«گوگل آنالیتیکس 4 منتشر شد (Google Analytics 4)»: حالا که گوگل آنالیتیکس یونیورسال (Universal Google Analytics) متوقف شده، باید با GA4 کار کنیم. وقتی برای اولینبار، ظاهر و شکل و شمایلش را دیدیم، کمی یکه خوردیم و وحشت کردیم. خیلی چیزها در گوگل آنالیتیکس 4 تغییر کرده بود. دیگر خبری از Goals نبود و حالا باید جور دیگری ایونت ترکینگ را انجام میدادیم. Debug view به گوگل آنالیتیکس 4 اضافه شده بود که در گوگل آنالیتیکس یونیورسال خبری از آن نبود.
خلاصه که تا چند روز، فقط تماشایش کردیم و بعد سراغش رفتیم تا زیر و بمش را در بیاوریم. این راهنمای آموزشی، نتیجه کشتی گرفتن ما با گوگل آنالیتیکس 4 است. پس اگر میخواهید گوگل آنالیتیکس 4 را از صفر شروع کنید و نیاز به کمک دارید، آموزش ga4 از منتوریکس را بخوانید و دکمهی بوکمارک این صفحه را هم بزنید.
راستی، قبل از شروع به خواندن این مطلب، این را هم بگوییم که دوره آنلاین GA4 منتشر شده و شما میتوانید در آن ثبتنام کنید.
گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل عزیز و دانا، گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) را برای تحلیل دادههای ورودی به سایت یا اپلیکیشن ساخت. بنابراین ما با ابزار تحلیل دادهای روبهرو هستیم که در فضای ابری قرار گرفته و در هر جایی به آن دسترسی داریم. اگر همین الان در اینترنت دربارهاش جستجو کنید، کلی اسامی جور واجور دیگر هم میبینید که منظور همگیشان گوگل آنالیتیکس است: گوگل آنالیز، گوگل آنالیتیک، گوگل آنالتیکس، گوگل آنالیزور یا حتی آنالیز گوگل!
حس و حال دیجیتال مارکتر وقتی از گوگل آنالیتیکس استفاده میکند!
خلاصه که القاب و اسامی مختلفی دارد اما تلفظ اصلیاش در فارسی همین است: گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) که در انگلیسی به اختصار GA هم گفته میشود. این ابزار یکی از چندین ابزار رایگان گوگل است برای کمک به صاحبان سایت و دیجیتال مارکترها بوجود آمد.
قبل از اینکه عمیقتر درباره نحوه کار گوگل آنالیتیکس بگوییم، بد نیست اشارهای به ساز و کار کلیاش کنیم: گوگل آنالیتیکس به سایت یا اپلیکیشن متصل میشود، ترافیک سایت یا اپلیکیشن (دادههای بازدیدکنندگان) را رصد و ضبط میکند و در قالب اعداد و نمودار نشان صاحب سایت یا اپلیکیشن میدهد. بعد میتوان با همین دادهها و اطلاعات بدست آمده به پیشرفت کسب و کار کمک کرد.
مثلا اگر بدانیم که بیشترین بازدیدکنندگان سایت منتوریکس با گوشی موبایل به سایت ما سر میزنند، بهتر است که فکری به حال بهبود صفحات سایت کنیم و آنها را کاربر پسند و Mobile-friendly کنیم. اطلاعاتی که در ارائه خدمات سئو هم کمک زیادی میکند.
تاریخچه گوگل آنالیتیکس
بد نیست از داستان به دنیا آمدن گوگل آنالیتیکس برایتان بگوییم. برای همین برمیگردیم به سال 2005 میلادی. در این سال، برنامهای به اسم Urchin برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده میشد. کاربران این برنامه برای استفاده از آن باید ماهانه 500 دلار پول پرداخت میکردند که مبلغ زیادی هم بود. گوگل تصمیم به خرید این برنامه گرفت و در همین سال دستی به سر و گوشش کشید و در ماه نوامبر، گوگل آنالیتیکس را معرفی کرد.
تاریخچه گوگل آنالیتیکس از سال 2005 میلادی
گوگل معتقد بود که با توجه به اهمیت دادههای کاربران برای وبمسترها باید ابزار رایگانی را در اختیارشان قرار داد که سایتشان را قویتر کنند. در آن زمان کلی ابزار تحلیل داده پولی مثل I.B.M، WebSideStory و WebTrends وجود داشت و گوگل با رایگان اعلام کردن ابزار تحلیلیاش، جنب و جوشی در میان صاحبان سایت به راه انداخت. خیلیها به سمت استفاده از گوگل آنالیتیکس هجوم بردند که نتیجهاش قطعی سرویس بود.
سرورها توانایی و کشش لازم برای این تعداد کاربر را نداشتند. برای همین دسترسی به گوگل آنالیتیکس محدود شد تا سال بعد. در این سال، گوگل اعلام کرد که گزارشهای گوگل ادوردز (Google Adwords) هم به گوگل آنالیتیکس اضافه شده و بعد از آن دسترسی عمومی برای سرویس گوگل آنالیتیکس را اعلام کرد. در اصل در عرض 1 سال، زیرساختهای لازم برای استفاده همگانی از گوگل آنالیتیکس را آماده کرد.
بعدها گوگل در سری «قصههای موفقیت با گوگل آنالیتیکس» از تاثیر چشمگیر گوگل آنالیتیکس روی کسب و کارهای آنلاین گفت. مثلا وبسایت Carolina Rustica (در زمینه طراحی و دکور فعالیت میکند) با گوگل آنالیتیکس توانست 50% افزایش فروش در یک سال داشته باشد.
استفاده از گوگل آنالیتیکس همچنان ادامه داشت و گوگل هم دست از بهینه سازی نرخ تبدیل و انتشار ویژگیهای جدید برنمیداشت تا اینکه در سال 2012 نسخه جدیدی از گوگل آنالیتیکس به اسم Universal Analytics را معرفی کرد. گوگل آنالیتیکس یونیورسال همانی است که در حال حاضر همه دیجیتال مارکترها از آن استفاده میکنند با ویژگیهایی مثل گزارشهای بهتر، کارایی سریعتر، محیط کاربری دوستداشتنیتر و راحتتر.
صفحه خانه گوگل آنالیتیکس یونیورسال در سال 2021
داستان به روزرسانیهای گوگل آنالیتیکس یونیورسال ادامه داشت تا اینکه در اکتبر 2020، گوگل دوباره اعلام کرد که ورژن جدیدی از گوگل آنالیتیکس را روانه بازار کرده که استفاده از آن خیلی راحتتر است. گوگل آنالیتیکس 4 (Google Analytics 4) یا GA4 کم کم جای گوگل آنالیتیکس یونیورسال را میگیرد. ما به صورت مفصل در مقالهای جداگانه از گوگل آنالیتیکس 4 گفتهایم، با این حال در اینجا هم دربارهاش میگوییم.
اما فعلا بیایید درباره اهمیت گوگل آنالیتیکس بگوییم. شاید هنوز برای استفاده از گوگل آنالیتیکس قانع نشده باشید.
صفحه خانه گوگل آنالیتیکس 4 در سال 2021
ورژن 1 گوگل آنالیتیکس
در نوامبر 2005 میلادی، گوگل Urchin را خرید: برنامه تحلیل دادهای که کاربرانش باید برای استفاده از آن هزینهای میدادند. در این سال، گوگل تغییری در کد جاوا اسکریپت آن نداد و کد را تحت عنوان urchin.js معرفی کرد.
ورژن 2 گوگل آنالیتیکس
در سال 2007 میلادی، گوگل شکل اولیهی گوگل آنالیتیکس را با تکیه بر برنامهی urchin معرفی کرد و نامش را GA گذاشت. اسم کد جاوا اسکریپت گوگل آنالیتیکس را هم به ga.js تغییر داد. دو سال بعد اتفاقی جالب در ورژن دوم گوگل آنالیتیکس افتاد. گوگل به کاربران گوگل آنالیتیکس اطلاع داد که تگ گوگل آنالیتیکس را باید قبل از بسته شدن تگ head در سایت قرار دهند. این کار باعث شد که سرعت لود سایت و همچنین انتقال اطلاعات بالاتر برود.
