اهمیت URL در سئو چیست و چگونه آن را بهینه کنیم؟!

بهینه سازی URL در سئو اهمیت بالایی دارد! اگر می‌خواهید شما هم به دنبال پیشرفت سایت خود هستید، این مطلب را دنبال کنید.

هر صاحب کسب‌وکاری که یک وب‌سایت داشته باشد؛ با اهمیت بهینه‌سازی موتور جستجو یا SEO آشناست. در حقیقت SEO بخش مهمی از هر استراتژی بازاریابی آنلاین است و عوامل زیادی در آن دخالت دارند که باید به درستی رعایت شوند. با این‌حال بسیاری از صاحبان وب‌سایت اهمیت بهینه سازی URL را فراموش می‌کنند. در این مطلب می‌خواهیم توضیح دهیم که اهمیت URL در سئو چیست.

URL چیست و چگونه استفاده می‌شود؟!

همان‌طور که گفته شد، عوامل زیادی در بهینه‌سازی محتوا و بازاریابی آنلاین تاثیر دارند. برای مثال، می‌توانید به طور منظم، وبلاگ‌های خود را به‌روز رسانی کنید و وبلاگ‌ها و پست‌هایی درست کنید که اصول سئو در آن رعایت شده‌است. همچنین می‌توانید در صفحات وب‌سایت خود از کلمات کلیدی استفاده کنید. یک استراتژی موثر سئو مجموعه‌ای از این تکنیک‌ها را شامل می‌شود. اما اهمیت URL در سئو چیست؟! آیا تاثیری دارد؟!

یکی از نکات مهم در سئو کردن یک محتوا، استفاده از URL براساس سئو است که بسیاری از صاحبان وب‌سایت این موضوع را فراموش می‌کنند و به آدرس صفحات و مطالب خود، توجه نمی‌کنند. به همین دلیل قرار است بررسی کنیم که اهمیت URL در سئو چیست.

URL چیست؟

URL چیست؟

در اولین قدم، بهتر است بررسی کنیم که URL چیست. این عبارت، مخفف Uniform Resource Locator است و در حقیقت همان آدرس آنلاین یک صفحه از وب‌سایت است. در ساختار URL، ابتدا نام دامنه وجود دارد و سپس در ادامه، بخشی وجود دارد که کمک می‌کند تا افراد متوجه شوند که از چه بخش یا محتوایی بازدید می‌کنند.

بنابراین URL یک صفحه، نشان می‌دهد که مخاطب در حال بازدید از چه محتوایی است. حتی پیش از آن‌که، بر روی یک پیوند یا لینک کلیک کنید نیز آدرس آن، می‌تواند نشان دهد که چه چیزی در انتظار شماست. به همین دلیل، با ساختن یک URL درست، به موتور جستجو و مخاطب کمک می‌کنید تا محتوای شما را متوجه شوند. این‌جا، همان نقطه‌ای است که می‌فهمیم اهمیت URL در سئو چیست.

سئو کردن یا بهینه سازی URL صفحات وب‌سایت، به شما کمک می‌کند تا بتوانید ترافیک بیشتری را به وب‌سایت خود هدایت کنید و رتبه بهتری در گوگل به دست آورید.

بیشتر بخوانید: خدمات سئو چیست و هزینه آن چقدر است؟

معرفی  بخش های مختلف و  آناتومی URL

ابتدا نیاز است اجزای اصلی یک URL را بررسی کنیم. اگر به مثال URL زیر نگاه کنیم؛ دارای شش بخش اصلی است:

(https://www.example.com/blog/my-article?hl=en)

  • پروتکلThe scheme (protocol):  شیوه‌ای که مرورگر شما برای ارتباط با سرور استفاده می‌کند. در این مثال، “https” نشان‌دهنده‌ی یک اتصال امن است.
  • زیر دامنهThe subdomain (child domain): بخشی از دامنه که برای جدا کردن بخش‌های مختلف یک وبسایت استفاده می‌شود. مثلاً “www” یک زیر دامنه رایج است.
  • دامنه The domain: نام اصلی وبسایت. در این مثال، “example.com” دامنه است.
  • پسوند دامنه The top level domain: نشان‌دهنده‌ی نوع سازمان یا کشور مرتبط با وبسایت است. به عنوان مثال ir. پسوندی است که در ایران استفاده می‌شود.
  • زیر دایرکتوری‌ها The subdirectories (file path): مسیری که به یک فایل خاص یا صفحه در وبسایت اشاره می‌کند. در این مثال، “blog/my-article” مسیر مقاله را نشان می‌دهد.
  • رشته پرس‌و‌جو A query string (URL parameter): اطلاعات اضافی که به سرور ارسال می‌شود. در این مثال، “hl=en” زبان ترجیحی را مشخص می‌کند.
    در ادامه، هر یک از این بخش‌ها را به طور مفصل توضیح خواهیم داد.

