دوره گزارشگیری سنتی با word، اکسل و پاورپوینت برای دادههای گوگل آنالیتیکس و گوگل ادز گذشته؛ گزارشهای خسته کننده، زمانبر و سادهای که جذابیت بصری هم ندارند. اگر به عنوان کارشناس دیجیتال مارکتینگ در بخشهای تبلیغات کلیکی و سئو سایت دنبال پلتفرم جذاب و راحتی برای ساخت گزارش میگردید، گوگل دیتا استودیو را پیشنهاد میکنیم. با هم ببینیم گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) چیست و به چه کاری میآید؟!
گوگل دیتا استودیو چیست؟
قبل از اینکه سراغ بحث اصلی برویم، کمی از گوگل دیتا استودیو میگوییم. چون فرض را بر این میگیریم که ممکن است بعضی از خوانندگان این مطلب با ابزار Google Data Studio آشنایی نداشته باشند. گوگل دیتا استودیو از ابزارهای معروف گوگل است که برای استفاده از آن نیازی به پرداخت هزینه نیست. شما میتوانید سایر ابزارهای معروف مثل گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز، سرچ کنسول و… را به گوگل دیتا استودیو متصل کنید و بعد با استفاده از قالبهای گزارشی آمادهاش، در مدت زمانی کوتاه گزارش بسازید.
گوگل دیتا استودیو: از خوبهای شرکت گوگل
باز هم پای شرکت گوگل در میان است. دادههای ابزارهای آنلاین دیجیتال مارکتینگ مثل گوگل ادز (Google Ads)، گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) و سرچ کنسول یا وبمستر سابق (Google search console) اهمیت فوقالعادهای برای کارشناسان دیجیتال مارکتینگ و مدیران بازاریابی و مشاوران دیجیتال مارکتینگ دارد.
برای همین گزارشگیری از آنها کار بسیار مهمی است. از آنجایی که دادههای این ابزارها و چند ابزار دیگر در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر هستند، گوگل تصمیم گرفت که پلتفرم گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) را راهاندازی کند.
گوگل دیتا استودیو دقیقا چکار میکند؟ به شما این امکان را میدهد که با اتصال ابزارهای دیجیتال مارکتینگ به آن، در یک محیط واحد بتوانید گزارشهای زیبا و موثر درست کنید. بدون اینکه زمان زیادی صرف کنید و خسته شوید.
در گوگل دیتا استودیو میتوانید از گزارشهای آماده (Template) استفاده کنید.
گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) محیطی مبتنی بر فضای ابری است و لازم به دانلود برنامه (Software) ندارد. مثل گوگل آنالیتیکس و گوگل ادز که باید آدرس اینترنتیشان را وارد کنید، برای ورود به گوگل دیتا استودیو هم باید این کار را انجام دهید.
میتوانید به 370 connector متصل شوید که 19 تایش برای محصولات گوگل است مثل گوگل ادز، گوگل آنالیتیکس، سرچ کنسول، گوگل شیت، یوتیوب و 351 تا هم برای ابزارهایی است که با گوگل قرارداد همکاری بستهاند. ابزارهایی مثل adroll (برای تبلیغات کلیکی)، Ahrefs، ninja (اتصال دادههای فیسبوک و اینستاگرام) و….
با اتصال این ابزارها به گوگل دیتا استودیو میتوانید اطلاعات را یکجا ببینید، شخصیسازی کنید، از جلوههای بصری استفاده کنید و با دیگران به اشتراک بگذارید.
مثلا صاحب یک فروشگاه موبایل آنلاین، کمپین تبلیغ در گوگل ادز برای گوشیهای شیائومی راه انداخته. حالا میخواهد که دادههای گوگل ادز و گوگل آنالیتیکس را یکجا ببیند و هر روز آنها را بررسی کند. اگر با گوگل ادز یا با گوگل آنالیتیکس کار کرده باشید، مطمئنا خواهید گفت که دیدن گزارشهای این دو ابزار که کاری ندارد.
فقط کافیست در بخش گزارش (report) Acquisition براساس source/medium دادههای گوگل ادز را نسبت به دادههای کلی به فروشگاه آنلاین ببینیم. بله این درست است اما گوگل دیتا استودیو، کار را خیلی سادهتر میکند.
شما با ساخت یک صفحه گزارش در گوگل دیتا استودیو که گوگل ادز و گوگل آنالیتیکس را به آن وصل کردهاید، میتوانید خیلی راحتتر و در کمتر از 5 دقیقه، تمامی دادههای جدید را ببینید.
گزارش گوگل دیتا استودیو برای صفحات پربازدید و با تکیه بر دادههای گوگل آنالیتیکس
در اواسط سال 2016 میلادی گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) به صورت رایگان برای تعداد محدودی عرضه شد تا به استفاده کنندگان محصولاتش نشان دهد که چقدر برایشان اهمیت قائل است. دو سال بعد هم استفاده از آن را برای عموم آزاد کرد. برای همین شما هم همین الان میتوانید وارد محیط آن شوید.
چرا بررسی ترافیک ورودی به وبسایت اهمیت دارد؟
در دنیایی که بر سر گرفتن رتبهی خوب در صفحات گوگل جنگ است و از زمین و زمان استراتژی و تکنیک سئویی میبارد، تجزیه و تحلیل ترافیک ورودی موضوع فوقالعاده مهم است. خلاصه منظورمان این است که استفاده از استراتژی سئویی و تلاش برای گرفتن رتبه یک سمت قضیه است و گزارشگیری و تجزیه و تحلیل دادهها سمت دیگر قضیه. تا زمانی که نتوانیم دادهها را به خوبی تصویرسازی کنیم و از گزارشها نتیجه بگیریم، استفاده از استراتژی بی معناست.
گوگل دیتا استودیو توانایی تبدیل دادههای زیاد وبسایت شما به گزارشهای بصری و موثر را دارد. با گوگل دیتا استودیو، گزارشهای قصهگویی خواهید داشت که در یک چشم به هم زدن تصویری عالی از وضعیت سئویی سایت را پیش چشمانتان میگذارند تا تصمیمگیری را برایتان راحتتر کنند.
در تجزیه و تحلیل دادههای ورودی به وبسایت، سوالات زیر اهمیت زیادی دارند:
- هر کانال چقدر ورودی داشته؟
- کدام مطالب وبلاگ (یا وبسایت) بازدید بیشتری داشتهاند؟
- کدام صفحات بالاترین نرخ پرش را به خود اختصاص دادهاند؟
- کدام صفحه بیشترین Avg. Session Duration را داشته؟
البته این سوالات فقط برای نمونه بود، وگرنه در گزارش سئویی سوالات مهم دیگری هم هستند که باید جوابشان را پیدا کنیم.
استفاده از گوگل دیتا استودیو چه مزیتهایی دارد؟
حالا که با کاربرد گوگل دیتا استودیو آشنا شدید، بیایید کمی راجع به مزیتهای استفاده از آن هم بگوییم.
1- استفاده از Google data studio رایگان است: مقاومت در برابر چنین ویژگی واقعا کار سختی است. مگر نه؟
2- به بیشتر ابزارها و منابع اطلاعاتی متصل میشود: یوتیوب، اینستاگرام، BigQuery، لینکدین، فیسبوک و کلی ابزار دیگر. فقط باید برای اتصال و استفاده سایر ابزارها و منابعی که زیر مجموعه گوگل نیستند، هزینهی اشتراکی پرداخت کنید که آنقدر بالا نیست و به صرفه است. در کل، به عنوان کارشناس دیجیتال مارکتینگ که استفاده از ابزارهای تحلیل داده و گزارشگیری گوگل از اوجب واجبات است، گوگل دیتا استودیو بهترین گزینه خواهد بود.
لیستی از ابزارهای گوگل که میتوانید به گوگل دیتا استودیو متصل کنید.
لیستی از سایر ابزارهای طرف قرارداد با گوگل که میتوانید در گوگل دیتا استودیو اطلاعاتشان را وارد کنید.
3- استفاده از آن به شدت راحت است و قابلیت شخصیسازی دارد: گوگل دیتا استودیو گزارشهای آماده (Template) دارد اما اگر بخواهید اطلاعات دیگری هم به گزارشها اضافه کنید، میتوانید از قابلیت Customize آن استفاده کنید.
4- دادهها لحظهای مخابره میشوند: با اتصال یک ابزار آنلاین به گوگل دیتا استودیو، تمامی دادهها در لحظه به دیتا استودیو مخابره میشوند.
5- صرفهجویی در زمان، هزینه و امکان دسترسی برای همگان دارد: با توجه به فضای گوگل دیتا استودیو و آسانی استفاده از آن، دیگر لازم نیست که افرادی را برای تهیه گزارش استخدام کنید یا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ مجبور شوند که زمان زیادی برای گزارش گیری صرف کنند. کافیست گزارش آمادهای بسازید و هربار از آن استفاده کنید.
6- مبتنی بر فضای ابری است و مدیریت راحتی دارد: نسبت به سایر ابزارهای گزارشی مثل Power BI و Tableau، گوگل دیتا استودیو به گونهای طراحی شده که کاربرانش به سختی نیفتند. اگر هم دقت کنید، سایر ابزارهای گوگل چنین ویژگی را دارند. از طرف دیگر به خاطر اینکه مبتنی بر فضای ابری (cloud-based) است، در هر زمان و هرکجایی به آن دسترسی دارید؛ البته تا زمانی که اینترنت در دسترس شما باشد. برای کار با آن هم نیاز به صغری و کبری چیدن و ساخت حساب کاربری و دانلود نرمافزار ندارید. همه چیز با یک Gmail حل میشود.
7- اشتراکگذاری و ارسال گزارش خیلی ساده است: در گوگل دیتا استودیو میتوانید به راحتی گزارشها را تنها از طریق gmail دیگران یا url آن با دیگران به اشتراک بگذارید. حتی میتوانید تعیین کنید که گزارشها در قالب ایمیل و در بازه زمانی مشخص به افراد ارسال شود.
جهت دریافت خدمات سئو و بهینه سازی نرخ تبدیل وبسایت، با منتوریکس در ارتباط باشید.
چه کسانی باید از گوگل دیتا استودیو استفاده کنند؟
چند گروه از افراد میتوانند از گوگل دیتا استودیو استفاده کنند. به تناسب کسب و کاری که دارید یا در آن مشغول فعالیت هستید، ممکن است در دستههای زیر بگنجید. اگر شما در یکی از این دستهها فعالیت میکنید، پس حتما کار با گوگل دیتا استودیو را باید یاد بگیرید:
1- کارآموز یا کارشناس دیجیتال مارکتینگ
با توجه به اهمیت فوقالعادهی داده (Data) در پروژههای دیجیتال مارکتینگ و ثبت آنها در قالب گزارشهای روشن و موثر، باید یاد بگیرید که چطور گزارش بگیرید. برای ساخت گزارش، چندین راه دارید که بیشترشان نیازمند وقت و تلاش زیاد هستند. مثلا میتوانید دادهها را به گرافیستی بدهید تا برایتان گزارشی درست کند یا اینکه خودتان با پاورپوینت، اکسل یا word، گزارش بسازید.
البته میتوانید از قابلیت گزارشهای آماده گوگل آنالیتیکس یا گوگل ادز هم استفاده کنید، اما امکاناتی که گوگل دیتا استودیو به شما میشود، فراتر از اینهاست. از طرف دیگر، یادگیری گوگل دیتا استودیو به شما در پیدا کردن فرصتهای شغلی بهتر کمک میکند. Google Data Studio مزیت شغلی شماست.
2- مشاور بازاریابی دیجیتال
برای اینکه بتوانید تمامی جوانب را بسنجید و نتایج تلاشها و برنامهریزیهای بازاریابی را به اطلاع مدیران شرکت و کسب و کارها بگذارید یا دیگر اعضای تیم را در جریان نتایج قرار دهید، استفاده از گزارشهای دیتا استودیو کمکتان میکند. هم سریع میتوانید گزارش بگیرید و هم امکان ویرایش آنها را دارید.
3- مدیر کسب و کار آنلاین
برای اینکه بدانید در مجموعه کسب و کارتان چه اتفاقی میافتد، حوصله کاغذبازی یا گزارشهای متنوع تیم دیجیتال مارکتینگ را ندارید، از آنها بخواهید که اطلاعات تمامی ابزارها مثل گوگل ادز، گوگل آنالیتیکس و… را در قالب یک گزارش واحد در دیتا استودیو به شما بدهند.
4- مدیر کسب و کار آنلاین در شبکههای اجتماعی
اگر صاحب صفحه کسب و کار خانگی در فیسبوک یا اینستاگرام هستید و میخواهید ببینید چندین نفر به صفحه شما آمدند، چه پستهایی را دیدند و چقدر میزان مشارکت داشتهاید، از گوگل دیتا استودیو میتوانید استفاده کنید. گوگل دیتا استودیو به اینستاگرام وصل میشود و دادههای خوبی را به شما میدهد.
چطور گزارش سئویی در گوگل دیتا استودیو بسازیم؟
برای ساخت گزارش، باید اول از همه گوگل آنالیتیکس را به گوگل دیتا استودیو متصل کنید. ما فرض را بر این میگیریم که وبسایت شما گوگل آنالیتیکس دارد اما اگر چنین نیست، باید اول از همه یک حساب گوگل آنالیتیکس بسازید و ترکینگ کد آن را در سایت قرار دهید.
این را هم یادتان باشد که برای انتقال دادهها از گوگل آنالیتیکس به گوگل دیتا استودیو، شما باید از همان جیمیلی (gmail) استفاده کنید که به گوگل آنالیتیکس سایت هم دسترسی دارید. بعد از ورود به صفحه گوگل دیتا استودیو، دو راه برای ساخت گزارش دارید: از گزارشهای آماده (Template) استفاده کنید یا اینکه خودتان گزارش بسازید. از آنجایی که ساخت گزارش زمانبر است، پیشنهاد میکنیم که از گزارشهای آماده استفاده کنید.
صفحه اصلی گوگل دیتا استودیو
گزارشهای آماده گوگل دیتا استودیو به سرعت کارتان را راه میاندازند. فقط کافیست که منبع موردنظر (Data source) مثل گوگل آنالیتیکس را به آن وصل کنید. از طرف دیگر، بعضی از کاربران گوگل دیتا استودیو و وبسایتهای معروف مثل SEMRush هم اقدام به منتشر کردن گزارشهایشان میکنند تا بقیه هم بتوانند از آنها استفاده کنند.
گزارش سئویی در گوگل دیتا استودیو
برای شروع کافیست روی لینک یا تصویر زیر کلیک کنید تا صفحهای برایتان باز شود و به ترتیب مراحل را انجام دهید:
گزارش آماده تحلیل ترافیک سایت در گوگل دیتا استودیو
لینک گزارش آماده تحلیل ترافیک سایت در گوگل دیتا استودیو (کلیک کنید)
روی گزینه سه نقطه سمت راست بالا کلیک کنید و make a copy را بزنید. حالا از گزارش، کپی گرفتید و آن در پنل گوگل دیتا استودیوی خودتان قابل دسترس است.
1- گزارش گوگل دیتا استودیو را کپی کنید.
2- روی new data source بزنید تا گوگل آنالیتیکس خودتان را انتخاب کنید.
3- روی create new data source بزنید تا پنجرهای برایتان باز شود که گوگل آنالیتیکس شما را نشان میدهد. آن را انتخاب کنید و copy report را بزنید.
حالا بیایید تا با همدیگر هر نمودار و داده را بررسی کنیم. بازه زمانی گزارش را میتوانید در نوار بالای آن تغییر دهید.
گزارش گوگل دیتا استودیو برای تحلیل ترافیک سایت
در نمودار اول سمت چپ گزارش، Organic Sessions را خواهید دید. سِشن یعنی مدت زمانی که کاربر در صفحهای از وبسایت میچرخد و زمانی به سِشن ارگانیک اشاره میکنیم، منظورمان آن دسته از سِشنهایی است که به صورت ارگانیک (کاربران از طریق موتورهای جستجو وارد سایت میشوند نه از طریق تبلیغ) بدست آمدهاند.
آمار ورودی به سایت
در این گزارش، سشن ارگانیک سایت از روز 6 مِی 2021 تا 2 جون 2021 جمعا سه هزار و نهصد عدد بوده. تعداد سشنهای ارگانیک در روزهای 13 و 27 می به پایینترین حد خود رسیده و دوباره بعد از 28 مِی روند افزایشی داشته.
حالا به قسمت دادهها میرسیم که رفتار کاربران (Users) را در سایت نشان میدهد. Users در گوگل آنالیتیکس به معنی بازدیدکنندگانی است که 1 سِشن (Session) را در بازه زمانی مشخص (امروز، دیروز، 7 روز اخیر) انجام دادهاند. مثلا اگر کاربری در مدت 30 دقیقه، به صفحهای سر زده، اسکرول کرده، خریدی انجام داده یا خبرنامه را ثبت کرده، به عنوان یک سِشن ثبت میشود.
حالا این کاربران به 2 دسته کلی تقسیم میشوند: بازدیدکنندگانی که بار اولشان است به سایت سر میزنند و دسته دومی که قبلا هم به سایت سر زدهاند و دوباره هم آمدند. در گوگل آنالیتیکس به دسته اول new users گفته میشود و به دسته دوم returning users.
در جدول بالا به خوبی خواهید دید که در این بازه زمانی، چند بازدیدکننده (Users) داریم و از این میان، چند بازدیدکننده دفعه اولشان است که به سایت سر زدهاند و چند بازدیدکننده برای بار دوم به سایت آمدهاند.
اگر دنبال میانگین مدت زمانی که بازدیدکنندگان در قالب Session در سایت شما سپری کردهاند، بگردید فقط کافیست که به Avg.Session duration نگاه کنید. مثلا براساس آمار گوگل آنالیتیکس سایت موردنظر ما، بازدیدکنندگان به طور میانگین 4:40 دقیقه زمان صرف کردهاند.
با این متریک (Metric) شما متوجه خواهید شد که بازدیدکننده یا کاربر چقدر در سایت شما بوده. مدت زمان بیشتر، نشاندهنده سلامت صفحه شما خواهد بود. یعنی اینکه صفحات شما آنقدر برای کاربر یا خواننده جذاب بودهاند و او را درگیر کردهاند که او ترجیح داده در صفحات بچرخد و از سایتتان بیرون نیاید.
ترافیک ورودی چقدر در نرخ تبدیل تاثیر گذاشته؟
هر وبسایتی یک سری فعالیت مهم برای بازدیدکنندگانش در نظر میگیرد تا انجامشان دهند. به این فعالیتهای مهم، کانورژن (Conversion) یا تبدیل میگویند. مثلا کانورژن وبسایت فروشگاهی، خرید محصول است یا کانورژن وبسایت شخصی یا وبلاگی ثبت خبرنامه است. برای اینکه بدانیم ترافیک ورودی به وبسایت چقدر به کانورژن یا تبدیل کمک کرده، از قسمت دوم گزارش کمک میگیریم.
قسمت دوم گزارش گوگل دیتا استودیو
کانورژن در گوگل آنالیتیکس به عنوان Goal (هدف) معرفی میشود. برای مشخص شدن goal باید در گوگل آنالیتیکس یک سری goal بسازید. مثلا یک goal برای خرید آنلاین وبسایتتان بسازید. زمانی که کاربر خریدی انجام میدهد، goal خرید شما، 1 خواهد بود. حالا اگر دو خرید انجام شود، تعداد goal خرید به 2 افزایش مییابد.
براساس اهدافی که دارید، میتوانید چندین goal بسازید. مثلا ثبتنام در سایت، خرید، کلیک روی دکمه افزودن به سبد خرید یا تماس. هرکدام از اینها را میتوانید در بخش دوم گزارش ببینید. در این بخش، تعداد کلی goal مشخص شده که در بازه زمانی فرضی ما 607 تاست و نرخ تبدیل آن 15.5% است.
حالا از این تعداد goal، 336 نفر خرید انجام دادهاند که در goal خرید (purchase) ثبت شده و 81 نفر هم در سایت ثبتنام کردهاند.
مقایسه ترافیکهای ورودی از کانالهای مختلف به وبسایت
در قسمت سوم گزارش میخواهیم با همدیگر بررسی کنیم که هر کانال (Channel) چه میزان ورودی یا ترافیک به وبسایت داده. مثلا کانال تبلیغات (paid channel) در مقایسه با ترافیک ارگانیک چقدر کاربر یا بازدیدکننده به سایت آورده.
در این جدول، به تفکیک هر کانال مشخص شده و تاثیر هرکدام را میتوانید براساس نرخ پرش (bounce rate)، تعداد سِشن، نرخ تبدیل، میانگین زمان سِشن (Avg.session duration) بررسی کنید.
مقایسه کانالهای ورودی در گوگل دیتا استودیو براساس دادههای گوگل آنالیتیکس
مثلا در این جدول میبینید که کانال other بیشترین میزان session را داشته. اما منظور از کانال other چیست؟ بعضی وقتها گوگل آنالیتیکس نمیتواند تشخیص درستی برای تعیین نوع ترافیک ورودی به سایت بدهد. مثلا اگر ترافیک ورودی از اینستاگرام، توئیتر، لینکدین، رپرتاژ آگهی یا… باشد و utm مختلفی برای هرکدامشان تعیین شده باشد، گوگل آنالیتیکس در تشخیص کانالها دچار مشکل میشود و نمیتواند تفکیکشان کند.
برای همین همه آنها در دسته other میگنجاند. برای اینکه بفهمید در کانال other چه منابعی (Source) هستند، در گوگل آنالیتیکس به آدرس زیر بروید:
Acquisiton->Channels بروید و روی other traffic channel بزنید. سپس از قسمت Secondary dimension، گزینه medium را انتخاب کنید تا به صورت تفکیک شده هر کانال ورودی را نشانتان دهد. مثلا کانال other در دادههای گوگل آنالیتیکسی که در گوگل دیتا استودیو آمده، شامل تبلیغات یکتانت میشود که به خاطر utm متفاوت برای گوگل آنالیتیکس ناشناخته مانده.
گزارش کانال other در گوگل دیتا استودیو
بعد از کانال other، میبینیم که ترافیک ارگانیک بیشترین ورودی را به سایت آورده و بعد از آن کانالهای Direct (مستقیما آدرس سایت را وارده کردهاند)، referral (مثل رپرتاژ آگهی)، paid search (تبلیغات کلیکی) و social (شبکههای اجتماعی) در ردههای بعدی هستند.
این گزارش سریع را میتوانید خیلی سریع برای جلسات هفتگی یا برای ارائه به سرپرست تیم دیجیتال مارکتینگ بسازید. با این حال اگر بخواهید شخصیسازیاش کنید، این امکان را گوگل دیتا استودیو فراهم کرده.
برای شخصی سازی گزارش گوگل دیتا استودیو، کافیست روی هر متریک، نمودار یا عدد بزنید و بعد از قسمت سمت راست، متریک را تغییر دهید. مثل تصویر زیر:
تغییر متریک در گزارش گوگل دیتا استودیو
سخن آخر
گوگل دیتا استودیو ابزار گزارشسازی بسیار قدرتمندی است که باید از آن استفاده کنید. آموزشی که خواندید، تنها بخش کوچکی از تواناییهای گوگل دیتا استودیو است. پیشنهاد میکنیم که همین الان با جیمیل خودتان وارد محیط گوگل دیتا استودیو شوید و در آن گشت و گذار کنید. کلی گزارشهای آماده پیدا میکنید که به شما کمک میکنند کارتان سریعتر پیش برود. هر سوالی درباره گوگل دیتا استودیو دارید، در بخش نظرات از ما بپرسید.
آیا شما با گوگل دیتا استودیو آشنایی داشتید؟ اگر نه، میخواهید که کار با آن را یاد بگیرید؟ برایمان بنویسید.
اگر دوست دارید یک دیجیتال مارکتر توانمند شوید به صفحه دوره دیجیتال مارکتینگ منتوریکس سر بزنید. اگر هم وقتی برای آموزش ندارید و میخواهید کسبوکارتان را سامان بدهید از خدمات مشاوره دیجیتال مارکتینگ ما استفاده کنید.