ورژن 3 گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس یونیورسال (Universal Analytics) در سال 2013 معرفی شد و کد جاوا اسکریپت آن هم analytics.js نام گرفت. این کد جدید، اطلاعات خیلی بیشتر و مفیدتری را از سایت به گوگل آنالیتیکس انتقال داد. اطلاعاتی مثل کانالهای ورودی به سایت، دایمنشنها، ترکینگ user-id و گزارشهای لحظهای (real-time reports).
ورژن 4 و 5 گوگل آنالیتیکس
در ماه جولای 2019، گوگل آنالیتیکس نسخهی بتایی معرفی کرد به اسم App+Web Properties. این نسخه بتا هم برای اپلیکیشنها استفاده میشد و هم برای وبسایتها. بعدها گوگل آنالیتیکس اسم این نسخه را به گوگل آنالیتیکس 4 تغییر داد. هدف از این به روزرسانی، یکپارچهسازی دادههای وبسایت و اپلیکیشن بود. گوگل میگوید که با گوگل آنالیتیکس 4 تلاش میکند تا به کاربرانش امکان بهتری برای تهیه گزارش بدهد و از طرف دیگر استفاده از آن را راحت کرده.
روند تغییرات گوگل آنالیتیکس براساس کارایی و لوگو
گوگل آنالیتیکس 4 چیست؟
Google Analytics 4 جدیدترین به روزرسانی گوگل آنالیتیکس در ماه اکتبر 2020 (مهر 1399) بود. در این به روزرسانی که حالا برای تمامی کاربران گوگل آنالیتیکس در دسترس است، کلی اطلاعات جدید، آمار دقیقتر، دادهگیری بهتر از گوگل ادز و ابزارهای اندازهگیری و پیشبینی تعریف شده که هرکدام به شما کمک میکند تا بهتر از قبل دادههای وبسایت و اپلیکیشنها را تحلیل کنید.
ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ و سئو منتوریکس سعی میکنیم تمامی مواردی که در آپدیت جدید آمده است را پوشش دهیم، در اصل آپدیت GA4 این امکان را به شما میدهد که دادههای وبسایت و اپلیکیشن را به طور همزمان ببینید (Cross-platform).
این تصویر به خوبی تفاوت GA و GA4 را نشان میدهد. در GA4 اطلاعات اپلیکیشن و وبسایت هم کاسه میشوند.
ویدئوی معرفی گوگل آنالیتیکس 4 {+ نحوه کار با محیط کاربری}
برای آشنایی کامل با محیط کاربری گوگل آنالیتیکس4، حتما ویدئوی زیر را ببینید.
مشاهده ویدئو در کانال منتوریکس سایت آپارات
بازسازی برند Google Analytics App+Web
روز چهارشنبه 14 اکتبر 2020، گوگل آنالیتیکس خبر از ریبرندینگ (Rebranding) بخش app+property گوگل آنالیتیکس را داد. نسخهی بتای این آپدیت در سال گذشته معرفی شده بود که برای تمامی کاربران گوگل آنالیتیکس در دسترس نبود اما حالا با آپدیت جدید، همه میتوانند از آن استفاده کنند. در این به روزرسانی، گوگل آنالیتیکس با سیستم machine learning خود، میتواند اطلاعات خیلی دقیقتر و کارآمدتری از کاربران و مشتریان به دست بیاورد. حالا بیایید با هم ببینیم که این آپدیت جدید چه چیزهایی دارد؟
بیشتر بخوانید: تفاوت گوگل آنالیتیکس یونیورسال و گوگل آنالیتیکس 4 (GA4)
اگر تا الان اطلاعات از گوگل آنالیتیکس برای هر پلتفرم جدا بود، حالا تمامی اطلاعات با هم ارائه میشوند.
ارائه آمار دقیق برای پیشبینی و دریافت ROI بیشتر
وقتی مدلهای مختلف Machine Learning گوگل آنالیتیکس در آپدیت جدید فعال شود، شما میتوانید کلی اطلاعات جدید را به صورت خودکار داشته باشید. مثلا گوگل آنالیتیکس به شما میگوید که محصول خاصی تقاضای بیشتری نسبت به سایر محصولات دارد. با استفاده از این سیستم هوشمند، شما میتوانید برای برنامههای بازاریابی دیجیتال هم پیشبینیهایی داشته باشید. این تکنولوژی به شما میگوید که احتمال بازگشت نرخ سرمایه (ROI) برای کدام از محصولات یا کدام نوع از مشتریها و کاربران شما بیشتر است.
اگر هنوز گوگل آنالیتیکس را آپدیت نکردید، با کلیک روی نوار آبی بالا، GA4 را فعال میکنید.
یکپارچهسازی گزارشگیری از گوگل ادز
از مهمترین کارهایی که بعد از ساخت حساب گوگل ادز باید انجام دهید، اتصال آن به گوگل آنالیتیکس است. همهی کارشناسان گوگل ادز از گوگل آنالیتیکس برای گزارشگیری بیشتر استفاده میکنند. حالا در نسخهی گوگل آنالیتیکس 4، این گزارشگیری راحتتر شده. به عنوان یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ و گوگل ادز، برایتان مهم خواهد بود که لیست ریتارگتینگ شما بی عیب و نقص باشد. بنابراین همیشه دنبال راهی هستید تا از بی عیب بودنش مطمئن باشید.
حالا گوگل آنالیتیکس کار را راحت کرده. منظورمان چیست؟ با مثال به شما میگوییم. تصور کنید کاربری بعد از دیدن تبلیغ، وارد سایت شما میشود که به طور خودکار وارد لیست ریمارکتینگ گوگل ادز شما خواهد شد. حالا شما لیست دیگری هم دارید که مخصوص خریدهای صورت گرفته از تبلیغات در گوگل ادز است. اگر این کاربری که گفتیم، بعد از چند روز از طریق اپلیکیشن از شما خرید کند، آیا کاربر جزو لیست خریدهای گوگل ادز خواهد بود؟
خیر. اما در لیست ریمارکتینگ خرید باقی خواهد ماند. اشکال کار همینجاست که نباید چنین اتفاقی بیفتد. گوگل آنالیتیکس 4 با هوش مصنوعی متوجه این قضیه میشود و به صورت خودکار آن کاربر را از لیست خرید از گوگل ادز حذف میکند.
اتفاق دیگری که در این به روزرسانی صورت گرفته، ردگیری تعداد نمایش تبلیغات در یوتیوب در فضای داخل اپلیکیشن در کنار وبسایت است.
گزارش کامل و دقیق از نقشه سفر مشتری
از تفاوتهای بزرگی که بین گوگل آنالتیکس 4 با Universal Analytics وجود دارد، شیوهی ارائه، تفکیک و سازماندهی گزارشهاست. مدیر محصول گروه گوگل آنالیتیکس، Russel Ketchum گفته ما تمامی گزارشهای بخش App+Web beta گوگل آنالیتیکس را ساماندهی کردیم و از آن طرف یک سری گزارشهای مفید و به درد بخور دیگر هم به آن اضافه کردیم تا کاربران آنالیتیکس بتوانند چرخه عمر مشتری و نقشه سفر مشتریشان را بهتر تحلیل کنند.
گزارشهای Google Analytics 4 به بخشهای ریزتری براساس مراحل نقشه سفر مشتری تقسیم شده. مثلا در این گزارشها، میتوانیم ببینیم که هر کانال چه تعداد مشتری جدید به سایت آورده یا چه تعداد مشتری جدید برای یک فعالیت خاص مثل خرید یا خبرنامه ثبت شده. به طور همزمان هم نرخ مشارکت یا Engagement هم در گزارشها آورده شده است.
