9 نکته که از گوگل آنالیتیکس 4 یاد گرفتم {تجربه شخصی}

در این مطلب از تجربه‌های خودم در جریان یادگیری گوگل آنالیتیکس 4 نوشته‌ام. پس اگر می‌خواهید بیشتر از GA4 بدانید، این مطلب را حتما بخوانید. 

با گوگل آنالیتیکس یونیورسال کار می‌کنید؟ اگر جوابتان بله است، پس اسم GA4 یا گوگل آنالیتیکس 4 را شنیده‌اید. قرار است در این مطلب از تجربه‌های یادگیری خودم از گوگل آنالیتیکس 4 بگویم؛ مثلا تفاوت گوگل آنالیتیکس یونیورسال و گوگل آنالیتیکس 4 (GA4) در چیست؟ در گوگل آنالیتیکس 4 باید به چه نکته‌هایی توجه کنیم، طریقه نصب گوگل آنالیتیکس 4 و فعال کردن GA4 روی وردرس چگونه است. پس همراه من و منتوریکس باشید.

قبل از شروع یادگیری گوگل آنالیتیکس 4

یک روز از خواب بلند شدم و طبق عادت همیشه سری به لینکدین زدم. صفحه لینکدین تبلیغ در گوگل آنالیتیکس اعلام کرده بود که آپدیت جدیدی از گوگل آنالیتیکس داده و اسمش را Google Analytics 4 گذاشته.

با خواندن خبر، توی دلم گفتم: «به به، کارت در اومد! حالا اینو هم باید یاد بگیری!»

اگر صادقانه بگویم، یادگیری گوگل آنالیتیکس 4 در هفته‌های اول برایم سخت بود. محیط کاربری‌اش عوض شده بود و کلی اصطلاحات و گزارش جدید داشت. مثل لاک‌پشتی آهسته و پیوسته در مسیر یادگیری GA4 بودم که خداوندگار آموزش گوگل تگ منیجر و گوگل آنالیتیکس یعنی جولیوس (صاحب سایت Analyticsmania) و بنجامین از سایت LovesData آموزش‌های ویدئویی از گوگل آنالیتیکس 4 منتشر کردند.

حالا کارم راحت‌ شده بود و می‌توانستم از مشاوره دیجیتال مارکتینگ و راهنمایی و آموزش‌های آن‌ها استفاده کنم. آنچه در ادامه می‌خوانید نتیجه تحقیق و تفحص خودم، دیدن ویدئوهای آموزشی جولیوس، بنجامین و بقیه بر و بچه‌های آموزش گوگل آنالیتیکس در یوتیوب و صفحه گوگل آنالیتیکس در لینکدین است.

پس بعد از خواندن این مطلب می‌توانید به آن مطلب هم سر بزنید. باز هم یک چیز دیگر یادم آمد که بگویم: این مطلب برای بچه‌های دیجیتال مارکتر متوسط رو به بالا در خدمات سئو سایت است. بنابراین اگر هنوز با گوگل آنالیتیکس کار نکرده‌اید، خواندن این مطلب به احتمال زیاد برایتان نامفهوم خواهد بود.

نکته‌هایی که از گوگل آنالیتیکس 4 یاد گرفتم:

نکته 1: دیباگ ویو (Debug View) در گوگل آنالیتیکس فعال نیست

در گوگل آنالیتیکس یونیورسال خبری از دیباگ ویو نیست. برای همین وقتی می‌خواهیم ایونتی را بسازیم باید از دیباگینگ گوگل تگ منیجر کمک بگیریم. حالا گوگل آمده و در آپدیت 4 گوگل آنالیتیکس دیباگ ویو را قرار داده. البته پنجره Debug view به خودی خود فعال نیست و از 3 راه فعال می‌شود:

  1. اکستنشن GA Debugger
  2. فعال بودن دیباگ گوگل تگ منیجر
  3. قرار دادن پارامتر true در debug_view گوگل تگ منیجر برای ایونت گوگل آنالیتیکس 4

پنجره دیباگ ویو در گوگل آنالیتیکس 4پنجره دیباگ ویو در گوگل آنالیتیکس 4

در حال حاضر قسمت debug view گوگل آنالیتیکس 2 تا مشکل دارد:

  • اگر چند نفر روی صفحه GA Debugger باشند، باید device مناسب خودمان را پیدا کنیم.
  • دیباگ ویو حدود 2 دقیقه Delay دارد.

نکته 2: زمان منوی Realtime متفاوت است

در گوگل آنالیتیکس یونیورسال، گزارش Realtime در هر 5 دقیقه، دوباره بارگزاری یا refresh می‌شد اما در گوگل آنالیتیکس 4، گزارش realtime برای 30 دقیقه اخیر است.

منوی realtime گوگل آنالیتیکس 4منوی Realtime گوگل آنالیتیکس 4

نکته 3: ساز و کار ایونت ترکینگ فرق کرده

وقتی می‌خواهیم بند و بساط ایونت ترکینگ را در گوگل آنالیتیکس یونیورسال راه بیندازیم باید دست به دامن گوگل تگ منیجر شویم و بعد آن را در گوگل آنالیتیکس یونیورسال، قسمت goals به گُل تبدیل کنیم.

اما حالا گوگل تصمیم گرفته ساخت ایونت را منعطف کند و دست ما را باز بگذارد. برای همین دیگر خبری از event action، event label و event category نیست.

در گوگل آنالیتیکس 4، همه چیز زیر عنوان Event_name مشخص می‌شود. پس اگر بخواهیم پارامتر جدیدی بسازیم و دقیق‌تر باشد باید پارامتر تعریف کنیم.

