
با خوشه بندی محتوایی دیگر در فضا سیر نکنید! اگر فکر میکنید این فقط یک تیتر بانمک است، سخت در اشتباهید. با مطلب خوشه بندی محتوایی چیست به شما نشان دادیم چطور با خوشه بندی محتوایی یک فضانورد سرگردان نباشید و با داشتن برنامهای عملی و کاربردی برای محتواهای سایتتان پا به ساحل آرامش و ثبات بگذارید؛ به طوری که هم بتوانید دل مخاطب را به دست بیاورید و هم موتورهای جستجو را. اینطوری تیر را به دل هدف مینشانید و آتشی بر جان سئو سایت و محتواهایتان میاندازید که بیا و ببین! اما چطور میتوان این محتوای خوشهای را نوشت و به چه فاکتورهایی باید توجه کرد؟ همراه منتوریکس باشید تا با چند مثال کاربردی این مفهوم را برایتان توضیح دهیم.
محتوای خوشهای چه بود؟
بگذارید همین ابتدای کار دلِ خوانندگان فراموش کارمان را شاد کنیم و مروری داشته باشیم روی خوشه بندی محتوایی. همانطور که قبلا هم گفتیم خوشه بندی محتوایی کمک میکند موضوعات سایتتان دستهبندی شود. موضوعات اصلی و کلیدی که معمولا بسیار پرجستجو و هدف سئو سایت هستند در این بخش توزیع میشوند و به اصطلاح ستونهای محتوای سایتتان را تشکیل میدهند. سپس برای هر یک از این ستونها شاخههایی تعریف میشود که دامنهی جستجوی بالایی ندارند اما به قوام و گسترش محتوای ستون کمک زیادی میکنند.
اگر نگاهی کلی به محتوای ستون و خوشه بندی محتوا داشته باشید
شما هم احساس میکنید هنوز چیزی کم است؟ احساستان درست است. این حلقهی گمشده «پیوند و ارتباط» محتوای ستون و خوشههاست که از طریق هایپرلینک ایجاد میشود. با برقراری این ارتباط هم به موتورهای جستجو و هم خوانندگانتان میفهمانید مطلبی که در حال مطالعهی آن هستند، شاخههای کدام ساقهی محتوایی سایتتان را تشکیل دادهاند. کاری نیکو و سئوپسند! فکر میکنم کاملا برایتان یادآوری شد که خوشه بندی محتوایی چیست. حالا بیایید با هم ببینیم چطور میشود این خوشهها را ایجاد کرد و چطور محتوای خوشهای بنویسیم؟
قدم اول: خوشهها را تعریف کنید
بعد از اینکه ستونها را مشخص کردید (کلمات و موضوعات پرجستجو)، نوبت به مشخص کردن خوشهها میرسد. پیش از این گفته بودیم که هدف شما باید ایجاد این مطالب خوشهای حولوحوش موضوعات فرعی با کلمات کلیدی کم جستجو باشد.
خب حالا مشکل 2 تا شد. این کلمات کلیدی کم جستجو اما مرتبط را چطور میتوان پیدا کرد؟ در نکتههای سئو پایه (Basic Seo) بارها گفته میشود که به سراغ کلمات کلیدی که بر سر آنها جنگ است نروید و کلمات کلیدی کوچکتر را انتخاب کنید. به صورت ایدهآل، کلمات کلیدی که خوشهها را حول محور آن ایجاد میکنید، باید همعرض باشند و در یک پیشرفت خطی قرار بگیرند. برای شروع، بیایید با انتخاب موضوع و اولویتبندی شروع کنیم.
لینک ارتباط بین خوشهها و محتوای ستون است.
قدم دوم: اولویت موضوعی ایجاد کنید
