
چطور پروداکت استوری طراحی کنیم؟ {براساس تجربه شخصی}
وقتی به پروژهای خوردم که باید درباره دورههای آن پروداکت استوری مینوشتم، سراغ مطالب و مقالههای زیادی رفتم تا شیوه نوشتن یک پروداکت استوری حرفهای را یاد بگیرم و سعی کنم متفاوت بنویسم. این مقاله حاصل تمام این جستجوهاست و تجربه خودم از نوشتن چندین پروداکت استوری برای چندین دوره و خدمات.
سعی کردم هر آن چیزی که به خودم در نوشتن کمک کرد و تمام آن چیزی که در این مسیر یاد گرفتم را جمعآوری کنم؛ فکر میکنم کمک خوبی برایتان باشد؛ بنابراین تا آخر مطلب همراه من باشید و نظرات خود را در انتها با من به اشتراک بگذارید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- پروداکت استوری چیست؟
- دو عنصر اصلی در پروداکت استوری
- اهمیت یک پروداکت استوری خوش ساخت چیست؟
- ۱۰ نکته در نوشتن یک پروداکت استوری متقاعدکننده
- مهمترین سوالاتی که یک پروداکت استوری باید به آنها جواب دهد
پروداکت استوری چیست؟
معنی لغوی پروداکت استوری همان داستان محصول است و این کلمه به خوبی مفهوم آن را توضیح میدهد.
پروداکت استوری محتوایی است که محصول شما را توضیح میدهد و درباره آن میگوید. اما این کار به چه صورت انجام شود تاثیر بهتری خواهد داشت؟ به کمک داستانسرایی!
یعنی شما باید تصور کنید که برای مشتری خود قصه میگویید و تمام اطلاعات لازم محصول خود را شبیه داستانی دلچسب برایشان روایت کنید.
دو عنصر اصلی در پروداکت استوری
داستان محصول دو کارکرد کلیدی دارد:
- توضیح چرایی
- توضیح چگونگی
در پروداکت استوری قبل از هرچیز باید به مشتری ثابت کنید که چرا باید از محصول شما استفاده کند و در مرحله بعدی باید چگونگی استفاده از آن و در واقع فیچرها و ویژگیهای محصول خود را به رخ بکشید. باید به یاد داشته باشید که در این داستانسرایی خود به سوالات کلیدی پاسخ دهید. به عنوان مثال خواننده باید با خواندن متن یا تماشای ویدئوی شما متوجه شود که این محصول مناسب چه کسانی است و چه سودی برای آنها دارد.
اهمیت یک پروداکت استوری خوشساخت چیست؟
یک داستان محصول خوب به افراد کمک میکند تا به یک محصول اهمیت دهند و احساس کنند با آن ارتباط دارند تا در نهایت دست به اقدام بزنند. داستانها درک را عمیق تر و یک ایده را ملموستر می کنند. وقتی داستانی ملموس باشد، افراد به طور طبیعی احساس همدلی می کنند. در نتیجه، همدلی به نوبه خود باعث می شود که مردم به آنها توجه بیشتری داشته باشند.

طبق آمار سایت Marketingwords.com اگر مردم داستان یک برند را دوست داشته باشند، 55٪ احتمال بیشتری برای خرید محصول در آینده دارند، 44٪ داستان را به اشتراک می گذارند و 15٪ بلافاصله محصول را می خرند.

۱۰ نکته در نوشتن یک پروداکت استوری متقاعدکننده
برای ارائه یک داستان خوب، باید یک جریان خوب بسازید. من بعد از نوشتن پروداکت استوری برای دورههای میکاپ و رنگ یک پروژه به ۱۰ نکته مهم در نوشتن پروداکت استوری متقاعدکننده رسیدم که در اینجا هر یک را به اختصار توضیح خواهم داد:
۱. دلیل استفاده از محصول را بنویسید
برای خواننده از دلیل خود برای ارائه محصول و خدمات مدنظر بنویسید. مخاطب را متقاعد کنید که در دنیایی که گزینهها بسیارند و انتخابها فراوان، چرا باید شما را انتخاب کنند.
۲. ساده و کوتاه بنویسید
ساده نگه داشتن داستان محصول برای درگیر کردن مردم و متقاعد کردن آنها برای حمایت از محصول مهم است. بنابراین اجازه ندهید داستان شما در جزئیات غیرضروری که از پیام اصلی شما منحرف می شود، غرق شود.
توجه داشته باشید که خواننده شما میتواند از ردههای سنی مختلف با سلیقهها و سواد متفاوتی باشند؛ اگر زمینه فعالیت شما غرق در اصطلاحات تخصصی است، سعی کنید آنها را ساده کنید و به اصطلاح زیر دیپلم بنویسید البته بد نیست در گوشه کناری از این اصطلاحات تخصصی خود نیز استفاده کنید تا خفن بودن خودتان را ثابت کنید. پس سادگی کوتاه بودن جملات به شما کمک بزرگی خواهد کرد.
۳. براساس پرسونای مشتری بنویسید
برای اینکه در داستان سرایی محصول خود موثر باشید، باید داستان را با زوایای منحصر به فرد برای هر گروه سفارشی کنید. تمرکز بر هدف و اینکه محصول چگونه مشکل را حل میکند، همه در حالی که یک قلاب عاطفی برای مخاطب خاص ارائه میدهد، میتواند تاثیر بیشتری داشته باشد. اگر میخواهید مردم کلیک کنند و آنچه شما گفتید را به خاطر بسپارند، باید دیدگاههای منحصربهفرد آنها را درک کنید و داستان را براساس زاویه دید آنها بسازید. برای این کار باید پرسونا کارت تهیه کنید.
یعنی مخاطبان خود را براساس ویژگیهای مشترک دستهبندی کنید. این دستهبندیها می تواند شامل سن، تخصص، تحصیل، نیاز و… باشند.
بیشتر بخوانید: چطور پرسونا بسازیم؟ {آموزش قدم به قدم}
نمونه پرسونا کارت برای پروژه فروش ساعت
۴. خواننده را به قهرمان تبدیل کنید
الکس الکساکیس، تحلیلگر در Marathon Venture Capital و نخست وزیر سابق استارت آپهای با رشد بالا، میگوید:
«در هسته خود، یک داستان خوب یک قهرمان دارد. متأسفانه، بسیاری از صاحبان محصول اغلب فراموش میکنند که قهرمان داستان آنها چه کسی باید باشد. در نتیجه، اغلب ما میبینیم که تصمیمات در مورد ویژگیها صرفاً بر اساس درآمدها، معیارها، نظرات سرمایهگذاران، حرکت رقبا و غیره گرفته میشود و در نتیجه از قاعده اصلی داستانگویی غفلت میشود.»
قهرمان شما باید کاربر باشد. قهرمانی که محصول شما ابرقهرمان را مصرف میکند. در واقع شما باید این ذهنیت را ایجاد کنید که شما بین رقبایتان ابرقهرمان هستید و خواننده با خرید از محصول یا استفاده از خدمات شما هم به یک قهرمان تبدیل میشود.
به عنوان مثال من در آخر متن یکی از دورههای مبانی میکاپ، نوشتم: برای برداشتن قدم اول میکاپ آرتیست شدن آمادهاید؟ با دورههای مدرسه زیبایی آدینا «به رسیدن فکر کن!».
هم از شعار خود مدرسه استفاده کردم و هم این احساس را به خواننده منتقل کردم که شرکت در این دوره تفاوت بارزی در سطح آموزشی او به وجود میآید.
بیشتر بخوانید: قهرمان داستان سرایی شوید! {آموزش ویدیویی}
نمونه متن در سایت مدرسه زیبایی آدینا
۵. مرتبط و ملموس بنویسید
هنگام ساختن داستان خود، این سؤال را در جلو و در مرکز قرار دهید: چرا کسی باید به این موضوع اهمیت دهد؟ کسی که به این موضوع اهمیت میدهد چه نکاتی برایش اهمیت دارد؟ در پی پاسخ دادن به چه سوالاتی است؟
با پاسخ دادن به این سوالات میتوانید متنی بنویسید که به طور کامل نیاز کاربر را فراهم میکند و در نتیجه با متن شما ارتباط تمام عیار میگیرد.
۶. درگیر شدن را هدف بگیرید
همه ما داستانهای بزرگی را شنیدهایم که ما را در لبه صندلیهایمان نگه میدارد. داستان محصول شما باید چنین داستانی باشد؛ از نظر احساسی جذاب فراموش نشدنی!
۷. تمام اطلاعات پایه را به مخاطب منتقل کنید
محتوای شما باید طوری باشد که وقتی خواننده آن را میبندد جواب همه سوالات خود را پیدا کرده و دیگر نیازی به اینکه سراغ سایر سایتها برود، نداشته باشد. به این منظور تمام اطلاعات لازم برای خدمات یا محصول خود را به مخاطب توضیح دهید. برای این کار شما باید خود را جای مخاطب قرار دهید و از خود سوال کنید چه نکاتی از این محصول یا به عنوان مثال فلان دوره برای من مهم است؟ چه چیزهایی را باید قبل از خرید یا ثبت نام بفهمم؟
۸. درباره تمایز خود با سایر برندها بنویسید
در لابهلای متن، از تمایز خودتان با سایر برندها بنویسید. چهچیزی یا چهچیزهایی محصول یا خدمات شما را از سایرین متفاوت میکند؟ چرا خواننده باید شما را انتخاب کند؟ آیا محصول شما ویژگی منحصربهفردی دارد؟ درباره آن قصهوار بگویید و مخاطب را از این ویژگیها باخبر کنید.
به عنوان مثال من در پروژه مدرسه زیبایی، سعی کردم تمام ویژگیهای دورهها را که کمتر در سایر سالنهای زیبایی و آموزشگاهها دیده میشد ذکر کنم و دربارهش بیشتر حرف بزنم. مثلا میدانستم یکی از چیزهایی که به خوبی میتوانم روی آن مانور دهم، فضا و محیط آدینا بود که درست شبیه مدرسه و تفکیک شده از هم بود که میتوانست برای مخاطب جذاب باشد.
۹. تخصص و متمایز بودن خود را ثابت کنید
جوری بنویسید که خواننده بداند که یک آدم معمولی این محتوا را تولید نکرده است بلکه کسی است با پشتوانهای قوی و حرفهای در زمینه فعالیت خودش. فقط درصورتی که ثابت کنید میدانید از چه حرف میزنید و به قولی کار خود را بلدید، مخاطب به شما اعتماد خواهد کرد. بنابراین تا جایی که میتوانید تسلط خود را نشان دهید.
در همین پروژهای که از آن حرف میزنم سعی کردم شیوه آموزشی آنها که کاملا تکنیکهای جدید و بهروز است را پررنگ کنم و توجه خواننده را به آن جذب کنم. مثلا میتوانید یک بخش جدا برای توضیح شیوه و تکنیک آموزشی باز کنید و درباره آن بنویسید. این برای خواننده ای که به دنبال یادگیریست اهمیت زیادی دارد و نشان میدهد شما درباره هر ریزجزئیاتی فکر میکنید.
نمونه توضیح تکنیک آموزشی
۱۰. از شیوههای جدید و متفاوت استفاده کنید
منظورم از شیوههای جدید و متفاوت، فرمتهای متفاوت محتوایی است. میتوانید فقط به محتوای متنی اکتفا نکنید. به عنوان مثال من برای ارائه سرفصل دورهها در سایت از رودمپ ویژوال استفاده کردم. یا مثلا میتوانید برای معرفی محصول خود سناریو بنویسید و به شکل فیلم آن را معرفی کنید. یکی دیگر از راههای بامزهای که می توانید از آن کمک بگیرید استفاده از تست و کوییز است.
نمونه ویژوال کردن سرفصل دورهها
مهمترین سوالاتی که یک پروداکت استوری باید به آنها جواب دهد:
- چرا ما این محصول جدید را می سازیم؟
- چرا باید ما را انتخاب کنید؟
- چالش های منحصر به فرد ما در ارائه این محصول به بازار چیست؟
- امیدواریم در آینده با محصول چه کاری انجام دهیم؟
- محصول ما چه تاثیری بر مشتری دارد؟
- جزئیات محصول چیست؟
کلام آخر
همان طور که گفتم پروداکت استوریهای عالی، ساده و قابل ربط هستند و مستقیماً به نقطه درد مشتری میپردازند و توضیح میدهند که چگونه محصول مشکل را حل میکند. شما همیشه باید مطمئن شوید داستانی که در مورد محصول خود میگویید به مشتریان کمک میکند تا شما و کسبوکارتان را نسبت به رقبا انتخاب کنند. همواره تصور کنید که خواننده جلوی شما نشسته است و دارید برایش درباره محصولی که برایتان جالب بوده است حرف میزنید؛ اینطوری واقعی و ساده مینویسید.

صدف کارشناس محتوا و شبکههای اجتماعی منتوریکس است. پیگیری و سرعت عمل بالایی دارد و دانش تصویرسازیاش در خلق تصاویر جذاب به او کمک میکند. تخصصاش مدیریت پروژههای مختلف محتوایی برای گرفتن بهترین نتیجه است؛ چه محتوای سایت باشد، چه شبکههای اجتماعی.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت منتوریکس مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.