12 اسکیمای کاربردی {نحوه ساخت و تست}

اسکیما یا ریچ اسنیپت برگ برنده‌ی شما در صفحات SERP گوگل است، برای آشنایی با انواع اسکیما این مطلب را بخوانید.

ابزارهای مختلفی برای غنی‌تر کردن صفحات وب وجود دارد. به کمک این ابزارها می‌توان تعداد کلیک و ایمپرشن صفحه را افزایش داد و به سئو سایت، کمک کرد. اسکیما، یک متد و روش عالی برای بهبود متادیتاهای سایت و ساختارمند کردن آن است. در این مطلب با انواع اسکیماهای کاربردی گوگل و نحوه ایجاد و تست آن آشنا می‌شوید. با آژانس دیجیتال مارکتینگ منتوریکس همراه باشید. 

برای بهبود سئو سایت، باید از تمام امکانات و قابلیت‌های موجود مانند ایجاد اسکیمای گوگل، استفاده کنید

برای بهبود سئو سایت، باید از تمام امکانات و قابلیت‌های موجود مانند ایجاد اسکیمای گوگل، استفاده کنید

اسکیما چیست؟

در ساده‌ترین تعریف، اسکیما یک زبان نشانه‌گذاری است که می‌توانید به کمک آن، سایتتان را به گوگل نشان دهید. برای اینکه فهم و درک مطالب سایت و صفحات لندینگ را برای ربات‌های موتور جستجو، راحت‌تر کنید، می‌توانید از انواع اسکیما کمک بگیرید. اسکیما در سئو سایت هم موثر است و می‌تواند به رتبه گرفتن سریع صفحات و محصولات سایت هم کمک کند. 

کدهای اسکیما برای اولین بار در سال 2011 معرفی شدند و از همان زمان، استاندارد اسکیما در گوگل، بینگ و یاهو به وجود آمد. با استفاده از کدهای اسکیما در سایت، می‌توان اطلاعات بیشتری نسبت به سرچ ساده موتور جستجو به کاربر ارائه داد. از انواع اسکیما گوگل می‌توان برای معرفی مقالات و نوشته‌ها، فیلم‌ها و سریال‌ها، رویدادها، رستوران‌ها، شرکت‌ها و… استفاده کرد. 

کاربرد اسکیما برای سایت

کارکرد انواع اسکیما در تعریف زبان مشترک بین وب مستر و سایت است. محتواها و اطلاعاتی که در سایت بارگذاری می‌کنید، توسط ربات‌های موتورهای جستجو ایندکس و ذخیره می‌شود. فهم این مطالب و داده‌های پراکنده برای ربات و کراولرها، گاهی سخت و دشوار می‌شود.

مفهوم اسکیما این است که شما از یک زبان واسط و میانی برای درک راحت‌تر و آسان‌تر داده‌ها توسط ربات‌ها استفاده کنید. نقش اسکیما در سئو به دلیل تاثیر مستقیم آن روی نرخ کلیک صفحات لندینگ و محصولات سایت، برای تمامی دیجیتال مارکترها مهم است. شما به عنوان سئوکار و دیجیتال مارکتر، قصد دارید تا کاربران بیشتری را وارد سایت کنید و لینک صفحه را به رتبه‌های اول تبلیغات در گوگل برسانید. انواع اسکیما، با ایجاد یک میانبر، رسیدن به رتبه 1 گوگل را برای شما، آسان می‌کند.

این صفحه را از دست ندهید: شرایط و هزینه خدمات سئو در منتوریکس

تاثیر اسکیما در سئو چیست؟

اسکیمای صفحات وب، باعث درک بهتر ساختار سایت و مطالب آن برای موتورهای جستجو مانند موتور گوگل می‌شود. با استفاده از schema، نحوه نمایش سایت شما در گوگل تغییر می‌کند. در این صورت، کاربران اطلاعات بیشتری را هنگام جستجوی گوگلی، از سایت شما دریافت می‌کنند. چنین اتفاقی می‌تواند به بهبود نرخ تبدیل و افزایش کاربران سایت در طول زمان، کمک کند. 

استانداردهای اسکیما در سئو محتوا هم مشخص است. شما می‌توانید سوالات متداول و سرتیترهای یک محتوا را با کمک استاندارد schema بهینه کنید. در این صورت کاربر نه تنها متاتایتل و متادیسکریپشن صفحه را می‌بینید، بلکه با دیدن انواع اسکیما در نتایج گوگل، برای کلیک کردن روی لینک و ورود به سایت شما، ترغیب خواهد شد. 

مثلا هنگامی که کد اسکیمای صفحات برای یک فیلم ثبت شود، کاربر با سرچ نام فیلم می‌تواند ستونی از اطلاعات مختلف زیر را ببیند:

  • نام کامل فیلم
  • خلاصه فیلم
  • کارگران و بازیگران
  • امتیاز کاربران و منتقدان
  • نظرات کاربران
  • فیلم‌های مشابه

من برای مثال، فیلم Green Mile را با بازی تام هنکس سرچ کردم. به غیر از مطالب بالا، کتاب همین فیلم سینمایی (نوشته استفان کینگ) هم به من پیشنهاد شد که خود آن هم از اسکیمای کتاب و مقاله، استفاده می‌کرد. با مشخص کردن چنین اطلاعاتی از طریق انواع schema، گوگل دقیقا می‌فهمد که چه چیزهایی را باید به کاربر نشان دهد. استفاده از کدهای اسکیما، تاثیر مستقیم روی تعداد کلیک و بازدید سایت شما خواهد داشت. 

اسکیما فیلم و کتاب برای سرچ Green Mile

اسکیما فیلم و کتاب برای سرچ Green Mile

همچنین استفاده از Schema Markup در کنار متاتگ‌های شبکه‌های اجتماعی مانند اپن گراف (OpenGraph) در فیسبوک و توئیتر، باعث رشد شبکه‌های اجتماعی شما هم می‌شود. مثلا می‌توانید صفحه رسمی اینستاگرام، توئیتر، فیسبوک و… خود را هم به اطلاعات اسکیمای سازمانی اضافه کنید تا کاربران با جستجوی نام شرکت یا سازمان شما، با شبکه‌های اجتماعی رسمی شما هم آشنا شوند. 

با سرچ نام منتوریکس، یک اسکیما بیزینس و تجاری به کاربر نمایش داده می‌شود

با سرچ نام منتوریکس، یک اسکیما بیزینس و تجاری به کاربر نمایش داده می‌شود

انواع اسکیما گوگل

قبل از اینکه بخواهید از اسکیما در وردپرس یا سایت‌های دیگر استفاده کنید، باید سری به سایت schema.org بزنید. به عنوان مرجع استانداردهای اسکیما، می‌توانید انواع اسکیما را بشناسید و مثال‌های مرتبط با آن‌ها را ببینید. 11 اسکیما کاربردی در سئو سایت را می‌توانید در ادامه ببینید:

  • اسکیما سازمانی 

Organization Schema یک روش خوب برای نشان دادن نام و لوگو برند سازمان، انواع راه‌های ارتباطی (تلفن، ایمیل، شبکه‌های مجازی و سایت)، آدرس و موقعیت مکانی و… به کاربران است. 

  • اسکیما کسب و کار محلی

Local Business تقریبا مشابه مورد قبل است، با این تفاوت که در اسکیمای محلی می‌توان روی معرفی شعب و نمایندگی‌های نزدیک به کاربر، متمرکز بود. یعنی اگر کاربر در تهران است، اطلاعات محل و آدرس دقیق، ساعت کاری، اطلاعات تماس، نحوه ثبت سفارش در شعبه تهران را ببیند و اگر در مازندران است، داده‌های مربوط به شعبه مازندران به او نشان داده شود. 

مثلا در مثال مرکز مشاوره، با اینکه رتبه‌های 1 تا 3 گوگل، چیز دیگری است اما به خاطر موقعیت مکانی من (مشهد)، بهترین مراکز مشاوره در مشهد به من نمایش داده می‌شود. اطلاعاتی مثل وبسایت، نظرات و امتیاز کاربران و ساعت کاری را هم می‌توان به کمک داده‌های اسکیمای سازمانی و استفاده از rating schema، مشخص کرد. 

مقایسه رتبه 1-3 گوگل و مراکز مشاوره نزدیک به کاربر با اسکیمای Local Business

مقایسه رتبه 1-3 گوگل و مراکز مشاوره نزدیک به کاربر با اسکیمای Local Business

  • اسکیما محصولات

Product page یک اسکیما پرکاربرد و جذاب است که به بیشتر شدن فروش محصولات و درآمد فروشگاه‌های اینترنتی، کمک می‌کند. مثلا اگر من به دنبال قهوه ساز باشم، می‌توانم از بین محصولات برتر به انتخاب گوگل و با مقایسه قیمت، مدل و طرح، فروشگاه و برند محصول، انتخاب کنم. 