گوگل می‌گوید برای ساخت ایونت جدید باید به لیست ایونتی که من منتشر کرده‌ام نگاهی بیندازید و بعد از آن تصمیم به ساخت ایونت بگیرید.

در حال حاضر، 4 دسته ایونت در گوگل آنالیتیکس 4 وجود دارد:

  1. ایونت‌های Automatically collected
  2. ایونت‌های Enhanced measurement
  3. ایونت‌های Recommended
  4. ایونت‌های Custom

حالا برای ساخت ایونت جدید باید به ترتیب موارد زیر عمل کنیم:

  1. چک کنیم که ایونت موردنظر ما در درسته ایونت‌های Automatically هست یا نه؟
  2. اگر نبود، چک کنیم که ایونت در دسته‌ی Enhanced measurement هست یا نه؟
  3. اگر نبود، قسمت ایونت‌های پیشنهادی یا recommended را چک کنیم
  4. اگر ایونت موردنظر جزو هیچ‌کدام از دسته‌های بالا نبود، باید از ایونت custom استفاده کنیم و ایونت بسازیم.

ایونت های enhanced measurement گوگل انالیتیکس 4ایونت‌های Enhanced measurement گوگل آنالیتیکس 4

نکته 4: گوگل آنالیتیکس 4، ایونت‌های خودکار دارد

در گوگل آنالیتیکس 4، یک سری از ایونت‌ها به صورت از پیش تعیین شده وجود دارد و به محض ساخت اکانت گوگل آنالیتیکس 4 فعال می‌شود.

این ایونت‌ها شامل موارد زیر است:

  • First_visit: وقتی برای اولین‌بار کاربری از وبسایت بازدید می‌کند یا اپلیکیشن را اجرا می‌کند.
  • Session_start: وقتی کاربر (user) با انجام کاری مثل کلیک یا اسکرول باعث شروع یک سِشن می‌شود.
  • User_engagement: این ایونت بعد از 10 ثانیه پس از ورود و ماندن بازدیدکننده صفحه فعال می‌شود.
  • Page_view: بازدید کاربر از صفحه. این ایونت هم در ایونت‌های خودکار و هم در ایونت‌های enhanced measurement وجود دارد.
  • Scroll: وقتی بازدیدکننده سایت بالای 90% صفحه را اسکرول کند.

نکته 5: ایونت‌های پیشنهادی گوگل آنالیتیکس 4 را استفاده کنید

گوگل آنالیتیکس 4 برای راحتی ما دیجیتال مارکترها، کار دیگری کرده و آن ارائه لیستی از ایونت‌های پیشنهادی براساس نوع کسب و کار سایت است. مثلا اگر سایت فروشگاهی داشته باشید و بخواهید بدانید چند درصد از بازدیدکنندگان از دکمه «اضافه کردن به سبد خرید» استفاده می‌کنند، می‌توانید از ایونت پیشنهادی گوگل آنالیتیکس 4 به اسم add_to_cart استفاده کنید.

نکته 6: حواس‌تان به محدودیت ایونت‌های custom باشد

در گوگل آنالیتیکس 4 برای ساخت ایونت‌های شخصی‌سازی شده محدودیت وجود دارد. برای هر property در اکانت GA4، محدودیت اسم event-unique 500 تا است.

از طرف دیگر نمی‌توانیم بیشتر از 25 کاستوم پارامتر در گوگل تگ منیجر بسازیم.

نکته 7: دیگر Goals وجود ندارد

گوگل آنالیتیکس 4 از واژه conversion به جای goals استفاده می‌کند. بنابراین اگر بخواهیم ایونتی را به گل تبدیل کنیم در گوگل آنالیتیکس 4 باید آن را به conversion تبدیل کنیم.

نکته 8: دستیابی به اطلاعات کانورژن دیگر 24 ساعت طول نمی‌کشد

در گوگل آنالیتیکس یونیورسال بعد از ساخت ایونت و تبدیل آن به goal باید تقریبا یک روز صبر می‌کردیم تا داده‌هایش را در گزارش‌های گوگل آنالیتیکس ببینیم. اما در گوگل آنالیتیکس 4 دیگر نیاز نیست صبر کنیم. حالا می‌توانیم با تبدیل مستقیم ایونت در منوی Conversion، داده‌ها را بعد از ساخت کانورژن ببینیم.

نکته 9: از حروف کوچک برای ساخت ایونت استفاده کنیم

بهتر است برای یکدست شدن گزارش‌های گوگل آنالیتیکس 4 و ایونت‌ها از حروف کوچک برای ساخت ایونت استفاده کنیم. از طرف دیگر هم بد نیست که شیتی از ایونت‌های ساخته شده داشته باشیم.

سخن آخر

این هم از نکته‌هایی در گوگل آنالیتیکس 4 یاد گرفتم و دوست داشتم با شما هم به اشتراک بگذارم. راستی این را هم یادتان باشد که با توجه به جدید بودن گوگل آنالیتیکس 4، میزان تغییرات و آپدیت آن در بخش‌های مختلفش بسیار بالاست. بنابراین ممکن است آنچه در این مطلب خواندید، تغییر کمی با اکانت گوگل آنالیتیکس 4 شما داشته باشد. گوگل آنالیتیکس 4 به شما امکان می‌دهد تا رفتار کاربران را دقیق‌تر ردیابی کنید و از این داده‌ها برای بهینه‌ سازی نرخ تبدیل استفاده کنید. 

با این حال، به محض وقوع تغییرات جدید در گوگل آنالیتیکس 4، این قسمت و راهنمای آموزش جامع دیجیتال مارکتینگ گوگل آنالیتیکس 4 را به روز خواهیم کرد.

اشتراک گذاری

نظرات و سوالات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *