رابطهی ما با وردپرس چیزی در مایههای همان رابطه عشق و نفرت است! بسیاری از صاحبان کسبوکار و افرادی که به تازگی وارد فضای دیجیتال شدند به وردپرس عشق میورزند؛ در مقابل بسیاری از توسعهدهندگان وب و برنامهنویسان از این سیستم و دردسرهایش بیزارند. با این وجود این سیستم مدیریت محتوای محبوب، 14.7% از 100 وبسایت برتر دنیا را پشتیبانی میکند و به همین دلیل نقش پررنگی در دنیای وب دارد. در این مطب از سئو وردپرس چیست، میخواهیم پای نفر سومی را هم به این رابطه با آموزش سئو وردپرس باز کنیم یعنی سئوکاران.
اگرچه سئو WordPress در همان اسلوب کلی کارهای سئو سایت جا میگیرد، اما ریزهکاریهایی هم دارد که در آموزش سئو سایت وردپرسی آن را با شما به اشتراک میگذارم، پس اگر میخواهید سر از رموز سئوی وردپرس (WordPress seo) دربیاورید، تا انتهای این مقاله همراه آژانس دیجیتال مارکتینگ و سئو منتوریکس باشید.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستم مدیریت محتوا در مشاوره دیجیتال مارکتینگ که اغلب به اختصار CMS نامیده میشود، نرمافزاری است که به کاربران کمک میکند بدون نیاز به دانش فنی تخصصی، در یک وبسایت، محتوای خود را ایجاد، مدیریت و اصلاح کنند. به زبان سادهتر، سیستم مدیریت تولید محتوا ابزاری است که به شما کمک میکند تا محتوایتان را روی فضای هاست بالا بیاورید تا بازدیدکنندگان مطالب را ببینند.
وردپرس بهترین نمونه برای یک سیستم مدیریت محتواست. در حال حاضر، چندین سیستم مدیریت محتوا وجود دارد مثل جوملا، دروپال و… اما وردپرس به خاطر سادگی در استفاده یا همان یوزر فرندلی بودنش (User-Friendly)، هواخواه بیشتری دارد.
تاریخچه وردپرس
وردپرس کار خود را به این دلیل آغاز کرد که یک نرم افزار وبلاگنویسی به نام b2/cafe log توسط توسعهدهندگان اصلی آن متوقف شد. در سال 2003، دو کاربر b2/cafe log به نامهای Matt Mullenweg و Mike Little تصمیم گرفتند پلتفرم جدیدی به نام وردپرس بسازند. در ۲۷ می ۲۰۰۳ بود که مت اعلام کرد که اولین نسخه وردپرس در دسترس است.
این اسم را یکی از دوستان مولنوگ به آنها پشنهاد کرد. در سال ۲۰۰۹ اعلام شد که وردپرس بیشترین قدرت را در بین سیستمهای مدیریت محتوای منبع باز دارد. طبق آمار ویکیپدیا از ماه می 2021، 64.8 درصد از تمام وبسایت هایی که سیستم مدیریت محتوای آنها شناخته شده است، از وردپرس استفاده میکنند.
مثلا وبلاگ TED، سایتهای JQUERY، Microsoft News، روزنامه SUN و سایت بی بی سی آمریکا وردپرسی هستند.
وردپرس در 2003 میلادی ساخته شد یعنی قدیمیتر از فیسبوک و توئیتر
وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟
«مگه غیر از وردپرس سایت دیگهای هم داریم؟» این سوالیست که بارها با آن مواجه شدهام. اکثر کاربران و صاحبان کسبوکار ایرانی با سیستم مدیریت محتوای دیگری غیر از وردپرس آشنایی ندارند و وردپرس را تنها گزینهی پیش روی خود میدانند. بماند که WordPress یک Content Management System (CMS) محسوب میشود و خیلیها همین کارکرد را هم در مورد این بخت برگشته نمیدانند.
با این حال بگذارید بگویم که این دوستان تا حد زیادی حق دارند، چرا که وردپرس مشهورترین سیستم مدیریت محتوای دنیاست و یک جورهایی به دیگران حق میدهم در مورد CMSهای اختصاصی چیزی نشنیده باشند. داستان وقتی جالبتر میشود که بدانید:
وردپرس حدود 40.6% از کل فضای اینترنت را به خود اختصاص داده و وبسایتهای بزرگی در دنیا را پشتیبانی میکند؛ از جمله: BBC America، TED، Spotify، NBC، Fortune.com و بسیاری از وبسایتهای معروف دیگر. اهمیت آموزش سئو وردپرس هم همینجا مشخص میشود.
وردپرس از سال 2003 به عنوان یک پلتفرم وبلاگنویسی کار خود را آغاز کرد، اما طولی نکشید که به ابزاری قدرتمند برای مدیریت محتوا تبدیل شد. در سال 2020 قابلیت فروشگاهی (e-Commerce) هم به آن اضافه شد که عرصهی حکمرانیاش را بیش از پیش تقویت کرد.
چرا وردپرس اینقدر معروف شد؟
دلایل زیادی برای این شهرت وجود دارد، از جمله:
- کاربری ساده و راحت
برای کار کردن با وردپرس نیازی نیست برنامهنویسی بلد باشید و این خبر خوشایندی برای تازهکارهاست. همچنین وردپرس محیط کاربری بسیار ساده و کاربرپسندی دارد که کار با آن را بسیار راحت کرده.
- انعطافپذیری و سازگاری
وردپرس هزاران قالب رایگان و غیررایگان دارد، کافیست کمی سرچ کنید تا نزدیکترین قالب به ایدهآلتان پیدا شود. تقریبا هر قالبی روی این سیستم سوار میشود و به شما کمک میکند دنیای خاص خود را بسازید. از طرفی دنیای پلاگینها (بیش از 55 هزار پلاگین آماده) هم به کمک شما میآیند تا هر امکانی دوست دارید به سایتتان اضافه کنید.
با این حال وردپرس امکان میزبانی از قالبهای سفارشی را هم دارد، پس اگر برنامهنویس PHP باشید هم میتوانید آن را مطابق با نیازهای کسبوکارتان شخصیسازی کنید.
- پشتیبانی فراگیر
وردپرس Open source محسوب میشود و به همین دلیل فرومهای پشتیبانی و Documentهای زیادی برای رفع مشکلات احتمالی آن وجود دارد. این امکان فرایند دستوپنجه نرم کردن با وردپرس را برای بسیاری آسان میکند.
قطعا در کنار این مزایا، معایبی هم برای وردپرس وجود دارد و نمیشود آن را CMSای مناسب برای همهی نیازها دانست. این سیستم مدیریت محتوای محبوب، مشکلاتی از جمله نیاز مداوم به آپدیت، آسیبپذیری بالقوه (اگر آن را آپدیت نکنید) و تولید کدهای اضافی و کمی دردسر برای Developerها دارد که گاهی باعث میشود عطایش را به لقایش بفروشند و سراغ CMSهای اختصاصی بروند.
وردپرس چه نوع وبسایتهایی میتواند بسازد؟
وبسایتهای قابل مدیریت با سئو وردپرس چیست؟ به کمک وردپرس شما می توانید هر نوع سایتی را بسازید. از جمله:
- وبسایتهای کسب و کار
- فروشگاههای تجارت الکترونیک
- وبلاگها
- نمونه کارها و پورتفولیو
- انجمنها
- شبکههای اجتماعی
- سایتهای انجمنی و…
مزایای وردپرس
وردپرس چه مزایایی دارد که آن را محبوب کرده است؟ مزایای سئو سایت در وردپرس چیست؟
1. وردپرس مقرون به صرفه است
اینکه خودتان و به کمک وردپرس وبسایتتان را بسازید بسیار مقرون به صرفه تر است تا اینکه یک طراح سایت استخدام کنید و از ریشه برای سایت شما چکش کاری کند. وردپرس رایگان نصب میشود و شما به شکل مهمان میتوانید از آن استفاده و برای خدمات ممتاز آن سالیانه پول پرداخت کنید. همچنین وردپرس نسبت به سایر پلتفرمهای مدیریت محتوا ارزانتر است و هزینه کمتری برای شما می تراشد.
2. وردپرس ریسپانسیو است
واکنشگرا (responsive) بودن وردپرس به این معناست که در دستگاههای مختلف بهترین فرمت خود را نشان میدهد و در واقع با صفحه هر دیوایسی (device) هماهنگ میشود.
معمولا قالبهای وردپرسی واکنشگرا یا ریسپانسیو هستند و این انتخاب را برای صاحبان سایت راحت کرده.
3. طیف گستردهای از تمهای حرفهای دارد
وردپرس به شما امکان استفاده از تمهای تخصصی متنوعی را با قیمتهای مقعول میدهد. بسته به حوزهای که فعالیت میکنید، تم مخصوص به آن را انتخاب کنید. مثلا اگر هدفتان از داشتن سایت، انتشار مطالب شخصی است و میخواهید وبلاگ شخصی داشته باشید، کلی تم مخصوص این کار وجود دارد.
4. میتوانید به راحتی سایت را به روز کنید
شما میتوانید سایت خود را در هر کجا که باشید مدیریت کنید و با کمی تجربه میتوانید تغییرات موردنظر خود را روی سایت اعمال کنید. آموزش سئو وردپرس هم به شکل رایگان و پولی وجود دارد.
5. با وردپرس بک لینک یا لینکسازی بسیار آسان است
لینکسازی و بک لینک از کارهای مهمی است که برای سئو سایت وردپرس باید انجام شود. امکاناتی که وردپرس و پلاگینهایش در اختیار ما قرار داده، این کار را خیلی راحت کرده است.
6. برای سایتهای فروش اینترنتی عالی است
امروزه میلیونها نفر به صورت آنلاین خرید میکنند و کسب و کار آنلاین جای گشت و گذار در بازارها و مغازهها را گرفته است. از آنجایی که رقابت در این عرصه تنگاتنگ شده، نحوه ارائه کار شما از اهمیت بالایی برخوردار است. پس باید محتوای سایت خود را با دقت مدیریت کنید و سعی کنید از دیگران متفاوت باشید.
بسیاری از سایتهای تجارت الکترونیک از وردپرس استفاده میکنند. وردپرس تعدادی افزونه مانند WooCommerce را برای اطمینان از کارآمدی سایت شما برای تجارت الکترونیک ارائه میدهد. (پایینتر درباره ووکامرس توضیح خواهیم داد)
پس اگر میخواهید سایتی فروشگاهی راهاندازی کنید و دنبال سیستم مدیریت محتوای ایدهآل و با کمالاتی! هستید، وردپرس را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: سئو سایت فروشگاهی
7. وردپرس دائما آپدیت میشود
بعضی از سیستمهای مدیریت محتوای شخصی، امکان به روز بودن دائمی را ندارند. اما در وردپرس قضیه اینطوری نیست. وردپرس به خاطر Open source بودنش، دائما به روز میشود تا کار با آن برای کاربرانش راحتتر باشد. علاوه بر این، به دلیل استفاده گسترده از این پلتفرم، انجمنها و سایتهای زیادی وجود دارند که به طور مداوم بهترین شیوهها را به شما ارائه میدهند. پس شما هرگز در تلاش برای بهتر کردن سایت خود به بن بست نخواهید خورد.
8. منبع باز یا اوپن سورس است
وردپرس یک نرمافزار متن باز (Open Source) است و هر کسی میتواند از کد منبع آن استفاده، مطالعه، تغییر و توزیع مجدد کند. بسیاری از تمها و افزونهها رایگان هستند و برنامهنویسان وردپرس به عنوان یک نرم افزار منبع باز میتوانند کد را به صورت آنلاین به اشتراک بگذارند. اشتراکگذاری کد میتواند باعث صرفهجویی در زمان و هزینهها شود.
استفاده از یک پلتفرم منبع باز همچنین زمانی ارزشمند است که با شریک یا آژانس ثالث برای توسعه وبسایت خود کار می کنید. شما در کار با یک نرم افزار اختصاصی که فقط گروه کوچکی از توسعهدهندگان می توانند روی آن کار کنند مشکلی نخواهید داشت. تعدادی از توسعهدهندگان وردپرسی وجود دارند که در صورت نیاز از وبسایت شما پشتیبانی میکنند.
9. بهترین گزینه برای بازاریابی آنلاین
برای افرادی که در دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنند، محتوای روان، به روز و شاداب اهمیت زیادی دارد. وردپرس به شما این امکان را میدهد تا محتوای خود را هرچه قدر که نیاز دارید آپدیت کنید و به روز نگه دارید. شما با به روز کردن محتوای خود اعتبار بیشتری بین رقبایتان کسب می کنید.
معایب وردپرس
این سیستم محبوب معایب هم دارد؟
1. میتواند گران باشد
درست است که خود وردپرس رایگان است اما برای استفاده از بعضی از افزونهها و ویژگیهای اختصاصی آن باید پول پرداخت کنید. اگر میخواهید وبسایت شما متمایز باشد و سایت شما از یک تم عالی استفاده کند، باید یک تم بخرید، یا اگر میخواهید فونت خاصی داشته باشید، باید به صورت جداگانه پول پرداخت کنید. البته بیشتر سایتهای ارائه دهنده خدمات وردپرسی، پکیج قالب وردپرس را با فونت یا سایر پلاگینهای مرتبط با آن میفروشند.
با آپدیتهای مکرر وردپرس، بهروز نگه داشتن وبسایت شما میتواند بسیار گران باشد. به طور طبیعی، اگر شما یک طراح وردپرس هستید، یا دانش لازم را برای این کار دارید، می توانید تنظیمات زیادی را خودتان انجام دهید، اما بیشتر مردم نیاز به استفاده از یک افزونه یا یک تم خوب توسعهیافته دارند.
2. سئو وردپرس کمی سخت است!
برای افرادی که تجربه و دانش زیادی در سئو ندارند، وردپرس می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. احتمالاً شناختهشدهترین مورد ناشی از دسته بندی و سیستم برچسبگذاری وردپرس است. اگر محتوا بیش از حد برچسبگذاری شده باشد یا در دستهبندیهای زیادی علامتگذاری شود، گوگل آن را به عنوان محتوای تکراری علامتگذاری می کند. این مساله بر رتبهبندی سئوی شما تاثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید: فرق دستهبندی و تگ در وردپرس چیست؟
۳. شخصیسازی سایت نیازمند کدنویسی است
برای ایجاد تغییرات در سایت وردپرس خود، باید دانش HTML، CSS و PHP داشته باشید. اگر می خواهید روش منحصر به فرد خود را پیاده کنید، یا طراحی آن را بهبود بخشید، به نوشتن کدهای پیچیده متعددی نیاز دارید. اگر شما دانش لازم را دارید، نیازی نیست نگران باشید. اما اگر سعی کنید بدون داشتن تخصص مناسب کد بنویسید- می توانید آسیب زیادی به وبسایت خود وارد کنید.
۴. بعضی وقتها سرعت صفحه را پایین میآورد
سرعت پایین وبسایت بسیار آزاردهنده است. شما عجله دارید و دنبال چیز مشخصی هستید و سایت با زمان شما همراه نمیشود. چه قدر احتمال دارد عصبانی شوید و سایت را کلا ببندید؟ احتمالا مراجعه به سایت را به زمان دیگری موکول میکنید و اگر دوباره با همین بساط مواجه شوید کلا بیخیال آن میشوید و دنبال سایت دیگری میگردید. سایتی بهتر با سرعتی بیشتر! ممکن است سرعت کار وردپرس به خاطر استفاده از افزونهها، دادههای اطلاعاتی و کدهای زیاد کند شود. در آموزش سئو وردپرس میتوانید با روشهای بهینه سازی سرعت وردپرس هم آشنا شوید.
برای همین همیشه باید حواسمان باشد که از چه افزونههایی استفاده میکنیم تا بار اضافی روی سایت نیاوریم. البته اینها تنها مواردی نیستند که منجر به کاهش سرعت سایت میشوند.تصاویر بزرگ، عبارات زیاد در یک صفحه و هاست غیرقابل اعتماد میتواند بر سرعت وبسایت شما تأثیر بگذارد. در کل، شما یک وبسایت با سرعت لودینگ سریع می خواهید تا مخاطبان شما بیتاب نشوند و تصمیم به ترک آن نگیرند، چراکه میتواند باعث ضربه به کسب و کار شما شود، زیرا آنها آنچه را که شما ارائه می دهید را نمیبینند.
برای اینکه به سرعت سایت وردپرسی ضربه نزنیم، افزونههای زیادی وجود دارد. ما در منتوریکس 3 تا از آنها را بررسی کردیم و در قالب مقالهای مفصل در وبلاگ منتوریکس منتشر کردیم. پیشنهاد میکنیم که این مطلب را هم بخوانید.
۵. آسیبپذیری سایت بالاست
بدون شک بزرگترین نقطه ضعف وردپرس امنیت آن است که از اوپن سورس بودنش میآید. برای سفارشیسازی به شدت به پلاگینها (plugins) و تمها متکی است و از آنجایی که هیچکس بر آنها نظارت ندارد، به راحتی میتوانند حاوی اشکالات خطای کدنویسی باشند. علاوه بر این، همانطور که در بالا گفته شد، امروزه وردپرس محبوبترین سیستم مدیریت محتوا است.
این واقعیت به تنهایی وردپرس را به یک هدف اصلی برای هکرها در همهجا تبدیل میکند. طبق گزارشی در سوکوری، وردپرس نسبت به سایر سیستمهای مدیریت محتوا بیشتر از همه مورد هک قرار گرفته است.
آموزش نصب وردپرس
برای نصب وردپرس شما به چند پیشنیاز لازم دارید:
- ابتدا باید یک هاست خوب بخرید. هاست درواقع جایی است که همهچیز روی آن بارگذاری میشود.
- سپس باید یک دامنه خوب تهیه کنید. دامنه اسمی است که شما برای سایت خود انتخاب میکنید و افراد آن را سرچ میکنند. خرید دامنه نیاز به تمدید سالانه دارد وگرنه سایت شما از دسترس خارج میشود. در ضمن اسم دامنه شما بستگی به هدف و کسب و کارتان دارد.
- سپس فایل زیپ وردپرس را دانلود کنید.
- وردپرس را روی هاست خود کپی پیست کنید.
- به شما آدرسی میدهد که شما برای مدیریت سایت خود دسترسی پیدا میکنید.
- برای نصب قالبها شما ابتدا فایل زیپ را دانلود میکنید و سپس به وردپرس خود را که باز میکنید به قسمت نمایش میروید، گزینه پوسته را انتخاب و به انواع قالبها میروید و قالب مدنظر خود را در آن کپی پیست میکنید. بعد از آن گزینه فعال را میزنید و قالب شما فعال میشود.
برای نصب وردپرس روی هاست، این ویدئوی آموزشی از یوتیوب کمکتان میکند.
امنیت در وردپرس
وردپرس امن است، البته تا زمانی که افراد امنیت وبسایت را جدی بگیرند و بهترین شیوهها را دنبال کنند. بهترین روشها شامل استفاده از افزونهها و تمهای ایمن، حفظ رویههای ورود مسئولانه، استفاده از پلاگینهای امنیتی برای نظارت بر سایت و به روزرسانی منظم است. وردپرس از آسیبپذیریهای نرمافزار خود مراقبت میکند و بهروزرسانیهای امنیتی را برای اصلاح فایلهای اصلی خود منتشر میکند. هر زمان که وردپرس یک بهروزرسانی منتشر میکند، در اسرع وقت آن را نصب کنید، زیرا مشکلاتی که هر به روزرسانی حل میکند بر دانش عمومی شما میافزاید.
از ورود خود با رمزهای عبور قوی محافظت کنید، احراز هویت دو مرحلهای و افزونههایی برای محدود کردن تلاشهای ورود به سیستم را در نظر بگیرید و گواهینامه SSL را فعال کنید تا بازدیدکنندگان بتوانند به طور ایمن به سایت شما متصل شوند. همیشه خطراتی برای میزبانی محتوا به صورت آنلاین وجود خواهد داشت. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که خطر حملات را کاهش دهید و اگر امنیت را جدی بگیرید، در وضعیت خوبی خواهید بود.
طراحی سایت با وردپرس
اگر همین الان در تبلیغات در گوگل سرچ کنید طراحی سایت وردپرس، با کلی نتیجه و انتخاب رو به رو میشوید که ممکن است تصمیمگیری را سخت کنند. خیلی از این صفحات به شما نوید این را میدهند که بدون کدنویسی یا بدون دانش برنامهنویسی میتوانید وردپرس طراحی کنید. اما واقعیت سئو سایت در وردپرس چیز دیگریست. برای طراحی سایت با وردپرس شما نیاز دارید که دانش حداقلی نسبت به کدنویسی داشته باشید. در طراحی سایت وردپرس سعی کنید خیلی کمال گرا نباشید و تغییرات را به صورت مستمر انجام دهید.
سئو وردپرس چیست؟
وردپرس به خودی خود راه حلی برای سئو نیست. اگرچه نمی توان انکار کرد که این نوع CMS در وقت شما صرفهجویی میکند اما باید بدانید که رسیدن به صفحهی اول گوگل در هر CMSی بدون تلاش زیاد امکانپذیر نیست. بگذارید آب پاکی را روی دستتان بریزم و بگویم به صرف داشتن یک CMS خاص، قرار نیست سئو سایت وردپرسی شما پیشرفت عجیب و غریبی بکند. باید آموزش سئو وردپرس را پشت سر بگذارید.
در واقع حتی با داشتن یک وبسایت وردپرسی هم شما باید تمام گامهای پیشبینی شده در استراتژی سئو کسبوکارتان را بهخوبی طراحی و اجرا کنید تا به نتیجهی دلخواه برسید. کیوورد ریسرچ، معماری لینکها، تولید محتوای باکیفیت، تنظیمات تگها، لینکسازی و… باید به صورت تمام و کمال اجرا شوند تا شما را به نتیجهی دلخواه برسانند.
تنها کمکی که این وبسایت مدیریت محتوا میتواند به شما بکند در اختیار قرار دادن امکانات و پلاگینهاییست که روند انجام این کارها را سرعت میبخشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با نکاتی که در سئو وردپرس باید رعایت کنید آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: سئو چیست؟
1. یک هاست قابل اعتماد انتخاب کنید
در مطلب تاثیر هاست و دامین بر روی سئو توضیح داده بودیم که هاست میتواند بر سرعت سایت و در نتیجه امتیاز سئو اثرگذار باشید. وردپرس هم از این قاعده مستثنا نیست و شما باید یک هاست قابل اعتماد برای سایتتان انتخاب کنید که سرعت خوب را تضمین کند.
2. Themeی نصب کنید که با سئو سازگار باشد
تمهای آمادهی زیادی برای وردپرس طراحی شده است که با یک کلیک ساده قابل نصب شدن روی سایتتان هستند. با این حال این تمها اغلب اسکریپت و پلاگینهای غیر ضروریای دارند که وبسایت شما را کند میکنند. برای اینکه از سئوفرندلی بودن تم انتخابیتان اطمینان حاصل کنید، کافیست قالب انتخابی را در سایت web.dev چک کنید. برای این کار به قسمت meseare بروید و نسخهی دموی آن قالب را بسنجید.
3. دامنهی ترجیحی خود را وارد کنید
از نظر سئویی تفاوتی ندارد که شما دامنهی خود را https://domain.com انتخاب کنید یا https://www.domain.com، آنچه برای سئو مهم است، تشخیص این دو نوع آدرس از سمت گوگل است. در واقع گوگل هر دوی این آدرسها را متفاوت ارزیابی میکند و نمیتواند دامین اصلی را تشخیص بدهد. پس برای نجات گوگل از سردرگمی حتما دامنهی خود را در قسمت Setting وارد کنید. برای این کار به قسمت Setting بروید، General را انتخاب کنید:
توجه داشته باشید که یکی از امتیازات سئو داشتن گواهینامه SSL برای دامنه است که آن را امنتر میکند. برای دریافت گواهی ssl میتوانید با هاست یا دوپلوپر سایتتان صحبت کنید تا این امکان را برای وبسایتتان تهیه کنند.
4. پلاگین سئو نصب کنید
پلاگینهای رایگان و غیر رایگان زیادی برای وردپرس وجود دارد که کار سئو داخلی سایت را راحتتر میکند، از جمله:
- پلاگین Yoast
- پلاگین All In One Seo Pack
پلاگین Yoast به دلیل کاربری راحت و کاربرپسندی که دارد، بیشتر هم مورد استفاده قرار میگیرد. این پلاگین هم نسخهی رایگان دارد و هم نسخهی پرمیوم که البته همان نسخهی رایگان هم کار شما را راه میاندازد. دقت داشته باشید که نصب این پلاگین به خودی خود کمکی به سئو شما نمیکند و فقط امکان اضافه کردن تنظیمات سئویی را برای سایت شما فراهم میکند. جزییات استفاده از پلاگین سئو یوست را در قسمت جداگانه خواهم گفت.
5. از قابل بازدید بودن سایتتان برای موتورهای جستوجو مطمئن شوید
وردپرس گزینهای دارد که در آن میتوانید قابل مشاهده بودن سایتتان برای موتورهای جستوجو را انتخاب کنید. این گزینه به صورت پیشفرض خاموش است و به این معنیست که موتورهای جستوجوگر میتوانند سایتتان را بررسی کنند، اما گاهی به دلیل بعضی دلایل از جمله اجرای بعضی برنامهها توسط دولوپرها ممکن است به صورت موقت این گزینه فعال شده باشد.
بنابراین بهتر است از قابل بازدید بودن وبسایتتان برای موتورهای جستوجو اطمینان حاصل کنید. برای چک کردن این گزینه به قسمت Setting و Reading بروید:
6. از پیوندهای یکتای متناسب با سئو استفاده کنید
پیوندهای یکتا یا همان Permalinks به نحوهی نشان دادن آدرس سایت شما اشاره دارد. اینکه URLها چگونه نمایش داده بشوند در سئو سایت بیتاثیر نیست. بهترین حالت برای آدرسهای سایت نشان داده شدن نام نوشته در لینک است. البته شما میتوانید هر امکان دیگری را به صورت دلخواه شخصیسازی کنید.
در آموزش سئو وردپرس به شما یاد داده میشود که برای تغییر پیوندهای یکتا به قسمت تنظیمات (Setting) بروید.، سپس گزینهی پیوندهای یکتا (Permalinks) را انتخاب کنید. در این قسمت هم میتوانید از گزینههای موجود یکی را انتخاب کنید که Post-name پیشنهاد ماست یا اینکه یک پیوند را به صورت دستی وارد کنید.
7. سرچ کنسول و نقشه سایت (Sitemap) را فعال کنید
اگر سئوکار باشید حتما میدانید که برای تجزیه و تحلیل سایت و خیلی امکانات دیگر باید سایتتان را در سرچ کنسول verify کنید. تایید سایت در سرچ کنسول نیازمند آموزش دیگری است که ما در دوره سئو منتوریکس به صورت تمام و کمال آن را توضیح دادهایم، اما به صورت مختصر یکی از راههای verify کردن، کپی کردن یک فایل HTML در بخش Header.php سایت وردپرسی شماست، البته روش راحتتری هم برای این کار وجود دارد.
اگر پلاگین Yoast را نصب کرده باشید، به راحتی میتوانید کد HTML را بردارید و سپس در مسیر زیر کپی کنید:
Seo > General > Google verification code
قدم دوم فعال کردن نقشه سایت یا همان Sitemap برای بهتر دیدن شدن سایت شما توسط موتورهای جستوجو لازم است.
برای فعال کردن نقشهی سایت میتوانید از تنظیمات Yoast به قسمت امکانات (Features) بروید و نقشهی سایت را مثل عکس زیر فعال کنید:
پس از فعال کردن روی گزینهی علامت سوال کلیک کنید و مشاهده نقشه سایت را بزنید. حالا لینک نقشه سایت در اختیارتان قرار میگیرد، میتوانید لینکها را برداشته و در قسمت sitemap سرچ کنسول کپی کنید و منتظر شوید تا verify شود (این فرایند ممکن است کمی طول بکشد). اگر سایت مپ سایت شما مشکلی نداشته باشید، علامت successful سبزرنگی در کنار آن نشان داده میشود.
8. صفحات مورد نیاز خود را بسازید و جای آنها را در فهرست انتخاب کنید
شاید بتوان گفت یکی از مهمترین قسمتهای سئو WordPress پس از تنظیمات اولیه همین قسمت است. در این قسمت از سئو سایت وردپرس باید لینکها را معماری کنید و این کار کاملا به اهداف سئویی و کیوورد ریسرچی که انجام دادید بستگی دارد. پس از مشخص کردن صفحات اصلی و زیر صفحههای احتمالی به قسمت برگهها (Pages) بروید و صفحات مورد نیاز خود را بسازید.
سپس برای تنظیم نوع نمایش آن به قسمت نمایش (Appearance) بروید و قسمت فهرستها (menus) را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید هر برگه را به منو اضافه یا کم کنید. اگر تمایل داشتید برگهای به عنوان زیر صفحه عمل کند، کافیست آن را با کمی فاصله در زیر برگهی مادر قرار دهید.
9. تنظیمات سئویی نوشتهها و پستها فراموش نشود
تنظیمات سئو وردپرس چیست؟ حالا که اتاقهای خانه را چیدیم، وقت مرتب کردن دکوراسیون هر اتاق است. برای نوشتن مطلب جدید به قسمت نوشتهها (Posts) بروید و روی گزینهی افزودن نوشتن کلیک کنید. حالا میتوانید متن مورد نظر خود را در این قسمت بنویسید. وردپرس این امکان را دارد که متن خود را به یک دستهبندی اختصاص دهید و برای آن تگ بگذارید. تنظیمات دستهبندی (category) و برچسب (Tags) در همان قسمت نوشتهها قابل انجام است.
برای دستهبندی مطالب و افزودن هر مطلب به یک دستهبندی توصیه میکنیم بسیار محتاط عمل کنید. در واقع شما باید بینش خوبی از نیازهای وبسایتتان و دستهبندی کردن مطالب آن داشته باشید و دستههای اضافی تولید نکنید. این قانون برای برچسبها هم صادق است. تگها وردپرس مثل هشتگهای اینستاگرام نیست که به تعداد دلخواه اضافه کنید، بنابراین در این زمینه بسیار محتاط عمل کنید چرا که خطر duplicate شدن صفحات وجود دارد.
- در هر دو بخش دستهبندی و تگها بهتر است نهایتا 10 مورد را ایجاد کنید (هر چه کمتر، بهتر).
10. از سئو تصاویر وردپرس غافل نشوید
حتما میدانید که عکسها هم به سئو شدن نیاز دارند و نباید هیچ عکسی را بدون تنظیمات سئو سایت در وردپرس رها کنیم. برای افزودن عکس به وردپرس کافیست گزینهی «افزودن پرونده چند رسانهای» در بالای هر پست را بزنیم، سپس روی گزینهی «گزینش پروندهها» کلیک کنیم و عکس مورد نظر خود را انتخاب نماییم.
بعد از آپلود عکس مورد نظر، دو کار باید انجام بدهیم:
- نوشتن متن جایگزین Alt text (alternative text)
- نوشتن توضیح مختصر (Caption)
متن جایگزین همان Alt به موتورهای جستوجو کمک میکند محتوای این عکس را تشخیص دهند و در صورت سرچ شدن به دیدن شدن مطلب شما کمک زیادی میکند. این موضوع در آموزش سئو وردپرس اهیمت زیادی دارد. هرگز و هرگز این قسمت را خالی نگذارید. در قسمت تصاویر همچنین میتوانید اندازهی عکس و نحوهی چینش آن در تصویر را هم مشخص کنید.
کار دیگری که برای تصاویر باید انجام دهید، بهینه کردن آنها از نظر حجم است. اگر سایت شما بزرگ و بزرگتر شود، تصاویر بلای جان شما میشوند. قبل از هر چیز توصیه میکنیم یک سایز استاندارد برای عکسهایتان تعریف کنید و از همهی کاربران سایت بخواهید همان سایز را رعایت کنند.
برای بهینهسازی حجم تصاویر هم میتوانید موقع بارگزاری از طریق وبسایتهای آنلاین کم کردن حجم عکس، آن را بهینه کنید و هم میتوانید از پلاگینها کمک بگیرید. یکی از بهترین پلاگینهای وردپرس برای بهینه سازی نرخ تبدیل حجم عکس، افزونه Smush است که میتواند به صورت گروهی تمام عکسهای شما را کم حجم کند. همچنین شما میتوانید از این پلاگین برای تبدیل فرمت تصاویر سایت به Webp که فرمت پیشنهادی گوگل برای عکسهای بهینه است کمک بگیرید.
11. لینکسازی داخلی را جدی بگیرید
ساختمان ما تقریبا آماده است، اما حالا باید بگوییم هر خانه چه ربطی به آن یکی خانه و هر اتاق چه ربطی به آن یکی اتاق دارد. هر لوله به کدام واحد برود و چه چیزی این واحدها را به هم وصل کنید. اینجاست که پای لینکسزی به میان میآید. پیش از این در مطلب «لینک داخلی چیست؟»، به صورت مبسوط در مورد این روش توضیح دادهایم، اما در وردپرس امکانی تعبیه شده که کار لینکسازی را راحت میکند.
از قسمت نوار ابزار روی لینک کلیک کنید، در قسمت جستوجو میتوانید بخشی از کلمهای که میخواهید را تایپ کنید تا مطالب مرتبط با آن را به شما نشان دهد. با این روش خیلی تند و سریع به مطالب مشابه برای لینکسازی میرسید. یادتان باشید گزینهی «باز کردن پیوند در زبانه تازه» را حتما فشار بدهید تا صفحهی لینکشده در پنجرهی تازهای به کاربران نشان داده شود.
اگر به صفحهای لینک میدهید که حارج از سایت شماست و نمیخواهید اعتباری به آن سایت اضافه کنید، حتما باید آن لینک را نوفالو کنید. برای این کار باید پلاگین No Follow را نصب کرده و هنگام لینکسازی به این نکته توجه کنید.
12. سرعت سایت را بهینه کنید
خب، رسیدیم به آسانسور ساختمانمان. سرعت سایت یکی از معیارهای مهم در رتبهبندی وبسایت محسوب میشود که با Gtmetrics و Page speed insight قابل ردیابیست. سرعت کم سایت کاربران را ناراضی میکند و همانطور که میدانید نارضایتی کاربران خط قرمز گوگل است. برای بهینه کردن سرعت سایت وردپرسی میتوانید از پلاگینهای زیر برای اهداف خود کمک بگیرید:
- فشردهسازی css و js، کش کردن صفحات و پیش بارگزاری ک