با اسکیما محصولات می‌توان فروش یک سایت را بیشتر کرد

با اسکیما محصولات می‌توان فروش یک سایت را بیشتر کرد

  • فرصت‌های شغلی

اسکیما Job Listing هنوز در بین سایت‌های ایرانی رایج نیست ولی می‌تواند کمک خوبی برای کسانی باشد که به دنبال فرصت‌های شغلی بهتر هستند. سایت‌های کاریابی، بهترین مشتریان این اسکیما هستند که می‌توانند مشاغل خود را در فرمت بسیار جذاب به کاربران نشان دهند. برای مثال من با سرچ seo jobs، به لیست شرکت‌هایی رسیدم که به دنبال سئوکار هستند. شرایط کاری و قراردادی هر کدام را هم می‌توان در توضیحات عنوان شرکت، خواند.

شرکت‌هایی که به دنبال استخدام متخصصان مختلف هستند، می‌توانند فرصت‌های شغلی را در قالب اسکیما ثبت کنند

شرکت‌هایی که به دنبال استخدام متخصصان مختلف هستند، می‌توانند فرصت‌های شغلی را در قالب اسکیما ثبت کنند

  • اسکیما رویداد

اسکیما Event Page یکی از مهم‌ترین انواع اسکیما است که هنوز آن طور که باید، رشد نکرده است. سایت‌های فروش بلیت کنسرت، همایش، رویداد، تور و… می‌توانند به خوبی از این اسکیما برای نشان دادن رویدادهای آینده، استفاده کنند. 

با جستجوی نام آندره بوچلی، جدیدترین برنامه‌ها و کنسرت‌ها را می‌توان در قسمت Event دید

با جستجوی نام آندره بوچلی، جدیدترین برنامه‌ها و کنسرت‌ها را می‌توان در قسمت Event دید

  • اسکیما ویدئو

به کمک Video Page اسکیمای گوگل می‌توان ویدئوهای سایت را در نتایج گوگل هم نشان داد. ویدئوهایی که در یوتیوب آپلود می‌شود، معمولا این قابلیت را دارند. یعنی شما اگر آموزش سئو یوتیوب را دنبال کرده باشید، می‌توانید برای سئو بهتر و گرفتن بازدید بیشتر، از کدهای اسکیما هم در سایت خودتان برای معرفی ویدئو استفاده کنید. 

اسکیما ویدئو در سایت یوتیوب

اسکیما ویدئو در سایت یوتیوب

  • اسکیما سوالات متداول

اسکیمای FAQ، برای اضافه کردن سوالات متداول و رایج کاربران با پاسخ‌های کوتاه، به نتایج سرچ گوگل است. شما می‌توانید سوالات متداول کاربران در اسکیما اضافه کنید تا در کنار لینک صفحه شما، نمایش داده شود. 

کاربر با کلیک کردن روی لینک‌های آبیِ زیر متادیسکریپشن، مستقیاً همون قسمت متن رو می‌بینه

کاربر با کلیک کردن روی لینک‌های آبیِ زیر متادیسکریپشن، مستقیاً همون قسمت متن رو می‌بینه

  • اسکیما مقاله 

اسکیما Article، برای مشخص کردن صفحات بلاگی در گوگل مناسب است. مثلا سایت‌های خبرگزاری و خبری، می‌توانند از این اسکیما برای دسته بندی کردن مقالات و اخبار سایت استفاده کنند. 

  • اسکیما How To یا اسکیما چطور…

سایت‌هایی که قصد تولید و انتشار مطالب و ویدئوهای آموزشی را دارند، می‌توانند از اسکیما How To استفاده کنند. تمام سوالاتی که کاربر با کلمه «چطور…» می‌پرسد را می‌توانید به یک اسکیما کاربردی برای گرفتن لید و بازدید بیشتر، تبدیل کنید. 

در اسکیما how to، می‌توان در مورد چرایی و چگونگی یک موضوع حرف زد

در اسکیما how to، می‌توان در مورد چرایی و چگونگی یک موضوع حرف زد

  • اسکیما بردکرامب Breadcrumb

بردکرامب‌ها همان لینک‌های راهنمای صفحات و مسیر صفحه در سایت هستند. به کمک این ابزار، کاربر در هر لحظه می‌توانند ببیند که از چه مسیری وارد این صفحه شده است و دسته بندی‌های مادر صفحه، چیست. بردکرامب از سردرگمی کاربران در سایت جلوگیری می‌کند. اسکیما بردکرامب، کمک می‌کند تا کاربر به جای دیدن لینک شلخته و آشفته سایت، مسیر تروتمیز صفحه را در دسته بندی‌های سایت، دنبال کند. 

 اسکیمای بردکرامب، مسیر ناوبری کاربر و دسته بندی را مشخص می‌کند

 اسکیمای بردکرامب، مسیر ناوبری کاربر و دسته بندی را مشخص می‌کند

  • اسکیما دستور غذا یا Recipe

اسکیما Recipe از آن روش‌های خوشمزه و جذاب برای گرفتن کاربران بیشتر برای سایت است. تولید محتوا دستور پخت و طبخ غذاهای مختلف می‌تواند یک راه خیلی ساده و کاربردی برای گرفتن کلیک بیشتر در سایت رستوران‌ها، کافه‌ها و فست فودها باشد. با تنظیم اسکیما دستور پخت، کاربر می‌تواند دستور پخت، مواد اولیه، مدت زمان پخت و ارزش غذایی هر خوراک را ببیند. 

مثلا برای ترش تره گیلانی، دستور پخت از سایت‌های زیادی داده شده که کاربر با کلیک روی هر کدام، وارد سایت مقصد می‌شود

مثلا برای ترش تره گیلانی، دستور پخت از سایت‌های زیادی داده شده که کاربر با کلیک روی هر کدام، وارد سایت مقصد می‌شود

  • اسکیما شخصی

در بین انواع اسکیما، اسکیمای شخصی یا personal schema عملکردی مشابه اسکیمای سازمانی دارد. با این تفاوت که به جای معرفی یک شرکت، یک شخص خاص و شناخته شده را می‌بینید. مثلا با جستجوی «محمدرضا شجریان»، خلاصه‌ای از زندگی، آلبوم‌ها و تصانیف برتر، اشخاص مرتبط و خانواده را می‌بینید. 

اسکیمای شخصی نیل پاتل

اسکیمای شخصی نیل پاتل

نیل پاتل را قبلا در 5 دیجیتال مارکتر معروف به انتخاب منتوریکس معرفی کردیم. با جستجوی نام او، می‌توان نمونه اسکیمای شحصی را دید. در این اسکیما، توضیحات خلاصه‌ای درباره او مانند تاریخ تولد و ملیت، سطح تحصیلات، کسب و کار و کتاب‌هایش را دید. 

تفاوت استراکچر دیتا و اسکیما چیست؟

فعال کردن اسکیما تاثیر زیادی روی سئو سایت می‌گذارد. اما گاهی، افراد فکر می‌کنند که استراکچر دیتا و اسکیما یکی هستند. در صورتی که این دو مفهوم، با هم متفاوتند و فرق دارند. با اینکه اسکیما و استراکچردیتا، از یک زبان عمومی و استاندارد برای بالا بردن فهم ربات‌های گوگل و دیگر موتورهای جستجو از صفحات سایت استفاده می‌کنند اما یکسان نیستند. 

  • استراکچر دیتا، مجموعه‌ای از کدهای HTML است که خواندن بخش‌های مشخصی از سایت را برای موتور جستجو راحت می‌کند. مثلا به کمک استراکچر دیتا ویدئو، به گوگل می‌فهمانید که در صفحه حداقل یک ویدئو با مشخصات مخصوص به خود، وجود دارد. 
  • اسکیما، نوعی از استراکچردیتا است که کلاس‌های تعریف شده برای دسته بندی‌های مختلف دارد. وبسایت org در همکاری با موتورهای جستجو جهانی مانند گوگل و بینگ، وظیفه توسعه و ایجاد استانداردهای اسکیما را بر عهده دارد. 

در همین رابطه بخوانید: 5 افزونه کاربردی وردپرس برای استراکچر دیتا

تفاوت ریچ اسنیپت Rich snippet با اسکیما Schema

در یک توضیح ساده، انواع اسکیما گوگل، در زیر مجموعه میکرودیتاها از استراکچردیتاها قرار می‌گیرد. اما ریچ اسنیپت یک فرمت برای گوگل است که نتایج تحلیل و آنالیزش از سایت ما را نشان دهد.

مثلا، ما با استفاده از اسکیمای گوگل، برخی از اطلاعات سازمانی (مثل شماره تلفن، آدرس، آدرس وبسایت، شبکه اجتماعی و…) را به گوگل معرفی می‌کنیم. اینکار به گوگل کمک می‌کند تا داده‌های سایت را راحت‌تر بخواند و دسته بندی کند. به این کار، نشانه گذاری یا schema markup می‌گوییم. دقیقا از همین اطلاعات هم در نشان دادن نتایج جستجوی کاربر، استفاده می‌شود.