گوگل آنالیتیکس چطور کار میکند؟
همه چیز زیر سر یک تکه کد جاوا اسکریپتی است که دادهها را از وبسایت جمع میکند و تحویل گوگل آنالیتیکس میدهد. برای نصب گوگل آنالیتیکس روی وبسایت، باید این کد (تگ-Tag) را از قسمت تنظیمات گوگل آنالیتیکس برداریم و در قسمتی از سایت بگذاریم که تمامی کدها را داخل خودش جای داده. بعد از آن، هربار که کاربری به وبسایت سر میزند و کاری انجام میدهد، رفتار و خصوصیاتش از طریق همین تگ به گوگل آنالیتیکس فرستاده میشود و گوگل آنالیتیکس هم در قالب آمار و اعداد آنها را نشان صاحب سایت میدهد.
گوگل آنالیتیکس چطور دادهها را جمعآوری میکند؟
بنابراین برای راهاندازی گوگل آنالیتیکس روی وبسایت باید اسکریپت گوگل آنالیتیکس را داخل روت سایت قرار دهید. این کد در تمامی صفحات وبسایت یا اپلیکیشن قرار میگیرد و هربار که بازدیدکننده به سایت یا اپلیکیشن سر میزند، دادههایش را میخواند. برای قرار دادن اسکریپت گوگل آنالیتیکس (تگ گوگل آنالیتیکس) در قسمت بعدی به طور مفصل دربارهاش صحبت میکنیم. فعلا در این بخش از ساز و کار گوگل آنالیتیکس میگوییم.
همانطور که گفتیم، با همان تکه کد جاوا اسکریپتی، دادههای بازدیدکنندگان سایت به گوگل آنالیتیکس مخابره میشود و در داشبورد گوگل آنالیتیکس به صورت اعداد، نمودار و آمار جالب نشان داده میشود. ما این اعداد و آمار را تحت عنوان metric و dimension میشناسیم. این دو کلمه، از کلمههای پرکاربرد گوگل آنالیتیکس هستند که به کرات از آنها استفاده میکنیم.
- دایمِنشن (Dimension): نوع رفتار کاربران و نحوه تعاملشان با سایت یا اپلیکیشن را نشان میدهد. مثلا دایمنشن country یا دایمنشن source به ما میگوید که کاربران/بازدیدکنندگان از چه کشوری به وبسایت یا اپلیکیشن سر زدند، یا اینکه از کدام کانال ورودی (گوگل ادز، اینستاگرام و…) آمدند.
- متریک (Metric): واحدهای اختصاصی شمارشی و قابل اندازهگیری است که تعداد دایمنشنها را مشخص میکند. مثلا متریک time on page مربوط به دایمنشن page است که به ما میگوید بازدیدکننده چه مدت زمانی (چند ثانیه، دقیقه یا حتی ساعت) روی وبسایت ما بوده.
بیشتر بخوانید: اصطلاحات گوگل آنالیتیکس برای تازهکارها
چه کسانی باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنند؟
- دیجیتال مارکترها: اول از همه با دیجیتال مارکترها سر و کار داریم. این دسته از افراد باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنند یا حداقل نحوه کار با آن را بلد باشند. بدون گوگل آنالیتیکس نمیتوان به کسب و کارهای آنلاین کمک کرد تا نرخ تبدیل (conversion rate) را بهبود دهند. کارشناسان سئو، گوگل ادز، تولید محتوا و پرفورمنس مارکترها در این دسته قرار میگیرند.
- وبمسترها و صاحبان وبسایت و اپلیکیشن: دستهی دیگری که باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنند، وبمسترها، صاحبان وبسایت شخصی و صاحبان کسب و کار آنلاین هستند. فرقی ندارد که این افراد فروشگاه اینترنتی دارند، وبسایتی ساده یا اپلیکیشن. در هر صورت برای اطلاع از نحوه رفتار بازدیدکنندگانشان باید گوگل آنالیتیکس را نصب کنند.
به طور مثال اگر بخواهید جواب سوالات زیر را پیدا کنیم، باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم:
- بهترین محتوا (صفحه) سایت از لحاظ میزان مشارکت بازدیدکنندگان کدام است؟
- بیشترین ترافیک (ورودی) از کجاست؟
- بازدیدکنندگان سایت در یک بازهی زمانی (روزانه، هفتگی، ماهانه و…) چقدر هستند؟
- نرخ تبدیل (Conversion rate) چقدر است؟
- بازدیدکنندگان وبسایت چند دقیقه روی صفحات سایت میمانند؟
انواع view در گوگل آنالیتیکس
Event tracking بدون نیاز به کدنویسی
اگر سر و کارتان با درست کردن ترکینگ کد برای گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز و گوگل تگ منیجر باشد، حتما میدانید که برای درست کردن کد، باید از زبان برنامهنویسی کمی آگاهی داشته باشید یا یک سری کد پیش فرض در گوگل تگ منیجر قرار دهید. حالا با آپدیت Google Analytics 4، کار برای کارشناسان دیجیتال مارکتینگ راحت شده و دریافت اطلاعات به صورت لحظهای (real time) خواهد بود. دیگر لازم نیست که به خودتان زحمت بدهید تا کد بنویسید یا کد event در گوگل تگ منیجر بسازید.
کمرنگ شدن نقش cookies در دادهگیری
گوگل اعلام کرده که راه جدید و جایگزینی به جای استفاده از cookies مرورگرها دارد. این راه روی سیستم هوش مصنوعی گوگل و machine learning آن تمرکز دارد. Ketchum میگوید که به طور معمول، برای بدست آوردن اطلاعات کاربران و استفاده از آنها برای اهداف مختلف مثل ریمارکتینگ از کوکی مرورگرها استفاده میشد. البته او به طور شفاف راجع به این شیوه جدید حرفی نزده و فقط اعلام کرده که سال 2021 این مسیر جدید را معرفی میکند.
به طور کلی، Google Analytics 4 قرار است کار دادهگیری و گزارش را با اتصال کانالهای ارتباطی بیشتر، راحت کند و از آن طرف با استفاده از همین دادهها به کارشناسان دیجیتال مارکتینگ این امکان را بدهد که تصمیمگیریهای بهتری برای بازاریابی کسب و کارشان داشته باشند.
آموزش تصویری نصب گوگل آنالیتیکس 4 (GA4)
تا سال 2020 میلادی، اگر میخواستیم اکانت گوگل آنالیتیکس بسازیم، فقط گوگل آنالیتیکس یونیورسال ساخته میشد. اما بعد از انتشار GA4، به محض ساخت اکانت گوگل آنالیتیکس، گوگل آنالیتیکس 4 ایجاد میشود.
با این حال، ممکن است شما از استفاده کنندگان قدیمی گوگل آنالیتیکس یونیورسال باشید و حالا بخواهید آن را به گوگل آنالیتیکس 4 تغییر دهید.
اگر از گوگل آنالیتیکس یونیورسال استفاده میکنید، به صورت خودکار پیامی در بالای پنل گوگل آنالیتیکس یونیورسال خواهید دید که از شما میخواهید گوگل آنالیتیکس 4 را هم نصب کنید.
در کل، چه کاربر قدیمی گوگل آنالیتیکس یونیورسال باشید و بخواهید گوگل آنالیتیکس 4 را نصب کنید یا کاربر جدیدی باشید، در هر دو حالت باید از گوگل تگ منیجر برای نصب اکانت گوگل آنالیتیکس استفاده کنید. اگر بخواهیم فرآیند نصب گوگل آنالیتیکس 4 را به صورت موردی برایتان بیاوریم، باید مراحل زیر را طی کنید:
- روشن کردن فیلتر شکن و رفتن به سایت گوگل آنالیتیکس
- ساخت اکانت گوگل آنالیتیکس 4
- ایجاد Data stream وب
- کپی Measurement ID
- ساخت تگ GA4 در گوگل تگ منیجر
- پیست Measurement ID در تگ گوگل آنالیتیکس 4 گوگل تگ منیجر
- استفاده از preview در گوگل تگ منیجر
- انتشار (Publish) تغییرات در گوگل تگ منیجر
حتما برای استفاده از ابزارهای گوگل از فیلترشکن استفاده کنید.
نصب GA4 برای کاربران گوگل آنالیتیکس یونیورسال
- اگر از گوگل آنالیتیکس یونیورسال استفاده میکنید، فقط کافیست به قسمت تنظیمات بروید و از منوی property، روی گزینهی GA4 setup assistant کلیک کنید.
