با این کار جزو نفرات اول دوره GA4 منتوریکس هستید. با شما در ارتباط هستیم :)
  • 1
  • 2
  • 3
کتاب الکترونیکی رایگان

برو مرحله بعدی
  • 1
  • 2
  • 3
دوست عزیز
برای ارسال کتاب به ایمیل و شماره موبایل شما نیاز داریم.
برو مرحله آخر
  • 1
  • 2
  • 3
کتاب شما آماده است، دکمه دریافت لینک دانلود را بزنید.

لینک دانلود به شما ایمیل و پیامک شد.

چطور گزارش تحلیل ترافیک سایت با گوگل دیتا استودیو بسازیم؟

شیما تیموری
شیما تیموری
19:44، 1400/03/11
چطور گزارش تحلیل ترافیک سایت با گوگل دیتا استودیو بسازیم؟
1 رای    میانگین 5.0/5
لطفا شما هم امتیاز بدهید!

چطور گزارش تحلیل ترافیک سایت با گوگل دیتا استودیو بسازیم؟


در این پست می‌خواهیم به شما یاد بدهیم که چطور با ابزار معروف و رایگان گوگل دیتا استودیو، گزارش تمیز و قابل فهمی از ترافیک ورودی به وبسایت بسازید و آن را تحلیل کنید. پس اگر کارشناس سئو سایت، دیجیتال مارکتر و مدیر بازاریابی دیجیتال هستید، خواندن این مطلب را به هیچ وجه از دست ندهید.

گوگل دیتا استودیو چیست؟

قبل از اینکه سراغ بحث اصلی برویم، کمی از گوگل دیتا استودیو می‌گوییم. چون فرض را بر این می‌گیریم که ممکن است بعضی از خوانندگان این مطلب با ابزار Google Data Studio آشنایی نداشته باشند. گوگل دیتا استودیو از ابزارهای معروف گوگل است که برای استفاده از آن نیازی به پرداخت هزینه نیست. شما می‌توانید سایر ابزارهای معروف مثل گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز، سرچ کنسول و... را به گوگل دیتا استودیو متصل کنید و بعد با استفاده از قالب‌های گزارشی آماده‌اش، در مدت زمانی کوتاه گزارش بسازید.

برای آشنایی بیشتر با گوگل دیتا استودیو، مطلب زیر را بخوانید:

همچنین برای تحلیل و آشنایی با داده‌های گوگل آنالیتیکس و اصطلاحات آن که در این گزارش و مطلب استفاده می‌شود، مطلب زیر را هم بخوانید:

چرا بررسی ترافیک ورودی به وبسایت اهمیت دارد؟

در دنیایی که بر سر گرفتن رتبه‌ی خوب در صفحات گوگل جنگ است و از زمین و زمان استراتژی و تکنیک سئویی می‌بارد، تجزیه و تحلیل ترافیک ورودی موضوع فوق‌العاده مهم است. خلاصه منظورمان این است که استفاده از استراتژی سئویی و تلاش برای گرفتن رتبه یک سمت قضیه است و گزارش‌گیری و تجزیه و تحلیل داده‌ها سمت دیگر قضیه. تا زمانی که نتوانیم داده‌ها را به خوبی تصویرسازی کنیم و از گزارش‌ها نتیجه بگیریم، استفاده از استراتژی بی معناست.

گوگل دیتا استودیو توانایی تبدیل داده‌های زیاد وبسایت شما به گزارش‌های بصری و موثر را دارد. با گوگل دیتا استودیو، گزارش‌های قصه‌گویی خواهید داشت که در یک چشم به هم زدن تصویری عالی از وضعیت سئویی سایت‌ را پیش چشمان‌تان می‌گذارند تا تصمیم‌گیری را برایتان راحت‌تر کنند.

در تجزیه و تحلیل داده‌های ورودی به وبسایت، سوالات زیر اهمیت زیادی دارند:

  •  هر کانال چقدر ورودی داشته؟
  •  کدام مطالب وبلاگ (یا وبسایت) بازدید بیشتری داشته‌اند؟
  •  کدام صفحات بالاترین نرخ پرش را به خود اختصاص داده‌اند؟
  •  کدام صفحه بیشترین Avg. Session Duration را داشته؟

البته این سوالات فقط برای نمونه بود، وگرنه در گزارش سئویی سوالات مهم دیگری هم هستند که باید جوابشان را پیدا کنیم.

