testimonial) به تصمیمگیری مشتری بالقوه کمک ویژهای میکند.
یک نمونه از تجربه مشتری که در وبسایت منتوریکس قرار گرفته
برای تولید محتوا براساس تجربه مشتری باید زمان بیشتری گذاشت و سراغ مشتریهای قدیمی رفت. از آنها درباره فرآیند همکاری و چگونگی به ثمر رسیدن نتایج پرسید. از طرف دیگر، باید برای نشان دادن موفقیت، مدارک و اطلاعات