خوشه بندی محتوایی و نوشتن محتوای خوشهای، یک استراتژِی بلند مدت جهت کسب رتبه برای کلمات کلیدی هدف در موتورهای جستجوست. بگذارید با یک مثال مفرح این موضوع را واضحتر کنیم. بازی دومینو را تصور کنید. استراتژی خوشه بندی محتوایی چیزی شبیه بازی دومینوست. هر دومینو نشاندهندهی حجم جستجو برای کلمه کلیدی خاصیست.
اولین دومینو کوچکترین کلمه است. به محض اینکه محتوایی که حول محور آن نوشتید، موفق به کسب رتبه شد، در حالت ایدهآل باید تنهای به کلمهی کلیدی کمی بزرگتر از خود بزند و موجب رتبهگیری آن هم بشود و این زنجیره به همین شکل ادامه یابد.
بگذارید با یک مثال خودمانی به شما بگویم چطور این استراتژِی را برای وبسایت منتوریکس پیادهسازی کردم. همانطور که میدانید وبسایت منتوریکس هم دورههای آموزشی دیجیتال مارکتینگ برگزار میکند و هم مشاوره دیجیتالمارکتینگ میدهد. دوره دیجیتال مارکتینگ منتوریکس شامل چند دورهی تخصصی از جمله دوره سئو، دوره گوگل ادز، دوره ایمیل مارکتینگ و... میشود. گام اول در خوشه بندی محتوایی مشخص کردن ستونهاست که برای منتوریکس شامل دوره دیجیتال مارکتینگ (کلیات)، سئو، محتوا، گوگل ادز، گوگل آنالیتیکس و بهینه سازی نرخ تبدیل (CRO) میشود. هر یک از این محتواهای ستون کلمات کلیدی هدفی دارند که بسیار پرجستجو و پررقابت هستند.
مثلا دوره سئو یکی از پررقابتترینهای این عرصه و به اصطلاح کلمه کلیدی گسترده است. برای رسیدن به رتبه در آن نیاز داریم که با محتواهای خوشهای که دربردارندهی کلمات کلیدی مکمل آن است، حمایتش کنیم.
پس با استفاده از ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی از جمله keyword everywhere extension، به دنبال کلمات کلیدی و عباراتی مرتبط با دوره سئو میگردیم: (اگر با ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی آشنایی ندارید، مطلب 6 ابزار رایگان جستجوی کلمات کلیدی را بخوانید).
همانطور که در تصویر میبینید، برخی اصطلاحات وجود دارد که میتوانیم آنها را برای خوشهها هدف قرار دهیم.
مثلا بیایید روی آموزش مبتدی سئو کلیک کنیم تا ببینیم چه پیشنهاداتی برایمان در چنته دارد:
همانطور که میبینید حالا چیزهایی داریم که بتوانیم روی آنها کار کنیم.
اگر مثل منتوریکس قدمهای اول را برمیدارید و بهتازگی استراتژی محتوای خود را تدوین میکنید، بهتر است سراغ استراتژی کلمات کلیدی Long tail بروید. بنابراین خوشههای خود را با مباحث / کلمات کلیدی مانند:
- اصول سئو: چگونه میتوان بر اساس آن سئو سایت را افزایش داد؟ (میانگین جستجو 2000/ ماهانه)
- آموزش سئو داخلی سایت/ سئو خارجی/ سئو تکنیکال: تکنیکهای سئو سایت چیست؟ (میانگین جستجو 1500/ ماهانه)
همانطور که شروع به کسب رتبه برای این کلمات کلیدی میکنید (یا به اولین دومینو ضربه میزنید)، پست بعدی شما میتواند کلمات کلیدی با حجم جستجوی بیشتر را هدف قرار دهد:
- مثلا آموزش سئو با میانگین جستجوی 3000-6000 ماهانه.

سلسله مراتب موضوع باید توسط اندازه جستجوهای مرتبط و چگونگی اتصال آن به محتوای ستون تعیین شود.

زمانی که برای این عبارات رتبه میگیرید، به Google این پیام را میدهید که وبسایت شما منبعی تخصصی در این زمینه است. بنابراین، احتمالاً همین کار را با اصطلاحات و عبارات مرتبط با حجم جستجوی بالاتر انجام میدهد.
یادتان باشد وقتی شروع به ایجاد محتوا حولوحوش کلمات کلیدی بزرگ و بزرگتر میکنید، در نهایت، برای اصطلاحات اصلی در محتوای ستون خود هم موفق به کسب رتبه میشوید.
از دست ندهید: هزینه و شرایط انجام خدمات سئو وبسایت در منتوریکس
قدم سوم: قصد کاربران را شناسایی کنید
این قاعده طلایی در تولید محتوا را آویزهی گوشتان کنید: محتوا نوشته نمیشود، مگر برای مخاطب. بنابراین در تولید محتوا همیشه باید مخاطب را در اولویت قرار دهید. این چیزی است که تقریباً هر بازاریابی باید میداند، اما رعایت کردن این اصل نسبتا ساده در عمل گاهی فراموش میشود.
هدف اصلی شما این است که شکاف بین آنچه شخص در Google جستجو میکند و رسیدن به هدف نهاییاش را برطرف کنید.
بنابراین، همانطور که در استراتژی خوشه بندی محتوایی خود عمیقتر میشوید، باید دانش کافی در مورد انواع سوالاتی که مردم میپرسند را داشته باشید.
برای استفاده مجدد از مثال دوره سئو، بیایید ببینیم که مردم با استفاده از ویژگی Auto completion گوگل در مورد این موضوع کلی چه سوالاتی میپرسند. با توجه به این یافتهها، خوشههای موضوعی که ایجاد میکنید میتوانند برای پاسخ به سوالاتی مانند سوالات زیر باشند:
- اصول سئو چیست؟
- تکنیکهای سئو سایت چیست؟
- خدمات سئو چیست؟
- موتور جستجو چگونه کار میکند؟
پر بیراه نیست اگر بگوییم اصطلاح "قصد کاربر" شاید بزرگترین واژه در SEO امروز باشد. هرچه بهتر بتوانید با محتوای خود به ریشهیابی آن بپردازید، عشق بیشتری هم از Google دریافت میکنید!
قدم چهارم: ارزش لینکسازی داخلی را جدی بگیرید
لینکسازی داخلی به گوگل کمک میکند چند موضوع مهم را در مورد سایت شما بفهمد:
- ارتباط بین خوشهها با صفحات ستون
- ارزش پیجها
- ارتباط صفحات داخلی
هدف اساسی استفاده از خوشه بندی محتوایی این است که به موتورهای جستجو درک درستی از وب سایتمان بدهیم. همانطور که خوشههای موضوعی خود را به هم پیوند میدهید، همه این موارد باید ارتباط منطقی و اصولی با محتوای ستون داشته باشند.
گرچه ممکن است موارد استثنایی وجود داشته باشد، اما در حوزه خوشه بندی محتوایی، بهتر است قسمت عمده پیوند خود را در همان محتوای ستون نگه دارید. این کار به ساختاربندی صحیح سایت شما و گسترش موثر لینکسازی کمک بزرگی میکند.
با شرکت در دوره دیجیتال مارکتینگ منتوریکس آماده ورود به بازار کار شوید.
محتوای خوشهای چطور گوگل را شیرفهم میکند؟
محتوای ستون پایه و اساسیست که نحوه ارائه وب سایت شما به کاربران و موتورهای جستجو را بهینه میکند. وقتی هم کاربران و هم رباتها وبسایت شما را میبینند، این ستونها باید کاملاً مشخص کنند که سایت شما در چه زمینهای فعالیت میکند و از چه ارزشی برخوردار است.
هدف نهایی شما با محتوای خوشهای این است که در آیندهای نه چندان دور، رتبهبندی مناسبی برای کلمات کلیدی عمومی فوق العاده کسب کنید.
در نهایت دستهبندیهای شما باید چیزی شبیه این تصویر از آب دربیاید.
محتوای ستون باید بخش طولانی و جامع در مورد موضوع اصلی باشد. در حالی که این نوع دستهبندی به Google و کاربران نشان میدهد سایت شما در چه زمینهای فعالیت میکند، خوشههای موضوعی حمایتگر نشان میدهد که شما موضوع را کاملا میشناسید و روی آن مسلط هستید.

اگر محتوای ستونی ایجاد کردید، اجازه ندهید همانجا بنشیند و پیر شود!

هر چند وقت یکبار تلاش کنید خوشههای جدید شامل موضوعات جدید، نکتهها، مثالها و جملات تخصصی به آن اضافه کنید تا مطمئن شوید که مرتبط میماند. این عناصر کمک میکند که رتبهگیری در جستجوهای گوگل باقی بماند.
جمعبندی
محتوای خوشهای کمک میکند وبسایت منظمتری داشته باشید. از طرفی Topic cluster ارزش سئویی هم دارد و بهنوعی کاری مخاطبپسند و صد البته گوگلپسند است. اگر تجربهای در زمینهی ایجاد محتوای خوشه ای دارید یا سوالی در این زمینه برایتان ایجاد شده، خوشحال میشوم برایم کامنت بگذارید.
اگر این مطلب را دوست داشتید، مطلب «تولید محتوا چیست» و «استراتژی محتوا چیست؟» را هم بخوانید. راستی اگر برای کسبوکارتان به مشاوره دیجیتال مارکتینگ نیاز دارید، همین حالا فرم مشاوره را پر کنید تا بهسرعت با شما تماس بگیریم.

نهال کارشناس ارشد سئو و مدیر پروژههای منتوریکس است. تخصصاش در برنامهریزی، حل کردن چالشهای پروژهها و ایجاد هماهنگی بین اعضای تیم است. تجربه نهال در حوزه دیجیتال مارکتینگ منبع الهام همه اعضای تیم محسوب میشود.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت منتوریکس مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.