بیشتر بخوانید: دیجیتال مارکتینگ چیست؟

چطور گزارش سئویی در گوگل دیتا استودیو بسازیم؟

برای ساخت گزارش، باید اول از همه گوگل آنالیتیکس را به گوگل دیتا استودیو متصل کنید. ما فرض را بر این می‌گیریم که وبسایت شما گوگل آنالیتیکس دارد اما اگر چنین نیست، باید اول از همه یک حساب گوگل آنالیتیکس بسازید و ترکینگ کد آن را در سایت قرار دهید.

این را هم یادتان باشد که برای انتقال داده‌ها از گوگل آنالیتیکس به گوگل دیتا استودیو، شما باید از همان جیمیلی  (gmail) استفاده کنید که به گوگل آنالیتیکس سایت هم دسترسی دارید. بعد از ورود به صفحه گوگل دیتا استودیو، دو راه برای ساخت گزارش دارید: از گزارش‌های آماده (Template) استفاده کنید یا اینکه خودتان گزارش بسازید. از آنجایی که ساخت گزارش زمان‌بر است، پیشنهاد می‌کنیم که از گزارش‌های آماده استفاده کنید.

گوگل دیتا استودیوصفحه اصلی گوگل دیتا استودیو

گزارش‌های آماده گوگل دیتا استودیو به سرعت کارتان را راه می‌اندازند. فقط کافیست که منبع موردنظر (Data source) مثل گوگل آنالیتیکس را به آن وصل کنید. از طرف دیگر، بعضی از کاربران گوگل دیتا استودیو و وبسایت‌های معروف مثل SEMRush هم اقدام به منتشر کردن گزارش‌هایشان می‌کنند تا بقیه هم بتوانند از آن‌ها استفاده کنند.

گوگل دیتا استودیو و گزارش سئوگزارش سئویی در گوگل دیتا استودیو

برای شروع کافیست روی لینک یا تصویر زیر کلیک کنید تا صفحه‌‌ای برای‌تان باز شود و به ترتیب مراحل را انجام دهید:

گوگل دیتا استودیوگزارش آماده تحلیل ترافیک سایت در گوگل دیتا استودیو

لینک گزارش آماده تحلیل ترافیک سایت در گوگل دیتا استودیو (کلیک کنید)

روی گزینه سه نقطه سمت راست بالا کلیک کنید و make a copy را بزنید. حالا از گزارش، کپی گرفتید و آن در پنل گوگل دیتا استودیوی خودتان قابل دسترس است. 

گوگل دیتا استودیو1- گزارش گوگل دیتا استودیو را کپی کنید.

گوگل دیتا استودیو2- روی new data source بزنید تا گوگل آنالیتیکس خودتان را انتخاب کنید.

گوگل دیتا استودیو3- روی create new data source بزنید تا پنجره‌ای برایتان باز شود که گوگل آنالیتیکس شما را نشان می‌دهد. آن را انتخاب کنید و copy report را بزنید.

حالا بیایید تا با همدیگر هر نمودار و داده را بررسی کنیم. بازه زمانی گزارش را می‌توانید در نوار بالای آن تغییر دهید.

گوگل دیتا استودیوگزارش گوگل دیتا استودیو برای تحلیل ترافیک سایت

در نمودار اول سمت چپ گزارش، Organic Sessions را خواهید دید. سِشن یعنی مدت زمانی که کاربر در صفحه‌ای از وبسایت می‌چرخد و زمانی به سِشن ارگانیک اشاره می‌کنیم، منظورمان آن دسته از سِشن‌هایی است که به صورت ارگانیک (کاربران از طریق موتورهای جستجو وارد سایت می‌شوند نه از طریق تبلیغ) بدست آمده‌اند.

گوگل دیتا استودیوآمار ورودی به سایت

در این گزارش، سشن ارگانیک سایت از روز 6 مِی 2021 تا 2 جون 2021 جمعا سه هزار و نهصد عدد بوده. تعداد سشن‌های ارگانیک در روزهای 13 و 27 می به پایین‌ترین حد خود رسیده و دوباره بعد از 28 مِی روند افزایشی داشته.

حالا به قسمت داده‌ها می‌رسیم که رفتار کاربران (Users) را در سایت نشان می‌دهد. Users در گوگل آنالیتیکس به معنی بازدیدکنندگانی است که 1 سِشن (Session) را در بازه زمانی مشخص (امروز، دیروز، 7 روز اخیر) انجام داده‌اند. مثلا اگر کاربری در مدت 30 دقیقه، به صفحه‌ای سر زده، اسکرول کرده، خریدی انجام داده یا خبرنامه را ثبت کرده، به عنوان یک سِشن ثبت می‌شود.

حالا این کاربران به 2 دسته کلی تقسیم می‌شوند: بازدیدکنندگانی که بار اولشان است به سایت سر می‌زنند و دسته دومی که قبلا هم به سایت سر زده‌اند و دوباره هم آمدند. در گوگل آنالیتیکس به دسته اول new users گفته می‌شود و به دسته دوم returning users.

در جدول بالا به خوبی خواهید دید که در این بازه زمانی، چند بازدیدکننده (Users) داریم و از این میان، چند بازدیدکننده دفعه اولشان است که به سایت سر زده‌اند و چند بازدیدکننده برای بار دوم به سایت آمده‌اند.

اگر دنبال میانگین مدت زمانی که بازدیدکنندگان در قالب Session در سایت شما سپری کرده‌اند، بگردید فقط کافیست که به Avg.Session duration نگاه کنید. مثلا براساس آمار گوگل آنالیتیکس سایت موردنظر ما، بازدیدکنندگان به طور میانگین 4:40 دقیقه زمان صرف کرده‌اند. با این متریک (Metric) شما متوجه خواهید شد که بازدیدکننده یا کاربر چقدر در سایت شما بوده. مدت زمان بیشتر، نشان‌دهنده سلامت صفحه شما خواهد بود. یعنی اینکه صفحات شما آنقدر برای کاربر یا خواننده جذاب بوده‌اند و او را درگیر کرده‌اند که او ترجیح داده در صفحات بچرخد و از سایتتان بیرون نیاید.

برای یادگیری کار با جدیدترین نسخه گوگل آنالیتیکس، از دوره ga4 منتوریکس دیدن کنید.

ترافیک ورودی چقدر در نرخ تبدیل تاثیر گذاشته؟

هر وبسایتی یک سری فعالیت مهم برای بازدیدکنندگانش در نظر می‌گیرد تا انجامشان دهند. به این فعالیت‌های مهم، کانورژن (Conversion) یا تبدیل می‌گویند. مثلا کانورژن وبسایت فروشگاهی، خرید محصول است یا کانورژن وبسایت شخصی یا وبلاگی ثبت خبرنامه است. برای اینکه بدانیم ترافیک ورودی به وبسایت چقدر به کانورژن یا تبدیل کمک کرده، از قسمت دوم گزارش کمک می‌گیریم.

گوگل آنالیتیکس و گوگل دیتا استودیوقسمت دوم گزارش گوگل دیتا استودیو

کانورژن در گوگل آنالیتیکس به عنوان Goal (هدف) معرفی می‌شود. برای مشخص شدن goal باید در گوگل آنالیتیکس یک سری goal بسازید. مثلا یک goal برای خرید آنلاین وبسایتتان بسازید. زمانی که کاربر خریدی انجام می‌دهد، goal خرید شما، 1 خواهد بود. حالا اگر دو خرید انجام شود، تعداد goal خرید به 2 افزایش می‌یابد.

براساس اهدافی که دارید، می‌توانید چندین goal بسازید. مثلا ثبت‌نام در سایت، خرید، کلیک روی دکمه افزودن به سبد خرید یا تماس. هرکدام از این‌ها را می‌توانید در بخش دوم گزارش ببینید. در این بخش، تعداد کلی goal مشخص شده که در بازه زمانی فرضی ما 607 تاست و نرخ تبدیل آن 15.5% است.

حالا از این تعداد goal، 336 نفر خرید انجام داده‌اند که در goal خرید (purchase) ثبت شده و 81 نفر هم در سایت ثبت‌نام کرده‌اند.

مقایسه ترافیک‌های ورودی از کانال‌های مختلف به وبسایت

در قسمت سوم گزارش می‌خواهیم با همدیگر بررسی کنیم که هر کانال (Channel) چه میزان ورودی یا ترافیک به وبسایت داده. مثلا کانال تبلیغات (paid channel) در مقایسه با ترافیک ارگانیک چقدر کاربر یا بازدیدکننده به سایت آورده.

در این جدول، به تفکیک هر کانال مشخص شده و تاثیر هرکدام را می‌توانید براساس نرخ پرش (bounce rate)، تعداد سِشن، نرخ تبدیل، میانگین زمان سِشن (Avg.session duration) بررسی کنید.

مقایسه کانال های ورودی سایت در گوگل دیتا استودیومقایسه کانال‌های ورودی در گوگل دیتا استودیو براساس داده‌های گوگل آنالیتیکس

مثلا در این جدول می‌بینید که کانال other بیشترین میزان session را داشته. اما منظور از کانال other چیست؟ بعضی وقت‌ها گوگل آنالیتیکس نمی‌تواند تشخیص درستی برای تعیین نوع ترافیک ورودی به سایت بدهد. مثلا اگر ترافیک ورودی از اینستاگرام، توئیتر، لینکدین، رپرتاژ آگهی یا... باشد و utm مختلفی برای هرکدامشان تعیین شده باشد، گوگل آنالیتیکس در تشخیص کانال‌ها دچار مشکل می‌شود و نمی‌تواند تفکیکشان کند. برای همین همه آن‌ها در دسته other می‌گنجاند. برای اینکه بفهمید در کانال other چه منابعی (Source) هستند، در گوگل آنالیتیکس به آدرس زیر بروید:

Acquisiton->Channels بروید و روی other traffic channel بزنید. سپس از قسمت Secondary dimension، گزینه medium را انتخاب کنید تا به صورت تفکیک شده هر کانال ورودی را نشان‌تان دهد. مثلا کانال other در داده‌های گوگل آنالیتیکسی که در گوگل دیتا استودیو آمده، شامل تبلیغات یکتانت می‌شود که به خاطر utm متفاوت برای گوگل آنالیتیکس ناشناخته مانده.

گوگل دیتا استودیوگزارش کانال other در گوگل دیتا استودیو

بعد از کانال other، می‌بینیم که ترافیک ارگانیک بیشترین ورودی را به سایت آورده و بعد از آن کانال‌های Direct (مستقیما آدرس سایت را وارده کرده‌اند)، referral (مثل رپرتاژ آگهی)، paid search (تبلیغات کلیکی) و social (شبکه‌های اجتماعی) در رده‌های بعدی هستند.

این گزارش سریع را می‌توانید خیلی سریع برای جلسات هفتگی یا برای ارائه به سرپرست تیم دیجیتال مارکتینگ بسازید. با این حال اگر بخواهید شخصی‌سازی‌اش کنید، این امکان را گوگل دیتا استودیو فراهم کرده.

برای شخصی سازی گزارش گوگل دیتا استودیو، کافیست روی هر متریک، نمودار یا عدد بزنید و بعد از قسمت سمت راست، متریک را تغییر دهید. مثل تصویر زیر:

گوگل دیتا استودیوتغییر متریک در گزارش گوگل دیتا استودیو

گوگل دیتا استودیو ابزار گزارش‌سازی بسیار قدرتمندی است که باید از آن استفاده کنید. آموزشی که خواندید، تنها بخش کوچکی از توانایی‌های گوگل دیتا استودیو است. پیشنهاد می‌کنیم که همین الان با جیمیل خودتان وارد محیط گوگل دیتا استودیو شوید و در آن گشت و گذار کنید. کلی گزارش‌های آماده پیدا می‌کنید که به شما کمک می‌کنند کارتان سریع‌تر پیش برود. هر سوالی درباره گوگل دیتا استودیو دارید، در بخش نظرات از ما بپرسید.

اگر صاحب کسب‌وکار هستید و دوست دارید با این نوع گزارش و سایر گزارش‌های تحلیل وضعیت وب‌سایت آشنا شوید، می‌توانید از خدمات مشاوره دیجیتال مارکتینگ و خدمات سئو سایت ما استفاده کنید.

شیما تیموری
شیما تیموری

شیما مدیر پرفورمنس مارکتینگ منتوریکس است. تخصص‌اش در گوگل ادز،  تبلیغات کلیکی و CRO، او را به استاد همه فن حریف این حوزه تبدیل کرده و دانش‌اش در حوزه دیجیتال مارکتینگ مثال‌زدنی‌ست.

انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وب‌سایت منتوریکس مجاز می‌باشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.

ما نظرات و سوالات شما را با دقت می‌خوانیم و پاسخ می‌دهیم
نظرات تعداد کاراکترهای باقی مانده: 300
انصراف