وقتی قصد داریم یک کمپین بازاریابی ایجاد کنیم، یکی از اقدامات اصلی ایجاد لینکهای UTM است. لینک UTM شامل پارامترهایی است که در آدرس اصلی قرار میگیرند و مثل کد معرف عمل میکنند. در حقیقت به ما میگویند که ترافیک ورودی سایت از کجا و از چه طریقی آمده. به خاطر همین، موقع ساخت کمپینهای تبلیغاتی باید لینک utm بسازیم. اما چطور UTM بسازیم و به چه نکاتی توجه کنیم؟ در ادامه با منتوریکس همراه باشید تا به شما بگوییم.
لینک UTM چیست؟
ترکینگ کد UTM یا Urching Traffic Monitor نوعی کد اختصاصی URL است که به وبسایت یا صفحهی لندینگ مورد نظر هدایت میشود. این کد همانطور که دوره دیجیتال مارکتینگ به توضیح داده می شود، به صاحبان سایت کمک میکند تا تشخیص دهند کدام پیوندها یا تبلیغات، کلیک بیشتری دارند.
بهطور مثال، ما یک کمپین اینستاگرامی برای افزایش ترافیک سایت خدمات سئو منتوریکس برگزار کردیم. در این کمپین چند اینفلوئنسر حوزهی دیجیتال مارکتینگ را انتخاب کرده و از آنها خواستیم تبلیغ ما را در استوری خود نمایش دهند. حرکت بعدی ما این بود که بررسی کنیم کدامیک از این افراد تاثیر بیشتری داشته و ترافیک بیشتری را به سایت ما هدایت کرده است.
برای فهمیدن این موضوع به هر یک از اینفلوئنسرها، 3 لینک utm مخصوص به خودشان را دادیم و از آنها خواستیم لینک ارسالی را در استوری خود قرار دهند. بعد از این کار در گوگل آنالیتیکس بررسی کردیم که کدام اینفلوئنسر user بیشتری به سایت ما هدایت کرده است. از آنجایی که هر کدام لینک utm مخصوص به خود را داشتند به سادگی متوجه شدیم که تبلیغ کدامیک برای ما مفیدتر بوده است.
اگر این کد به درستی ایجاد و تنظیم شود، میتواند اطلاعات ارزشمندی در مورد کاربران به شما بدهد؛ مثل اینکه کاربران از کجا میآیند، چگونه به وبسایت شما میرسند و دنبال چه محصول یا خدماتی هستند. با استفادهی درست از لینک UTM در گوگل آنالیتیکس، میتوان تعداد کلیکها را 2 برابر یا حتی 4 برابر کرد!
کجا از لینک UTM استفاده کنیم؟
جواب کوتاه است، هر کجا. در واقع کدهای UTM به یک URL مشخص اضافه میشوند تا به شما کمک کنند بهترین پیوندها و تبلیغات را شناسایی کنید.
در ادامه چند نکتهی ضروری به هنگام استفاده از UTMها را مرور میکنیم:
- نشانیهای وب و لینکها را ثابت و خواندن آن را آسان کنید.
- لیستی از لینکهای UTM خود داشته باشید تا همهی اعضای تیم شما بدانند در حال حاضر کدام لینکهای تگ شده وجود دارند.
- رهگیری UTM را به CRM خود وصل کنید تا دیدگاه خوبی در مورد انتهای کار داشته باشید.
- پارامترهای UTM URL خود را مشخص کنید تا تگها به شما نشان دهند چه چیزی را در کجا ردیابی میکنید.
- تمام حروف بزرگ و کوچک را به هم بچسبانید، کدهای UTM به حروف بزرگ و کوچک حساس هستند.
- نامها را کوتاه اما توصیفی نگه دارید: مثل U.S به جای United-States
اجزای لینک UTM
هر لینک UTM دو قسمت است: قسمت اولش که آدرس اصلی سایت است و قسمت دوم شامل پارامترها است. 5 پارامتر در لینک UTM میتوانیم استفاده کنیم که دو تا از آنها اختیاری هستند و 3 تای دیگر اجباری. یعنی برای اینکه بتوانیم لینک یو تی ام بسازیم، حتما 3 پارامتر را باید پر کنیم. هرکدام از این پارامترها، به ما اطلاعات خاصی درباره آدرس اصلی میدهند.
اجزای یو تی ام
- کمپین Campaign
پارامتر کمپین در لینک یو تی ام، نشاندهنده اسم کمپین است. مثلا اگر کمپین اینستاگرام داشته باشیم و همزمان کمپین تخفیف 20 درصدی محصولات فروشگاه؛ دو تا کمپین خواهیم داشت: utm_campaign=20% و utm_campaign=insta - منبع Source
پارامتر سورس (Source)، منبع را مشخص میکند. یعنی به ما میگوید کدام وبسایت ترافیک بیشتری برای ما آورده. بهطور مثال از پارامتر utm_source=facebook برای لینک پستهایی استفاده میکنیم که در فیسبوک منتشر خواهیم کرد. از این به بعد هر ترافیکی که از سمت فیسبوک میآید، مشخص خواهد شد. - مدیوم Medium
پارامتر مدیوم، نوع منبع را مشخص میکند. مثلا اگر منبع یا سورس تبلیغات گوگل ادز باشد، مدیوم میتواند تبلیغات متنی و تبلیغات تصویری باشد. یعنی کاربران از طریق تبلیغات تصویری (Display Ads) و تبلیغات متنی (CPC) به سایت آمدهاند. مثلا utm_medium=cpc و utm_medium=display - محتوا Campaign Content
این پارامتر از پارامترهای اختیاری لینک یو تی ام است. یعنی اینکه میتوانید آن را استفاده نکنید. حالا منظور از پارامتر محتوا چیست؟ مثلا فرض کنید که دو نوع بنر تبلیغاتی در یکتانت قرار داریم که پسزمینه یکی از بنرها، قرمز است و پسزمینه بنر دیگر زرد. حالا میخواهیم بفهمیم کدام بنر ترافیک بیشتری را آورده. برای اینکه متوجه این قضیه شویم، پارامتر content در لینک utm هر بنر را اینگونه مینویسیم:utm_content=red و utm_content=yellow
• اصطلاح Term
پارامتر ترم (Term parameter) به ما کمک میکند که بفهمیم کاربران با چه کلمه یا عبارتی وارد سایت شدهاند. استفاده از این پارامتر اختیاری است و در کمپینهای تبلیغات در گوگل ادز استفاده میشود.
بهترین قسمت استفاده از لینک یو تی ام این است که میتوانید ترکیب دلخواه خود را ایجاد کرده و از آن برای ردیابی لینکها و بهینه سازی نرخ تبدیل استفاده کنید. شما میتوانید ترکیبی از پارامترهای UTM را به شکل زیر استفاده کنید:
- میزان موفقیت برخی از ابتکارات بازاریابی را ردیابی کنید.
- متوجه شوید شبکههای اجتماعی چه میزان از محتوای شما را تبلیغ میکنند و آن را با زمانی که کاربران محتوای شما را تبلیغ میکنند مقایسه کنید.
- میزان اثربخشی ترافیک مهمان را مشاهده کنید.
- یک محتوا را در چند کانال بازاریابی ردیابی کنید.
- متوجه شوید بیشترین لینک داخلیای که کاربران روی آن کلیک میکنند، کدام است.
حالا که با پارامتر UTM آشنا شدید، ممکن است بپرسید چگونه میتوانم آنها را بسازم؟ ادامهی مقاله را از دست ندهید.
چطور لینک UTM برای گوگل آنالیتیکس بسازیم؟
برای اینکه لینک utm بسازیم، چنین تصویری را در ذهنتان مجسم کنید: آدرس صفحه موردنظر را به به ابزار لینک utm ساز میدهیم، 3 نوع پارامتر اصلی را مشخص میکنیم (مدیوم، سورس و اسم کمپین)، دکمه generate یا ساخت یو تی ام را میزنیم و بعد به قول هرکول پوآرو، وُلا (Voila)! لینک یو تی ام درخواستی شما حاضر است.
- Campaign URL Builder گوگل را باز کنید
بعد از رفتن به سایت یو تی ام ساز گوگل، باید 4 مورد را در لیست یو تی ام ساز وارد کنید: آدرس، مدیوم، سورس و اسم کمپین.
صفحهی Campaign URL Builder را باز کنید
- 3 پارامتر اجباری لینک یو تی ام را بنویسید
همانطور که گفتیم، باید متناسب با نوع کمپین، مدیوم و سورس آن را مشخص کنید و اسم کمپین را هم بنویسید. دقت کنید برای نوشتن این پارامترها از حروف انگلیسی استفاده کنید. همچنین از حروف بزرگ و کوچک همزمان استفاده نکنید. با این کار، لینکهای یو تی ام متفاوت خواهد بود و در گزارشها به مشکل برمیخورید.
پارامترهای اجباری را وارد کنید
- لینک یو تی ام را کوتاه کنید
از ابزارهای کوتاه کننده لینک میتوانید برای کوتاه کردن لینک utm استفاده کنید. با این حال، خود utm builder گوگل چنین قابلیتی دارد. فقط کافیست گزینهی shorten link را بزنید.
برای کوتاه کردن لینک، بهتر است از سایتهای ایرانی استفاده کنید
- میزان موفقیت خود را بسنجید
حالا بعد از راه افتادن کمپینتان، میتوانید سری به گوگل آنالیتیکس بزنید و آمار کمپینها را در گزارش Acquisition و قسمت campaigns ببینید.
برای یادگیری تحلیل UTM در گوگل آنالیتیکس 4، سری به صفحه دوره ga4 ما بزنید.
ابزارهای ساخت UTM
شما میتوانید لینک یو تی ام را به صورت دستی یا با ابزارهای utmساز درست کنید. در حال حاضر، سایتهای ایرانی مثل نوین و خارجی ابزارهای ساخت utm ارائه میدهند. در کل، ساز و کار همگیشان شبیه هم هستند و تنها در رنگ و لعاب (منظورمان همان UX است) با هم متفاوتند.
Hootsuite Composer
- روی Create و سپس Post کلیک کرده و مثل همیشه پست شبکهی اجتماعی خود را بنویسید. مطمئن شوید که یک لینک را در باکس قرار دادهاید.
- روی Add tracking کلیک کنید.
- در پایین قسمت Shortener یک کوتاهکنندهی لینک ایجاد کنید.
- در پایین قسمت Tracking روی Custom کلیک کنید.
- پارامترهایی که قرار است ردیابی کنید و میزان آنها را وارد کنید.
- در پایین Type، کاربران پولی میتوانند Dynamic را انتخاب کنند تا سیستم به شکل خود کار براساس شبکهی اجتماعی، پروفایل اجتماعی یا شناسه پست شما تنظیم شود. در غیر اینصورت برای وارد کردن یک میزان خاص Custom را انتخاب کنید.
- روی Apply کلیک کنید تا لینک ردیابی روی پنجره نمایش داده شود.
Google Analytics Campaign URL Builder
ما در منتوریکس از utmساز گوگل استفاده میکنیم. آموزش ساخت یو تی ام با utm builder گوگل را هم که در بالا گفتیم. با این حال، میتوانید از افزونه آن هم استفاده کنید.
سخن آخر
لینک یو تی ام به ما کمک میکند که درک بهتری از ترافیک ورودی سایت داشته باشیم. برای همین، همیشه موقع ساخت کمپینهای تبلیغاتی، اس ام اس مارکتینگ، رپرتاژ آگهی و کمپینهای تبلیغات اینستاگرام میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
اگر درباره ساخت لینک utm سوال دارید و کمک میخواهید، در قسمت نظرات برایمان بنویسید تا با مشاوره دیجیتال مارکتینگ کمکتان کنیم.
نیلوفر عاشق نوشتن است، از 10 سال پیش وبلاگ مینوشته و حالا در قسمت تولید محتوا یارِ دوست داشتنی منتوریکس شده.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت منتوریکس مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.