- با کلیک روی گزینه get start، گوگل آنالیتیکس 4 را بسازید.
- در این مرحله باید یک data stream جدید بسازید و measurement ID آن را کپی کنید.
- بعد از کپی کردن آیدی اندازهگیری (Measurement ID) سراغ گوگل تگ منیجر وبسایتتان بروید و این آیدی را به عنوان تگ در آن بسازید.
راهنمای نصب گوگل آنالیتیکس 4 از منوی property در گوگل آنالیتیکس یونیورسال
ایجاد property برای گوگل آنالیتیکس 4
دریافت کد نصب گوگل آنالیتیکس 4
انتخاب Data Stream موردنظر (وب) برای ساخت گوگل آنالیتیکس 4
برای نصب گوگل آنالیتیکس 4 در گوگل تگ منیجر به Measurement ID نیاز داریم.
ممکن است در این قسمت، توجهتان به Enhanced measurement جلب شود. به طور مفصل درباره آن در بخش ایونت ترکینگ صحبت خواهیم کرد. با این حال، اگر میخواهید آشنایی اولیه با آن داشته باشید، مختصری دربارهاش میگوییم. به طور کلی، سیستم ایونت ترکینگ و کانورژنسازی در گوگل آنالیتیکس 4 نسبت به گوگل آنالیتیکس یونیورسال، تغییرات زیادی داشته.
در گوگل آنالیتیکس 4، یک سری از ایونتها برای ترکینگ مثل اسکرول، pageview، sitesearch یا دانلود فایل به صورت خودکار وجود دارند و نیازی نیستند که آنها را بسازیم. اگر با گوگل آنالیتیکس یونیورسال کار میکنید، طبیعتا میدانید که برای ساخت ایونت اسکرول، باید از گوگل تگ منیجر کمک بگیریم. حالا گوگل آنالیتیکس 4 با گزینه Enhanced measurement کمکمان کرده تا در وقت صرفهجویی کنیم.
البته گوگل آنالیتیکس 4 این اختیار را به ما داده تا هرکدام را که میخواهیم فعال کنیم یا اینکه خودمان از نو بسازیم. همانطور که گفتیم، بعدا دربارهاش بیشتر صحبت میکنیم.
ایونتهای Enhanced در گوگل آنالیتیکس 4 که به صورت خودکار فعال هستند.
نصب GA4 برای کاربران جدید
اگر جزو اولین استفادهکنندگان از گوگل آنالیتیکس 4 هستید، باید بعد از روشن کردن فیلترشکن، به سایت گوگل آنالیتیکس بروید و اکانت جدید بسازید. بعد از ساخت اکانت جدید، گوگل آنالیتیکس 4 به صورت خودکار برایتان فعال میشود. برای پیدا کردن measurement ID هم میتوانید از آموزش بخش قبلی استفاده کنید.
آموزش نصب گوگل تگ منیجر روی سایت
حالا وقتش رسیده سراغ ابزار محبوب دیگرمان یعنی Google Tag Manager برویم تا measurement ID را در آن قرار دهیم.
اگر گوگل تگ منیجر (Google Tag Manager) روی سایت نصب شده، با آن میتوانید GA4 را نصب کنید. گوگل تگ منیجر، ابزار رایگان دیگری از گوگل است که برای مدیریت تگها و کدها در سایت استفاده میشود. با این ابزار، شما میتوانید کدهای مختلفی را بدون نیاز به تیم فنی روی سایت قرار دهید.
البته برای قرار دادن کدها باید با این ابزار آشنا باشید. منتوریکس دورهی جداگانهای برای آموزش گوگل تگ منیجر دارد که پیشنهاد میکنیم این دوره را بگذرانید. در نظر میگیریم که بعضی از خوانندگان این کتاب، گوگل تگ منیجر را روی سایت نصب نکردهاند. برای همین اول سراغ نصب گوگل تگ منیجر روی سایت میرویم.