آناتومی URL چیست؟

پروتکل (Scheme) چیست؟

شاید برای هدف این مقاله، خیلی مهم به نظر نرسه، اما از اونجایی که در مورد URL صحبت می‌کنیم، بهتره که با مفهوم پروتکل هم آشنا بشیم. بر اساس تعریفی که از IBM ارائه شده، “پروتکل، روشی رو مشخص می‌کنه که برای دسترسی به منابع روی اینترنت استفاده می‌شه.” به عبارت دیگه، به کامپیوتر شما می‌گه که چطور لینک رو باز کنه.

تو آدرس‌های اینترنتی، پروتکل‌های رایج “http” و “https” است. این پروتکل‌ها به دستگاه شما این پیام را می‌دهد که لینکی که روش کلیک کردید، باید توی یه مرورگر وب باز بشه. پروتکل‌های دیگری هم وجود دارند، مثل “tel:” که برای برقراری تماس تلفنی و “mailto:” که برای ایجاد یه ایمیل جدید به یه آدرس خاص کاربرد دارند.

زیر دامنه (فرزند دامنه)

زیر دامنه که بهش «فرزند دامنه» هم گفته می‌شود، یه جورایی پیشوند اسم اصلی سایت است (domain name). از زیر دامنه برای این استفاده می‌شود که قسمت‌های مختلف یه وبسایت رو از هم جدا کنند.

تصور کنید اسم اصلی سایت، اسم یک مجتمع آپارتمانی است و زیر دامنه هم شماره واحد آپارتمانی در ان مجتمع است. مثلاً اگر وارد بخش بلاگ یک سایت شوید، زیر دامنه‌اش می‌شود «blog». پس آدرس کامل بخش بلاگ این سایته میشه «blog.example.com».

رایج‌ترین زیر دامنه، «www» است که توی اکثر آدرس‌ها می‌بینید (مثل www.example.com). ولی زیر دامنه‌های دیگری هم وجود دارد، همانند «blog» برای بخش بلاگ، «support» برای بخش پشتیبانی، یا «shop» در وبسایت‌های فروشگاهی.

دامنه چیست؟

هر سروری که یک وبسایت را به کاربران اینترنتی ارائه می‌دهد، یک عدد منحصر به فرد برای شناسایی خود دارد که به آن آدرس IP گفته می‌شود. اما به خاطر سپردن اعداد برای انسان‌ها دشوار است. به همین دلیل، یک کلمه با آن عدد مرتبط می‌شود که همان نام دامنه است.

دامنه، کلمه‌ی قابل فهمی است که وبسایت شما را شناسایی می‌کند.

مثال: در آدرس اینترنتی https://www.example.com/blog/my-article?hl=en، بخش “example.com” دامنه‌ی وبسایت است.

دامنه چیست؟

پسوند دامنه (TLD)

پسوند دامنه که بهش «TLD» هم گفته می شود، همان قسمت که انتها اسم اصلی سایت (دامنه) بعد از نقطه قرار گرفته می‌‌شود. به طور مثال در آدرس https://www.example.com/blog/my-article?hl=en، پسوند دامنه «.com» است.

رایج‌ترین پسوندهای دامنه، موارد عمومی مثل «.com»، «.net» و «.org» است. به این‌‌ها «پسوند دامنه عمومی» یا «gTLD» گفته می‌شود.

اما در این مقاله، بیشتر در مورد «پسوند دامنه‌ی ملی» یا همون «ccTLD» صحبت می‌کنیم. این پسوندها کد کشور رو نشان می‌دهند، مثل «.cn» برای چین، «.mx» برای مکزیک، «.es» برای اسپانیا، «.uk» برای انگلیس، «.ca» برای کانادا و….

تعریف زیرمجموعه (Subdirectory)

زیرمجموعه‌ها به سازمان‌دهی وبسایت شما کمک می‌کنند. به این ترتیب که وبسایت خود را به مثابه یک قفسه‌ی بایگانی تصور کنید، زیرمجموعه‌ها همانند پوشه‌هایی هستند که در این قفسه قرار می‌گیرند.

شبیه به مسیرِ دسترسی به یک فایل در رایانه‌ی شما (مثال: C:UsersdarrenDocuments)، زیرمجموعه‌ها برای سازماندهی محتوای سایت شما به بخش‌های مختلف و صفحات مجزا به کار می‌روند. به عبارت دیگر زیرمجموعه‌ها به مخاطبان کمک می‌کنند تا به سرعت محتوای مورد نظر خود را در وبسایت شما یابند.

کوئری استرینگ (URL Parameter)

رشته پرس‌و‌جو، که به آن «پارامتر URL» نیز گفته می‌شود، متنی است که پس از علامت سوال در انتهای یک URL می‌بینید. این رشته برای دو منظور اصلی به کار می‌رود:

  • تغییر محتوای صفحه: با استفاده از این رشته می‌توان به طور مثال، زبان نمایش داده شده روی صفحه را تغییر داد.
  • ردیابی اطلاعات کاربر: گاهی اوقات این رشته برای جمع‌آوری اطلاعاتی در مورد کاربران به کار می‌رود، مثلا اینکه آن‌ها از طریق چه مسیری وارد صفحه شده‌اند.

به عنوان مثال، یک پارامتر زبان می‌تواند به URL اضافه شود تا زبان صفحه وب را تغییر دهد. یا یک کد UTM می‌تواند به لینکی اضافه شود تا مدیران وبسایت متوجه شوند کاربران هنگام کلیک بر روی آن از کجا وارد شده‌اند.

توجه: نگران نباشید، اطلاعات شخصی شما با استفاده از این رشته‌ها به خطر نمی‌افتد. این اطلاعات بیشتر برای بهبود عملکرد وبسایت و تجربه‌ی شما به کار می‌روند.

اهمیت URL در سئو چیست و چرا باید مناسب باشد؟!

احتمالا پیش آمده است که وارد یک وب‌سایت شده‌اید که URL آن بی‌معنی بوده‌ است. برای مثال، پس از آدرس دامنه سایت، نمادها، حروف و اعدادی کنار هم قرار گرفته‌اند که بی‌معنی بوده‌اند. این مسئله به ظاهر ساده، نه‌تنها زیبایی URL را از بین می‌برد؛ بلکه سبب می‌شود که این وب‌سایت برای کاربر آنلاین مفید نباشد.

هدف اصلی موتور جستجو، این است که بهترین تجربه را به کاربران اینترنت ارائه دهد. در حقیقت، موتور جستجو، می‌خواهد هر کاربر، دقیقا محتوا و اطلاعاتی را ببیند که به دنبال آن می‌گردد. بنابراین، برای موتور جستجوی گوگل، اهمیتی ندارد که چه کسی محتوا و یا وب‌سایت را ارائه می‌دهد و یا چه کسب‌وکاری دارد؛ تنها می‌خواهند مطمئن شوند که کاربران به آسانی و در امنیت خاطر می‌توانند در فضای اینترنت، جستجو کنند.

اهمیت URL

اهمیت URL

برای آن‌که بهتر متوجه شوید که اهمیت URL در سئو چیست، به این نکته توجه کنید که اولین چیزی که یک موتور جستجو بررسی می‌کند، URL آن صفحه است. هر آدرس یا URL، در حقیقت توضیح می‌دهد که وب‌سایت شما در مورد چه موضوعی است و یا یک مطلب وبلاگ خاص، با چه موضوعی مرتبط است. برای مثال، اگر یک وب‌سایت فروش لوازم آرایشی دارید، قرار دادن یک آدرس با موضوع فوتبال، منطقی نیست.

کدام URL مناسب است؟!

از آن‌جایی‌ که موتور جستجو، بیشتر نگران این مسئله است که مناسب‌ترین و مرتبط‌ترین اطلاعات به کاربران ارائه شود، قرار دادن آدرس مناسب برای صفحات وب‌سایت اهمیت بالایی دارد. اینجا، جایی است که متوجه می‌شویم اهمیت URL در سئو چیست. در نتیجه، برای نوشتن آدرس وب‌سایت خود، از کلمات کلیدی و عبارت‌هایی استفاده کنید که مرتبط به اطلاعات آن صفحه هستند. از این طریق موتورهای جستجو شما را راحت‌تر پیدا می‌کنند.

کدام URL مناسب است

کدام URL مناسب است؟

به کمک نوشتن یک URL مناسب، نه‌تنها موتورهای جستجو راحت‌تر شما را پیدا می‌کنند و بهتر متوجه می‌شوند که صفحه شما در ارتباط با چه موضوعی است؛ بلکه کاربران علاقه بیشتری برای کلیک کردن برای روی محتوا و وب‌سایت شما پیدا می‌کنند. همین موضوع، می‌تواند بر روی رتبه‌ شما در گوگل تاثیر بگذارد و مارکتینگ کسب‌وکار شما را تحت تاثیر قرار دهد.

راهکارهای عملی ساخت URL مناسب

تا اینجا، در ارتباط با اینکه اهمیت URL در سئو چیست، صحبت کردیم. برای آن‌که بتوانید یک URL مناسب ایجاد کنید که ساختار آن برای موتور جستجو قابل تایید باشد و سبب افزایش رتبه شما شود؛ باید چند نکته را رعایت کنید که در ادامه، آن‌ها را توضیح داده‌ایم.
از کلمه کلیدی استفاده کنید!

آدرس وب‌سایت شما باید کلمه کلیدی که می‌خواهید برای آن، در گوگل رتبه بگیرید را در بربگیرد. البته، باید این کلمه کلیدی با محتوای صفحه نیز مرتبط باشد. علت استفاده از کلمه کلیدی مرتبط با موضوع صفحه، این است که در حقیقت، کلمه کلیدی که در URL استفاده شده است، به گوگل نشان می‌دهد که این صفحه درباره چه موضوعی صحبت می‌کند.

در حقیقت خود گوگل در این‌باره می‌گوید: «آدرس‌های اینترنتی حاوی کلمات مرتبط با محتوا و ساختار سایت شما، برای افرادی که از سایت شما بازدید می‌کنند؛ مناسب‌تر است.» همین موضوع، نشان میدهد که اهمیت URL در سئو چیست و چه اندازه گوگل برای آن، اهمیت قائل است.

راهکار ساخت URL

راهکار ساخت URL

ممکن است در URL شما، یک عبارت چند کلمه‌ای استفاده شده باشد. برای آن‌که بتوانید به گوگل نشان دهید که هرکدام از این کلمات، مجزا از یکدیگر هستند؛ باید از خط تیره استفاده کنید. استفاده از زیرخط یا هر علامت دیگری، در این بخش ممنوع است.

به این نکته توجه کنید که اگر کلمات شما به‌صورت مجزا هستند، هرگز آن‌ها را به یکدیگر نچسبانید تا مشابه با کلمه کلیدی شما باشند و گوگل آن را به درستی متوجه شود.

آدرس را کوتاه بنویسید!

برای نوشتن URL، به این نکته توجه کنید که هرچقدر آدرس سایت شما کوتاه‌تر و مرتبط‌تر باشد؛ برای موتور جستجو و کاربر مفیدتر است. همین موضوع نشان میدهد که اهمیت URL برای سئو چیست و کلیدی بودن آن، چه تاثیری دارد.

چنانچه برای مطلب خود، هیچ آدرسی ننویسید، به‌صورت اتوماتیک حروف و اعدادی در جایگاه URL قرار می‌گیرند که نه‌تنها به موتور جستجو کمکی نمی‌کند، بلکه برای کاربر جذاب نیست.

ممکن است بخواهید که برای URL صفحه خود، از عنوان یا یک جمله استفاده کنید. با وجود آن‌که، استفاده از عنوان، اشتباه نیست؛ اما از آن‌جایی که محتوای آن بیشتر از کلمه کلیدی است، نمی‌تواند اطلاعات دقیقی به موتور جستجو ارائه دهد.

جالب است بدانید که طی تحقیقات، ارتباط بین URL کوتاه و رتبه بالاتر در گوگل، به اثبات رسیده‌ است. نکته جالب دیگری که ممکن است برای شما قانع‌کننده باشد، این است که طی تحقیقات Brafton، آدرس کوتاه وب‌سایت، سبب افزایش انتشار پیوند یا لینک آن صفحه می‌شود.

همچنین یک آدرس کوتاه، تنها برای همان صفحه مفید نیست، بلکه اگر برای تمام صفحات وب‌سایت خود از آدرس کوتاه استفاده کنید؛ کمک می‌کند که موتور جستجو به آسانی در تمام صفحات وب‌سایت شما حرکت کند و محتوای آن را متوجه شود.

آدرس سایت را جذاب بنویسید!

میزان ارگانیک کلیک بر روی وب‌سایت، یکی از فاکتورهای مهم در رتبه‌بندی یک صفحه یا وب‌سایت است. به همین دلیل، نوشتن یک URL که سبب افزایش کلیک بر روی وب‌سایت شود؛ اهمیت زیادی دارد.

اولین نکته، این است که زمانی که کاربران به URL شما نگاه می‌کنند، دوست دارند بدانند که قرار است به چه محتوایی هدایت شوند. به همین دلیل، آدرس‌هایی که در آن‌ها کلمات استفاده نشده‌اند و تنها حرف و عدد و نماد هستند؛ نمی‌توانند اطلاعات کافی به کاربر بدهند. البته این موضوع تنها مربوط به گوگل نیست. بلکه در شبکه‌های اجتماعی و هر فضای آنلاین، این مسئله تاثیر زیادی دارد.

چنانچه به این چند نکته، یعنی دارا بودن کلمه کلیدی، کوتاه بودن و… توجه کنید؛ به‌صورت طبیعی، کلیک‌های بیشتری می‌گیرید و تاثیر URL در سئو را متوجه می‌شوید.

از حروف کوچک استفاده کنید!

این نکته، در صورتی‌که از URL فارسی استفاده کنید؛ کاربردی ندارد. با این‌حال، از آن‌جایی که به‌ طور کلی بهتر است که از کلمات انگلیسی در آدرس وب‌سایت استفاده کنید؛ حتما توجه کنید که با حروف بزرگ ننویسید.

با وجود آن‌که امروزه اغلب سرورها، تفاوتی بین حروف بزرگ و کوچک قائل نمی‌شوند؛ ممکن است در بیشتر مواقع مشکلی ایجاد نشود. با این‌حال، بهتر است، از حروف کوچک استفاده کنید تا همواره مطمئن باشید که بهترین نتیجه را می‌گیرید.

از تاریخ استفاده نکنید!

در گذشته، برخی بسترها، همچون وردپرس، در URL خود از تاریخ استفاده می‌کردند تا تاریخ انتشار مطلب را نشان دهند. با این‌حال، امروزه این شرایط وجود ندارد؛ اما برخی هنوز تاریخ را در آدرس سایت اضافه می‌کنند.

این مسئله دو اشکال ایجاد می‌کند. اشکال اول این است که سبب طولانی شدن آدرس وب‌سایت می‌شود. مشکل دوم نیز این است که سبب می‌شود هنگام به‌روز رسانی محتوا، با مشکل مواجه شوید. البته می‌تواند هنگام آپدیت کردن، URL را تغییر داد؛ اما وقت‌گیر است و می‌تواند به رتبه شما در گوگل آسیب برساند.

به جستجوی راحت‌تر کاربر کمک کنید!

اگر تا این قسمت، قانع نشدهاید که اهمیت URL در سئو چیست؛ باید بدانید که یک URL درست جایگاه کاربر را در سایت شما نشان میدهد که این موضوع اهمیت زیادی دارد.

در حقیقت، با ساخت زیرفولدر در URL، نشان می‌دهید که کاربر در کدام قسمت سایت شما قرار دارد. در حقیقت با دسته‌بندی درست زیرفولدرها، می‌توانید به کاربر و موتور جستجو کمک کنید تا بخش‌های مختلف سایت شما را از یکدیگر تفکیک کنند.

همچنین به خاطر داشته باشید که به‌جای استفاده از زیردامنه برای تفکیک بخش‌های مختلف سایت، از زیرفولدرها استفاده کنید. زیرفولدرها، سبب می‌شوند که گوگل متوجه شود که این صفحه، بخشی از سایت اصلی است؛ اما زیردامنه‌ها می‌تواند گوگل و کاربر را گیج کند. به همین دلیل، استفاده از زیرفولدرها، بیشتر از زیردامنه‌ها کاربرپسند و سئومحور هستند.

از عنوان مطلب استفاده نکنید!

اغلب افراد، هنگام بارگذاری محتوا در وردپرس، عنوان مطلب را در جای URL قرار می‌دهند. این موضوع می‌تواند دو دردسر ایجاد کند. اول اینکه سبب طولانی شدن آدرس وب‌سایت می‌شود که همانطور که توضیح دادیم، بهتر است کوتاه باشد. دوم اینکه ممکن است بخشی در عنوان قرار داشته باشد که شما بخواهید در آینده تغییر دهید؛ در نتیجه نیاز به تغییر URL خواهید داشت. به همین دلیل، پیشنهاد می‌شود که از عنوان مطلب استفاده نکنید.

راهنمای گوگل برای url ‌سایتهای فروشگاهی

درک موتورهای جستجو از URLهای مربوط به انواع محصول

یک ملاحظه رایج در سایت‌های  ecommerce این است که چگونه URLها را ساختاربندی کنیم؛ وقتی یک محصول در چندین اندازه یا رنگ در دسترس است. هر ترکیب از ویژگی‌های محصول به عنوان یک نوع محصول نامیده می‌شود. برای کمک به گوگل در درک انواع محصول شما، مطمئن شوید که هر نوع می‌تواند توسط یک URL جداگانه شناسایی شود. گوگل ساختارهای URL زیر را برای URLهای انواع محصول توصیه می‌کند:

  • یک بخش مسیر، مانند /t-shirt/green
  • یک query parameter، مانند /t-shirt?color=green

اگر از پارامترهای کوئری استرینگ‌های اختیاری برای شناسایی انواع محصول استفاده می‌کنید، از URL بدون پارامتر پرس و جو به عنوان URL متعارف استفاده کنید. این می‌تواند به گوگل کمک کند تا رابطه بین انواع محصول را بهتر درک کند.

نحوه استفاده از Canonical در سایتهای فروشگاهی

  • از URL یکسان در لینک‌های داخلی، فایل‌های نقشه سایت و تگ‌های استفاده کنید.
  • برای تگ کنونیکال self-referencing استفاده کنید.
  • برای محصولاتی که URLهای منحصر به فرد برای هر نوع دارند، URL محصول متعارف را در تمام صفحات نوع با استفاده از یک تگ قرار دهید.
  • لینک‌ها را مستقیماً در صفحات با استفاده از تگ‌های قرار دهید. از جاوا اسکریپت برای پیمایش بین صفحات استفاده نکنید. ممکن است Googlebot پیمایش از کد جاوا اسکریپت را تشخیص ندهد.
  • در صورت امکان، متن معنی‌دار را بین تگ‌های و قرار دهید، مانند عنوان محصولی که به آن لینک داده می‌شود. از عبارات عمومی مانند «اینجا کلیک کنید» استفاده نکنید.
  • از پیوند دادن به صفحات بدون محتوای مفید یا حداقل نمایه سازی آنها خودداری کنید. اگر یک دسته بندی هیچ آیتمی ندارد، از یک متا تگ noindex robots استفاده کنید. اگر سایت شما تشخیص دهد که یک دسته بندی خالی شده است و به طور خودکار دسته بندی را از جستجو و مرور در سایت حذف می‌کند، در نظر بگیرید که یک کد وضعیت HTTP 404 (not found) برای صفحه برگردانده شود.

کلام آخر

در این مطلب، توضیح دادیم که اهمیت URL در سئو چیست و چگونه می‌توانید آن را به‌گونه‌ای طراحی کنیم که به بهبود سئوی وب‌سایت کمک کند. بنابراین، اگر می‌خواهید آدرس‌ صفحات وب‌سایت خود را تغییر دهید و به‌رورز رسانی کنید؛ الان فرصت خوبی است. به کمک تغییر URL، می‌توانید در گوگل رتبه بهتری بگیرید و کاربران را راضی نگه‌دارید.

اشتراک گذاری

نظرات و سوالات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *