
یکی از اتفاقات ناامیدکننده در زمان وبگردی و جستجو در اینترنت، سرعت کند بارگذاری سایتها و باز نشدن فیلمها با عکسهای ساده درون سایت است. این اتفاق در بسیاری از موارد کاربران را از ادامه وبگردی و گشت و گذار در اینترنت پشیمان میکند. در دورانی که از اینترنتهای Dial-up و ADSL استفاده میشد، امکان توجیه این اتفاق به دلیل سرعت پایین اینترنت وجود داشت. اما امروزه که اینترنت پرسرعت در دسترس کاربران قرار دارد، سرعت کند بارگذاری سایتها، بیشتر مربوط به ارائهدهندگان خدمات یا سرور است. به همین دلیل شرکتها و سازمانهای بزرگ امروزه با استفاده از تکنولوژی CDN این مشکل را حل میکنند. در این مقاله قصد داریم به این سوال که CDN چیست و چه کاربردی دارد، پاسخ داده و مزایا و معایب آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- CDN چیست؟ (SEO)
- CDN مخفف چیست؟
- کاربرد فناوری CDN چیست؟
- نحوه عملکرد CDN چیست؟
- مزایای استفاده از CDN چیست؟
- رفتار یک شبکه CDN به چه شکلی خواهد بود؟
- معایب استفاده از CDN چیست؟
CDN چیست؟
یکی از ابزارهای مهم و لازم برای وبسایتها و برنامههای کاربردی که روزانه کاربران زیادی با آنها سر و کار دارند، CDN است. با استفاده از CDN این امکان وجود دارد که بتوان محتوای موجود در سایتها یا برنامهها مانند تصاویر، متن و فیلم را در کمترین زمان و با سرعت بالا به سراسر جهان ارسال کرد. به عنوان مثال در صورتی که سرورهای یک وبسایت در تهران مستقر باشند، کاربرانی که در مازندران اقامت دارند نسبت به کاربران اهواز یا زاهدان، سریعتر محتوا را دریافت میکنند. در واقع هرچه کاربران از دیتاسنتر دورتر باشند، سرعت بارگذاری وبسایت یا برنامه افت خواهد کرد که باعث میشود یک تجربه کاربری ناسازگار و خستهکننده ایجاد شود. برای درک بهتر این موضوع که CDN چیست و چه اهمیتی دارد باید گفت که بر اساس آمارها:
- 25 درصد از کاربران در صورتی که بارگذاری سایت بیش از 4 ثانیه طول بکشد، آن را ترک میکنند.
- 74 درصد از کاربران در صورتی که بارگذاری سایت در نسخه موبایل بیش از 5 ثانیه طول بکشد، آن را ترک میکنند.
- 46 درصد کاربران هرگز به وبسایتهای کند باز نمیگردند.
اما CDN چیست و چه نقشی در جلوگیری از به وجود آمدن این شرایط دارد؟ استفاده از CDN میتواند سرعت دسترسی به اطلاعات برای کاربران را افزایش دهد. زمانی که یک شبکه CDN ساخته میشود، سرورهایی در نقاط مختلف جهان با طول جغرافیایی مشخص و تعیین شده، کانفیگ و مستقر میشوند. این سرورها دادهها را از سرور اصلی دریافت کرده و آن را به صورت کش (Cache) و بر اساس موقعیت جغرافیایی بازدید کنند که از طریق ISP مخابراتی شناسایی میشود، ذخیره میکنند. در نهایت این سرورها دادههای مورد نیاز هر کاربر را از نزدیکترین CDN تحویل میدهند تا کاربر بتواند با سرعت بیشتری به دادهها و اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: سرعت صفحهی سایت (Page Speed) و نقش حیاتی در سئو
CDN مخفف چیست؟
حال که دریافتیم CDN چیست و چه اهمیتی دارد باید به این موضوع اشاره کرد که فناوری CDN مخفف عبارت Content Delivery Network است. در واقع در پاسخ به این سوال که CDN چیست میتوان گفت که یک شبکه توزیع محتوا به حساب میآید که در آن سرورهایی در نقاط مختلف جغرافیایی مستقر شده و با در صورت درخواست یک کاربر برای دسترسی به اطلاعات و دادههای مشخص، بر اساس موقعیت کاربر، از نزدیکترین سرور اطلاعات و دادهها به وی تحویل داده میشود. در واقع در شبکه CDN دادههای مورد نیاز کاربر از روی سروری فراخوانی میشود که از نظر موقعیت جغرافیایی به کاربرد نزدیکتر است که این کار منجر به بارگذاری سریعتر سایت برای کاربران در نقاط مختلف دنیا میشود.
کاربرد فناوری CDN چیست؟
فناوری CDN به این منظور طراحی شده است که بتواند با سرعت بیشتری به دادههای مورد نیاز دسترسی داشته و آن را به کاربران ارسال کند. اما کاربرد فناوری CDN چیست؟ این فناوری در افزایش سرعت تحویل محتوا به کاربران و پهنای باند در سایتهایی که ترافیک بالا دارند و وبسایتهای جهانی مانند گوگل، یاهو، فیسبوک و غیره نقش بسیار مهمی ایفا میکند. شبکههای CDN در انواع مختلفی وجود دارند که حتی میتوانند به صورت خصوصی در اختیار یک کشور یا شرکت و سازمان خاص باشند. به عنوان مثال میتوان به CDN چایناکش در کشور چین اشاره کرد یا CDN گوگل که به صورت اختصاصی در اختیار شرکت گوگل قرار دارد. صاحبان مشاغل و کسب و کارهای آنلاین به منظور تأمین سرعت بارگذاری بالا برای سایت خود و همچنین افزایش امنیت در برابر حملات به هاست و سرور، بهتر است از CDN استفاده کنند.
شرکتهای بزرگ اینترنتی به منظور کنترل ترافیک سایت و سرویسهای اینترنتی خود، معمولا از چندین سرور که در نقاط مختلف دنیا وجود دارد، برای ذخیرهسازی اطلاعات و امکانات خود و تحویل آن به کاربران استفاده میکنند. فناوری CDN باعث میشود که کاربران مختلف در سراسر دنیا در دسترسی به اطلاعات از این سایتها تفاوتی را حس نکرده و در کمترین زمان ممکن و با سرعت زیاد به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
فناوری CDN
نحوه عملکرد CDN چیست؟
تا این قسمت از مقاله متوجه شدیم که CDN چیست و چه کاربردهای دارد. این فناوری بسیار کارآمد بوده و میتواند به تمامی شرکتها و کسب و کارهای کوچک قدرتی در حد شرکتهای و وبمسترهای بزرگ بدهد. سرویس CDN به شکل زیر عمل میکند.
- این سرویس از تمام اطلاعاتی که در یک سایت قابل دانلود شدن هستند (مانند فایل کدهای CSS، فایل کدهای جاوا اسکریپت، فایلهای مولتیمدیا و غیره) یک نسخه کپی تهیه کرده و آنها را روی نودها یا سرورهای خود که در نقاط مختلف دنیا قرار دارند، ذخیره میکنند.
- زمانی که یک کاربر به سایت وارد میشود و درخواست دسترسی به این اطلاعات را دارد، دادههای ذخیره شده بر روی سرور که به صورت اشتراکی به بسیاری از سایتها سرویس میدهد، از نزدیکترین نود با توجه به موقعیت جغرافیایی بازدید کننده، در اختیار قرار میگیرد.
به این ترتیب زمانی که کاربر با استفاده از مرورگر خود وارد سایت میشود، اطلاعات مورد نیاز از نزدیکترین سرور به موقعیت جغرافیایی کاربر فراخوانی میشود. اما در صورتی که به هر دلیل سرویس CDN در دسترس نباشد، مشکلی وجود نداشته و دادههای از طریق سرور اصلی فراخوانی میشود؛ در این شرایط ممکن است بسته به موقعیت جغرافیایی سرعت بارگذاری کندتر باشد.
بیشتر بخوانید: چگونه از CDN عکس برای بهبود آن استفاده کنم؟
سرویس CDN
مزایای استفاده از CDN چیست؟
پس از آشنایی با سرویس CDN و بررسی این موضوع که کارایی CDN چیست، نوبت به بررسی مزایای استفاده از این سرویس میرسد. از جمله مهمترین مزایای استفاده از سرویس CDN برای سایتها و کسب و کارهای آنلاین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سرعت بارگذاری صفحات در وبسایت و نمایش به کاربران در کمترین زمان ممکن
- افزایش امنیت سایت
- افزایش قابل توجه میزان پهنای باند و کاهش مصرف ترافیک اصلی سرور
- هزینه راهاندازی مناسب
- نصب و راهاندازی آسان
- بهبود وضعیت سایت از نظر سئو و بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو
- راهکار مناسب به منظور جلوگیری از حملات DDOS به سرورهای سایت
- افزایش میزان رضایت کاربران و بازدیدکنندگان از سایت به دلیل سرعت بارگذاری بالا
رفتار یک شبکه CDN به چه شکلی خواهد بود؟
پس از بررسی این موضوع که مزایای استفاده از سرویس CDN چیست، در این قسمت به بررسی رفتار یک شبکه CDN میپردازیم تا متوجه شویم که این شبکه برای تحویل دادهها و اطلاعات به کاربر نهایی چه رفتاری انجام میدهد:
- شبکه توزیع محتوا یا CDN کلیه سرورهای جهانی اینترنت در سراسر دنیا را تحت پوشش قرار میدهد. زمانی که کسب و کارها و مشاغل از سیستم CDN برای سایت خود استفاده میکنند، اطلاعات خود را بر روی تک تک این سرورها که در سراسر جهان تشکیل یک شبکه دادهاند، ذخیره میکنند. زمانی که یک کاربر به سایت وارد میشود، محتوای سایت شامل عکسها و ویدئوها، فایلهای CSS و غیره از نزدیکترین سرور نسبت به موقعیت مکانی کاربر فراخوانی میشود. در نتیجه کاربر به صورت مستقیم به هاست یا سرور سایت متصل نیست که نتیجه آن بهبود عملکرد سایت خواهد بود.
- کلیه اطلاعاتی که قابلیت ذخیرهسازی ندارند را میتوان در یک شبکه CDN ذخیره کرد تا در طول این شبکه بزرگ و سراسری از نزدیکترین سرور در اختیار کاربر قرار بگیرد. محتوای صفحات که نیاز به بهروزرسانی دارند و قابلیت ذخیرهسازی در CDN ندارند به صورت مستقیم از سرور اصلی بارگذاری میشوند. با این کار میتوان هزینهای که برای پهنای باند هاست صرف میشود را کسر کرده و برای فعال کردن CDN استفاده کرد. فعال کردن CDN علاوه بر کاهش مصرف پهنای باند میتواند امنیت یک سایت در مقابل حملات DDOS را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
- در صورتی که سرویس CDN فعال نباشد، سرعت دسترسی به سایت در کشور محل استقرار سرور در بالاترین میزان قرار دارد و در صورتی که کاربری از کشور دیگر قصد دسترسی به محتوای سایت را داشته باشد، با سرعت پایینتری در بارگذاری سایت روبرو میشود. زمانی که CDN بر روی یک سایت فعال میشود حتی در صورتی که بازدیدکننده از سایت در دورترین نقطه مکانی نسبت به سرور اصلی قرار داشته باشد، میتواند دادهها را از نزدیکترین سرور در شبکه CDN دریافت کرده و با سرعت تقریبا یکسان به محتوای سایت دسترسی پیدا کند. برای درک بهتر این موضوع که CDN چیست و چه تأثیر بر سرعت یک سایت دارد میتواند یک سایت را که از CDN استفاده میکند با استفاده از ابزارهایی مانند Pingdom یا GTmetrix مورد بررسی قرار دهید.
بررسی رفتار یک شبکه CDN
معایب استفاده از CDN چیست؟
یک سوالی که ممکن است از طرف کاربران مطرح شود این است که معایب سرویس CDN چیست؟ آیا استفاده از این سرویس معایبی دارد؟ در جواب به این سوال باید گفت که این سرویس هیچ عیبی برای سایتها ندارد به همین دلیل توصیه میشود که صاحبان سایتها و کسب و کارهای اینترنتی از این سرویس بر روی سایت خود استفاده کنند. در صورتی که این افراد بر روی سایت خود از CDN استفاده کنند نه تنها چند فاکتور مهم در سئو و بهینهسازی سایت خود را ارتقاء میدهند بلکه امنیت سایت خود را نیز به میزان قابل توجهی افزایش خواهند داد.
تنها موضوعی که در مورد CDN وجود دارد و نمیتوان آن را به عنوان یک عیب مطرح کرد این است که هزینه راهاندازی و فعال کردن آن کاملا رایگان نخواهد بود. البته که سرویسهای CDN رایگان نیز وجود دارد اما این سرویسهای رایگان کلیه امکانات و قابلیتهای یک CDN کامل را در اختیار قرار نمیدهند. در نظر داشته باشید، استفاده از cdn، در ارائه خدمات سئو منتوریکس، یکی از پلن های ما میباشد.
بیشتر بخوانید: Content delivery networks (CDNs) چیست و به چه دردی میخورد؟
معایب سرویس CDN
جمعبندی
یکی از نکات مهم در طراحی سایت که توسط طراحان و همچنین موتورهای جستجو مورد توجه قرار میگیرد، سرعت بارگذاری صفحات سایت و مدت زمانی است که کاربران میتوانند به اطلاعات مورد نظر خود دسترسی داشته باشند. هرچه سرعت بارگذاری صفحات بالاتر باشد و کاربران در مدت زمان کمتری به اطلاعات خود دسترسی پیدا کنند، سایت میتواند رتبه بهتری در نتایج جستجو بدست آورد. یکی از بهترین ابزارها برای دستیابی به این هدف استفاده از سرویس CDN است. در این مقاله به این پرسش که CDN چیست و چه کارایی دارد پاسخ داده و مزایا و نحوه عملکرد این سرویس در بهبود سرعت دسترسی کاربران به سایتها و اطلاعات آنها را مورد بررسی قرار دادیم.