1- بعد از روشن کردن فیلترشکن، به سایت گوگل تگ منیجر بروید و روی گزینه Start for free در بالای صفحه سمت راست کلیک کنید:
سایت گوگل تگ منیجر
2- حالا باید اکانت جدید بسازید و اطلاعات خواسته شده را وارد کنید. بعد از کلیک روی Create Account، اسم اکانت را وارد کنید. انتخاب اسم به خودتان بستگی دارد که چه چیزی بنویسید. معمولا برای راحتی کار، اسم دامنه را قرار میدهند. بعد از انتخاب اسم، باید کشور را انتخاب کنید (ایران قابل انتخاب نیست). در آخر هم گوگل تگ منیجر از شما میپرسد که میخواهید اطلاعات غیرشخصی اکانت را به اشتراک بگذارید تا گوگل از آن برای گزارشهای خودش استفاده کند یا نه؟!
نصب اکانت گوگل تگ منیجر
3- بعد از این مرحله، باید اطلاعات Container را تکمیل کنید: نام دامنه و نوع پلتفرمی که میخواهید گوگل تگ منیجر در آن نصب شود. از آنجایی که میخواهید گوگل تگ منیجر را روی سایت نصب کنید، پس web را باید انتخاب کنید. در آخر هم قوانین گوگل تگ منیجر را تایید میکنید تا کد ترکینگ گوگل تگ منیجر به شما داده شود.
حالا باید این دو کد ترکینگ را به ترتیب در head و body سایت بگذارید. اگر هنوز به این دو قسمت آشنا نیستید، از تیم/مسئول فنی سایت بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد. اگر سایت وردپرسی است، از پلاگین گوگل تگ منیجر میتوانید استفاده کنید و آیدی گوگل تگ منیجر را در آن بگذارید.
بعد از گذاشتن ترکینگ کد گوگل تگ منیجر در سایت، روی گزینهی Submit کلیک کنید تا کد گوگل تگ منیجر در سایت فعال شود.
نصب گوگل تگ منیجر و دریافت کد گوگل تگ منیجر
انتشار تگ گوگل تگ منیجر
نصب گوگل آنالیتیکس 4 با گوگل تگ منیجر
1- حالا باید measurement id را از طریق گوگل تگ منیجر، روی سایت قرار دهیم. از آنجایی که گوگل تگ منیجر روی سایت فعال است، هر تگ یا ابزاری را که در گوگل تگ منیجر بسازیم، به صورت خودکار در سایت فعال میشود. بنابراین گوگل تگ منیجر مثل پل ارتباطی سایت و تگها عمل میکند. در گوگل تگ منیجر، روی گزینه New Tag کلیک کنید تا تگ جدیدی برای گوگل آنالیتیکس 4 را بسازیم.
استفاده از measurement ID برای نصب گوگل آنالیتیکس 4 در گوگل تگ منیجر
ساخت تگ جدید برای نصب گوگل آنالیتیکس 4
2- حالا در پنجره بازشده، اسم تگ را GA4 یا Google Analytics4 بگذارید و روی Tag Configuration بزنید.
انتخاب new tag برای ساخت تگ جدید در گوگل تگ منیجر
ساخت تگ جدید
3- با زدن روی Tag Configuration، پنجره جدیدی برایتان باز میشود. در اینجا میخواهیم نوع تگ را مشخص کنیم. از لیستی که میبینید، تگ Google Analytics: GA4 configuration را انتخاب کنید.
4- در قسمت Measurement ID، آیدی گوگل آنالیتیکس 4 را که کپی کردید، پیست کنید.
انتخاب تگ تایپ گوگل آنالیتیکس 4 در گوگل تگ منیجر
تریگر را روی All pages (pageview) بگذارید و بعد ذخیره را بزنید. حالا باید مطمئن شوید که تگ گوگل آنالیتیکس 4، روی سایت قرار گرفته و اصطلاحا fire یا فعال میشود. برای این کار باید از گزینه debug view گوگل تگ منیجر استفاده کنید.
بعد از ذخیره تگ، روی دکمه preview بزنید تا سایت در محیط گوگل تگ منیجر باز شود.
اگر تگ را به درستی Set کرده باشید، ایونت گوگل آنالیتیکس 4 را در قسمت تگهای fire یا فعال شده خواهید دید. بعد از اینکه مطمئن