اما ریچ اسنیپت، رفتار گوگل با سایت شما را نشان می‌دهد. با این تفاوت که گاهی این کار، به شکل کاملاً ابتدایی و ساده صورت می‌گیرد. مثلاً وقتی شما از ریچ اسنیپت rating برای یک صفحه لندینگ استفاده می‌کنید، تنها یک فاکتور و ویژگی بصری به نتایج سرچ گوگل اضافه کرده‌اید. در حالی که در انواع اسکیما، هدف ما استفاده از یک زبان مشترک، برای مشخص کردن نحوه رفتار گوگل با سایت ماست. 

برای استفاده از اسکیما در وردپرس، افزونه schema را نصب و فعال کنید

برای استفاده از اسکیما در وردپرس، افزونه schema را نصب و فعال کنید

افزونه اسکیما چیست؟

برای استفاده از داده‌های ساختار یافته یا استراکچردیتاها در وردپرس می‌توان از افزونه وردپرس schema استفاده کرد. افزونه‌های وردپرسی، کار سئو و ایجاد تنظیمات سئویی در سایت را برای شما راحت می‌کند. در این صورت به جای نوشتن کد یا کپی کردن کدهای اسکیما، تنها با چند کلیک، اسکیمای دلخواه ایجاد می‌شود. 

استفاده از افزونه‌های وردپرسی برای نشانه گذاری اسکیما، برای کسانی که هیچ گونه آشنایی با کدنویسی و برنامه نویسی سایت ندارند، مناسب است. روش‌های استفاده از کدهای اسکیما، به کمی دانش برنامه نویسی نیاز دارد. مهم است که شما کدهای درست و صحیح را در ابزار گوگل، آپلود کنید. در صورت آپلود کد اشتباه، یا اسکیما به درستی کار نمی‌کند؛ یا اینکه باعث اشتباه در نمایش داده‌ها و اطلاعات می‌شود. به همین دلیل است که باید نحوه تست کد اسکیما را بشناسید و از ابزارهای تست کد اسکیما استفاده کنید. 

ابزارهای تست کد اسکیما

مزایای استفاده از اسکیما باعث می‌شود که سئوکاران و افرادی که به دنبال مشاوره دیجیتال مارکتینگ هستند به سراغ انواع اسکیما گوگل برای بهینه سازی نرخ تبدیل صفحات وب بروند. افزونه schema و استفاده مستقیم از کدهای schema، دو راه برای به کار بردن schemaها در سایت هستند. برای کسانی که سایت وردپرسی دارند، کار بسیار راحت است.

برای ایجاد و ساخت انواع اسکیما در وردپرس، تنها کافی است تا افزونه schema را نصب و راه اندازی کنید. باقی مراحل هم بدون کدنویسی و تنها با کلیک کردن روی گزینه‌های مختلف انجام می‌شود. اما برای استفاده از کدهای اسکیما، باید کمی به دانش کدنویسی، آگاهی داشته باشید. برای ساخت انواع اسکیما و تست آن، مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. به سایت Structured Data Markup Helper بروید
  2. نوع اسکیما را انتخاب کرده و آدرس صفحه سایت را وارد کنید
  3. اطلاعات تگ را کامل کنید (مثلا برای اسکیما کتاب، نام نویسنده، ناشر، سال نشر، عکس جلد و…)
  4. روی Create Html کلیک کنید تا فایل اسکیما برای شما ایجاد و دانلود شود
  5. فایل را با استفاده از validator schema.org تست کنید
  6. فایل را (در صورتی که مشکلی نداشت)، در cms سایت آپلود کنید یا از تیم فنی بخوانید که فایل را برای شما آپلود کند

تست کدهای اسکیما در schema.org

تست کدهای اسکیما در schema.org

سخن آخر

استانداردهای اسکیما در سئو، به بیشتر و بهتر دیده شدن ریچ اسنیپت‌ها و صفحات داخلی سایت، کمک می‌کند. همانطور که استانداردهای schema برای سئو سایت موثر است، می‌تواند روی جذاب‌تر شدن نتایج سرچ گوگل هم تاثیرگذار باشد. استانداردهای اسکیما را باید از طریق وبسایت رسمی آن یعنی Schema.org دنبال کرد. اما در نهایت می‌توانید از انواع اسکیما گوگل با دوره آموزش دیجیتال مارکتینگ در سایت‌های وردپرسی و غیروردپرسی استفاده کنید. 

اشتراک گذاری

نظرات و سوالات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *