
سئو چیست؟ آشنایی با SEO یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
پیش از پرداختن به سوال سئو چیست، با یک خلاصه این مقاله را شروع می کنیم.کار طراحی سایت انجام شده، محصولات روی سایت قرار گرفته، اما فروش یا تماس ندارید؟ اینجاست که پای سئو سایت بهمیان میآید. سئو یا SEO به کلیهی کارهایی گفته میشود که یک سایت را از نظر موتورهای جستجو بهینه میکند. یعنی چه؟ یعنی مثلا اگر سایت کتابفروشی دارید، وقتی کاربری سرچ میکند خرید کتاب باتخفیف، سایت شما جزء اولین سایتهاییست که به مخاطب نمایش داده میشود.
سئو و بهینه سازی وب سایت به شما کمک میکند محصولات و خدمات خود را در دسترس کاربران بیشتری قرار دهید. در این مطلب جامع از شرکت سئو منتوریکس به شما میگوییم سئو چیست، چه بخشهایی دارد و چطور میتوان از خدمات سئو سایت استفاده کرد؟ همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- سئو سایت چیست؟
- انواع سئو سایت
- تکنیک های سئو سایت
- فاکتورهای مهم سئو
- سئو چه کمکی به کسب و کار ما میکند؟
- سئو سایت چقدر زمان میبرد؟
- دانلود چک لیست سئو
- سئو با گوگل ادز چه تفاوتی دارد؟
- چگونه سئو یاد بگیریم
سئو سایت چیست؟
برای یافتن پاسخ سوالِ سئو سایت چیست دو راه در پیش روی ما قرار دارد. اولی راهی سریع و آسان است. این راه برای کسانی که با مفهوم سئو اندک آشنایی دارند، قابلدرکتر است. برای فهم عبارت سئو گامی به عقب برمیداریم؛ سئو مخفف چیست؟ SEO در واقع مخفف عبارت Search Engine Optimization است که اگر بخواهیم خیلی ساده و تحتاللفظی ترجمهاش کنیم، میتوانیم بگوییم:

«سئو SEO عبارت است از بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو».

اما بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو به چه معنا است؟ اینجا است که برای پاسخ به سوال سئو وبسایت چیست؟ باید دقیقتر و عمیقتر شویم.
موتورهای جستجو که در راس آنها گوگل قرار گرفته، برای نمایش بهترین و مرتبطترین نتایج به کاربران از الگوریتمهای مشخصی پیروی میکنند. این الگوریتمها در واقع ساختاری نظاممند از قواعد هستند که چون سنگ محک عمل میکنند. هرچقدر سایتی بیشتر تابع قواعد الگوریتمها باشد، جایگاه بهتری در نتایج موتورهای جستجو پیدا میکنند. فهم دقیق سئو مستلزم شناخت و درک این ساختارهای نظاممند است، ساختارهایی که همچنان در حال تکامل هستند.
بیشتر بخوانید: الگوریتمهایی که سئوکارها حتما باید بدانند
سئو چگونه کار میکند؟
فلسفهی وجود سایتها ارائهی خدمات، محصولات یا محتوا به کاربران مشخص یا بهتر است بگوییم به کاربران هدف است. هیچ سایتی دوست ندارد بدون بازدیدکننده باشد؛ اما کاربران چگونه میتوانند از وجود سایتی که نیازهایشان را پاسخ میگوید، آگاه شوند؟ اینجاست که سر و کلهی موتورهای جستجو پیدا میشود.
موتور جستجو چیست؟ و چگونه کار میکند؟ این همان سوالی است که SEO را به وجود آورد و به صاحبان کسبوکارهای آنلاین کمک کرد در جهان پررقابت اینترنت روشهایی برای بهتر و بیشتر دیدهشدن پیدا کنند.

موتورهای جستجو به کاربران کمک میکنند تا با چند کلیک ساده محتوای موردنظر خود را در میان هزاران و شاید میلیونها وبسایت پیدا کنند.

برای مثال فرض کنید در حال برنامهریزی برای تعطیلات آخر هفتهی خود هستید و نیاز دارید که یک تور کوتاه با قیمتی مناسب رزرو کنید، یا شاید تنها به دنبال اطلاعات دقیق از جاذبههای گردشگری شهر مقصد هستید. در این زمانه قطعا اولین کاری که میکنید، سراغ گوگل میروید و عبارت مورد نظرتان را در باکس جستجوی جادویی وارد میکنید. اینجا است که تکنولوژی به معجزه تبدیل میشود و در چند صدم ثانیه لیستی مرتب شده از سایتهایی که جواب سوالتان را دارند، به شما نمایش داده میشود.
نحوه نمایش نتایج جستجو اصلا تصادفی نیست، بلکه از قوانین مشخصی پیروی میکند، قوانینی که بیش از هر چیزی به نیاز کاربران توجه دارد. شاید نتوان به طور دقیق سازوکار این قوانین را توضیح داد، اما میتوان ایدهی اصلیای که این قواعد دنبال میکنند را پیدا کرد؛ بهبود تجربه کاربری.
بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو، تلاش برای کشف و توجه به نیازهای مخاطبان سایت است. هرچقدر سایتی در این تلاش ثابتقدمتر باشد، جایگاه بهتری در SERP پیدا میکند. حالا SERP چیست؟ همان نقطهای که تمامی سایتها برای رسیدن به آن تلاش میکنند. SERP مخفف Search Engine Results Page به معنای صفحهی نتایج موتور جستجو است. زمانی که حرف از SERP به میان میآید، منظور 10 نتیجهی برتر جستجو است که در صفحهی اول سرچ گوگل نمایش داده میشود.
قبل از توضیح بیشتر دربارهی اینکه سئو سایت چیست، بدهیم، کمی بیشتر باید دربارهی جایگاه سایت در نتایج موتورهای جستجو صحبت کنیم. اصلیترین مزیت بهینه سازی موتور جستجو، کسب رتبه و جایگاه برتر است؛ اما چرا این موضوع تا به این حد اهمیت دارد؟ جواب سوال را مختصر اما مفید میدهیم:

رتبهی بالاتر در نتایج گوگل، به معنای تعداد کلیک بیشتر، ترافیک بیشتر و صدالبته تعداد کاربران بیشتر است.

به چند سطر بالاتر بازگردید؛ جایی که گفتیم کدام سایت دوست ندارد، کاربری نداشته باشد؟ حالا میپرسیم کدام سایت دوست ندارد، تعداد کاربرانش هر روز بیشتر و بیشتر شود؟
انواع سئو سایت
تا اینجا، سعی کردیم یک نمای کلی از سئو سایت برایتان ترسیم کنیم، وقتش رسیده که نگاهمان به سئو را جزئیتر کنیم. دنیای سئو، دنیای شگفتانگیزی از الگوریتمهایی است که نگاهی همهجانبه به حیات سایتها دارد. منظور ما از نگاهی همهجانبه چهار بخش اساسی زیر است:
انواع سئو در نگاهی کلی
اگر بخواهیم سایت را بهعنوان یک ارگانیک زنده در نظر بگیریم؛ میتوان گفت سئو داخلی به ذهن، سئو تکنیکال به شرایط فیزیولوژیک، سئو خارجی به اعتبار اجتماعی و سئو محلی به گسترهی اجتماعی یک فرد شباهت دارد. از خیالپردازی که بگذریم نیاز به تعریف فنی هریک از جوانب بالا داریم که در ادامه به آنها میپردازیم.
سئو داخلی چیست؟
بیایید ابتدا از ذهنیت یک سایت شروع کنیم. سئو داخلی چیست؟ شامل چه فاکتورهایی میشود؟ و از همه مهمتر چه کمکی به سئو سایت میکند؟
سئو داخلی همانطور که از اسمش برمیآید اشاره دارد به تمام اتفاقات سئویی که درون یک سایت اتفاق میافتد. بخش زیادی از مباحث سئو داخلی حول محور محتوا میچرخد.
بیایید به این نقلقول کلیشه شده از بیل گیتس باز گردیم؛ محتوا پادشاه است. محتوا آنقدر مهم است که هر آپدیت جدید از الگوریتمهای گوگل تاکیدی بیش از گذشته بر سئو داخلی یا همان سئو درون صفحه ای دارند. محتوا بخش زیادی از نیازهای کاربران را پاسخ میدهد، بنابراین هرچقدر به نیازهای مخاطبان توجه بیشتری نشان دهیم در سئو داخلی موفقتر خواهیم بود.
قدم اول در سئو داخلی شناخت دغدغهها، دردها و نیازهای کاربران است. ما باید بدانیم که مخاطبانمان چه کسانی هستند، مهمترین نیازهایشان چیست و مهمتر از همه، باید بدانیم که چطور میتوانیم به آنها کمک کنیم. در مرحلهی بعد باید سراغ ابزارها و فاکتورهای مهم در سئو داخلی برویم. این فاکتورها عبارتاند از:
- بهینهسازی سئویی محتواهای سایت
- بهبود هدینگهای H1 صفحات
- بهبود متا دیتاها شامل متا تایتل و دیسکرپیشن
- لینک سازی داخلی و ایجاد پیوندهای قدرتمند میان صفحات مختلف وبسایت
- بهینهسازی تصاویر و درج توضیحات (Alt تصاویر)
- فراهمکردن امکان نظردهی برای کاربران
- ایجاد امکان اشتراکگذاری محتوا در شبکههای اجتماعی
همانطور که میبینید بخش اعظمی از بار سئو داخلی به دوش محتواهای سایت است، ازاینرو سئوی محتوای سایت باید به عنوان اولویت سئو درون صفحه قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: هر چه باید درباره تایتل و متای دیسکریپشن بدانید
سئو خارجی یا page Off چیست؟
سئو خارجی بهتمامی اقداماتی اطلاق میشود که خارج از سایت صورت میگیرد؛ به چه معنا؟ بیایید به مثال ارگانیک زنده برگردیم؛ میتوانیم بگوییم سایتها هم مثل انسانها موجوداتی اجتماعی هستند. به این معنا که ارتباطات بیرونی یا همان روابط اجتماعی جزئی لاینفک از زیست آنهاست. سایتها هم مانند انسانها نیاز دارند با همنوعانشان پیوند برقرار کنند، مورد تایید قرار بگیرند و بهعنوان صاحبنظر در حوزهی فعالیت خود شناخته شوند.
در بستر اینترنت این ارتباط را با عناوین چون بک لینک سازی، تبلیغات کلیکی، ادز و فعالیت در شبکههای اجتماعی میشناسیم. دریافت بک لینک از سایر سایتها یا پلتفرمهایی مانند شبکههای اجتماعی و پیامرسانها تخصص اصلی در سئو خارجی است.
با کمک سئو خارجی، ما به موتورهای جستجو نشان میدهیم که در زمینهی خاصی صاحبنظر هستیم و بکلینکهای دریافتیمان از سایتها و پلتفرمهای اینترنتی سندی دال بر این اعتبار است.
کسب اعتبار و مرجعیت چگونه به بهبود سئو سایت ما کمک میکند؟ جواب همچنان ساده است؛ افزایش رتبه در نتایج موتورهای جستجو، در نتیجه افزایش تعداد کلیک و ترافیک ارگانیک سایت است.
اگر بخواهیم در مورد تاثیرات سئو خارجی منصفانه صحبت کنیم، میتوانیم موارد زیر را بر شماریم:
- افزایش رتبه در موتورهای جستجو
- افزایش اعتبار سایت
- افزایش ورودیهای غیرارگانیک سایت
بیشتر بخوانید: چگونه در خرید رپورتاژ پول خود را دور نریزید؟
سئو تکنیکال چیست؟
حالا وقتش است دست به آچار شویم؛ سئو تکنیکال فنیترین بخش از مباحث مرتبط با سئو سایت است. نمیتوان سایتی را سئو کرد و به نکات فنیای چون سرعت سایت، مشکلات مربوط به ایندکس صفحات یا مباحثی مثل سازگاری سایت با موبایل فکر نکرد.
برای نشاندادن دلایل اهمیت سئو تکنیکال بهتر است مثالی ساده بزنیم. تصور کنید قصد دارید خودرویی بخرید. مدل، رنگ، سال ساخت و جزئیات مختلفی را موردتوجه قرار دادهاید، اما آیا حاضر با صرفا باتوجهبه ویژگیهای ظاهری مورد نظرتان خریدتان را نهایی کنید؟ قطعا جواب خیر است. بررسی فنی خودرو بخش مهمی از فرایند خرید است.
در مورد سایت هم همینطور است. یک سایتی میتواند زیباترین ظاهر و دقیقترین محتوای ممکن در حوزهی کاریاش را داشته باشد؛ ولی به دلیل مشکلات تکنیکالی مانند سرعت پایین، کاربران رغبتی به ورود به آنها نداشته باشند.
بگذارید همینجا به شما بگویم، گوگل در بخش تکنیکال سختگیر و نکتهسنج است تا جایی که چند سالی است مفهوم جدیدی با عنوان Core Web Vitals را پیشروی سئو کاران قرار داده است.
برای یک متخصص سئو آشنایی با مفاهیم سئو تکنیکال بسیار ضروری است. بهبود سئو سایت مستلزم بررسی تکنیکال مواردی زیر است:
- نظارت مداوم بر کراول و ایندکس صفحات سایت با کمک ابزارهای سئویی
- شناسایی مشکلات مربوط به ایندکس صفحات و برطرفکردن آنها
- تنظیم فایل Robots.txt بهعنوان نقشهی راه رباتهای خزنده
- تنظیم سایت مپ و معرفی آن به رباتهای جستجوگر از طریق فایل Robots و درجکردن در سرچ کنسول گوگل
- استفاده از امکاناتی نظیر استراکچر دیتا برای غنیکردن محتوای سایت
- بهبود لینکسازی داخلی و شناسایی لینکهای شکسته
- شناسایی محتواهای تکراری (duplicate content)
- بررسی مداوم صفحات سایت و شناسایی خطاهایی مانند 404
- بررسی سرعت سایت با کمک ابزارهای موجود
- بررسی معیارهای Core Web Vitals
سئو محلی
سئو محلی یک مفهوم تلفیقی در سئو سایت است. در واقع سئو محلی، توجه به مختصات محلی یک کسبوکار آنلاین در بخشهای مختلف سئو داخلی، خارجی و تکنیکال است.
با کمک تکنیکهای سئو محلی، سایتهایی که دایره خدماتیشان محدود به منطقهی جغرافیایی معینی میشود، فرصت دارند کاربران را در همان محدودهی موردنظر، برای ورود به سایت هدایت کنند. برای این منظور لازم است به فاکتورهای محلی در بخشهای مختلف سئو سایت توجه کنند.
بگذارید بحث را با یک مثال پیش ببریم. فرض کنید یک مرکز آموزشی قصد دارد با کمک سئو محلی، خدمات خود را به کاربران محدودهی مشخصی از شهر معرفی کند؛ بنابراین در انتخاب کیورد باید ویژگیهای مکانی را نیز موردتوجه قرار دهد؛ برای مثال «آموزشگاه زبان خیابان شریعتی» یا «آموزشگاه های زبان تجریش». با انتخاب کلمهی کلیدی باتوجهبه مختصات محلی، مشتریان محلی راحتتر به خدمات مورد نظرشان دست پیدا میکنند.
در بخش تکنیکال هم لازم است اطلاعات سایت رنگ و بوی محلی به خود بگیرد. برای مثال ثبت سایت در نقشهی گوگل یا استفاده از امکان google my business نقش مهمی در جذب مخاطبان محلی دارد.
از دیگر مولفههای مهم در سئو محلی، فعالیت Off Page در سایتهای محلی، درج رپورتاژ در رسانههای محلی و فعالیت در شبکههای اجتماعی باتوجهبه مختصات جغرافیایی است.
بیشتر بخوانید: راهنمای ثبت کسب و کار در گوگل مپ در 3 سوت
تکنیک های سئو سایت
سئو سایت علاوه بر اینکه بخشهای مختلفی دارد، تکنیکهای مختلفی هم دارد. زمانی که از تکنیکهای سئویی صحبت میکنیم بیدرنگ اصطلاحاتی مانند سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه و البته سئو کلاه خاکستری به ذهنمان میآید.
رنگهای مختلف کلاه سئویی بیش از هر چیزی به حدوحدود اخلاقی یا قانونی فعالیت سئویی اشاره دارد. 3 دانشآموز مختلف در جلسهی امتحان را تصور کنید.
- دانشآموز اول، در طول سال تلاش کرده و درسخوانده و حالا در جلسهی امتحان با آمادگی که قبلا کسب کرده حاضر میشود. این دانشآموز همان سئو کلاه سفید ماست که به نتیجهی ماندگارتری دست پیدا خواهد کرد.
- دانشآموز دوم، در طول سال تلاش زیادی نکرد و ناگهان شب امتحان به یاد درسومشق افتاده، پس بهصورت فشرده و ضربتی سعی در جبران دارد. این دانشآموز سئو کلاه خاکستری ماست.
- دانشآموز سوم، نه در طول سال درس خوانده و نه شب امتحان را غنیمت میشمارد، بنابراین تنها امیدش به تقلب سر جلسه امتحان است. این همان دانشآموزی است که کلاه سیاه سئویی را بر سر میگذارد. موفقیت او موقت و محدود به همان جلسه امتحان است.
تکنیکهای سئو در یک نگاه
سئو کلاه سفید
سئو کلاه سفید معرف سختکوشی و قانونمداری سئو سایت است. متخصصان سئویی که دلسپردهی سئو کلاه سفید هستند به خودشان و به الگوریتمهای موتورهای جستجو باور دارند. آنها میدانند اگر راه راست را بروند و بهاندازهی کافی همت به خرج دهند، دیریازود به نتایج مورد نظرشان میرسند.
سئو کلاه سفید، تکنیکهای پاکدستانه برای افزایش ترافیک ارگانیک است. تکنیک های سئو کلاه سفید تمرکز را روی تولید ارزش برای کاربران و رعایت قواعد مورد تائید موتورهای جستجو میگذارد. ورود به عرصهی سفید سئویی اصلا کار سختی نیست، تنها لازم است دانش سئویی خود را بالا ببرید و مدام در معرض اطلاعات روز سئو قرار بگیرید؛ باقیاش همه صبر است و مطمئن باشید که موتورهای جستجو قدر صداقت شما را میدانند.
سئو کلاه سیاه
کسانی که وارد عرصه سئو کلاه سیاه میشوند بهاندازهی کافی صبور نیستند. آنها به نتایج بهصورت مقطعی نگاه میکنند، به همین دلیل برای رسیدن فوری به نتایج درخشان سراغ ترفندها و تکنیکهایی میروند که با استانداردهای موتورهای جستجو جور نیستند. نتیجه چه میشود؟ توفیق موقت و صدالبته دریافت جریمه (بعضا سنگین) از گوگل.
از متداولترین روش های سئو کلاه سیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کیورد استافینگ (تکرار بیش از حد کلمهی کلیدی)
- استفاده از متنهای مخفی درون صفحات (تکرار مداوم کلمات کلیدی)
- استفاده از انکر تکست های طولانی و بیمعنایی که تنها دربردارندهی مجموعهای از کلمات کلیدی است.
- استفاده از کیوردهای ترند بدون توجه به ارتباطشان با موضوع سایت، برای افزایش تعداد کلیک و ترافیک ارگانیک
- لینکسازیهای داخلی و خارجی زیاد و غیراصولی
تفاوت سئو کلاه سفید سیاه
با توضیحاتی که دربارهی سئو کلاه سیاه و سفید دادیم میتوان تفاوت این دو تکنیک سئویی را بهصورت زیر بیان کرد.
- سئو کلاه سفید خود را مقید به رعایت الگوریتمها و دستورالعملهای موتورهای جستجو میداند، در صورتی که سئو کلاه سیاه بر خلاف این قواعد عمل میکند.
- سئو کلاه سفید برای کاربران ارزش و احترام قائل است، بنابراین در تدوین استراتژیهای خود به نیازها و خواستهای کاربران توجه میکند. در صورتیکه در سئو کلاه سیاه با دستکاریهای تکنیکی و استفاده از ترفندهای فریبنده وانمود میکنند که محتوای سایت برای کاربران مفید است.
- سئو کلاه سفید نیاز به صبر و صرف زمان دارد اما در سئو کلاه سیاه نتایج سریع بهدست میآیند و البته سریع هم از دست میروند.
سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه خاکستری قدم زدن در مرز بین سئو کلاه سفید و سیاه است. در سئو کلاه خاکستری قرار نیست پایمان را خیلی از گلیممان درازتر کنیم. برای ورود به عرصهی سئو کلاه خاکستری خیلی باید دقیق و حساس بود. اگر خط باریک قرمز را رد کنیم ممکن است وارد دارک ساید سئو شویم.
تکنیکهای سئو کلاه خاکستری ضمن آنکه نتیجه بخش هستند، خطر کمتری برای دریافت جریمه از سوی گوگل را دارند. در اینجا به برخی از این تکنیکها اشاره میکنیم:
- کیورد استافینگ؛ فرض کنید یک محتوای خیلی معمولی دارید که میخواهید آنرا بهبود دهید، اما نمیخواهید زیاد هم وقت صرف اینکار کنید؛ یک راه پیشروی شما است آن هم اینکه کلمهی کلیدی اصلیتان را در جای جای متن اضافه کنید.
- ثبت سایت در وبسایتهای مرجع که تحت عنوان دایرکتوری میشناسیم. بسیاری از دارندگان سایتها از هر امکانی برای معرفی سایتشان استفاده میکنند؛ بنابراین دور از ذهن نیست که یک سایت در 200 دایرکتوری ثبت شود.
- بازنویسی محتوا؛ به این معنا که بهجای تولید محتوا و صرف هزینهی مالی و زمانی، سراغ محتواهای دیگران برویم و با اعمال تغییراتی سعی کنیم یک محتوای کپی اما یونیک برای سایت دست و پا کنیم.
- لینک سازی در سایتهای که توسط کاربران بهروز میشوند. مانند لینکسازی در فرومها یا سایتهایی مانند ویکیپدیا.
- فعالیت در سرویسهای وبلاگی برای دریافت بکلینکها نیز از دیگر روشهای سئو کلاه خاکستری است.
فاکتورهای مهم سئو
حتما شما هم دربارهی 200 فاکتور مهم سئو سایت شنیدهاید. البته تعداد دقیق این فاکتورها محل بحث است؛ برخی قائل به تعداد بیشتر و برخی قائل به تعداد کمتری فاکتور هستند. در این بخش سعی میکنیم مهمترین فاکتورهایی سئویی را معرفی کنیم.
پیش از پرداختن به فاکتور های مهم سئو لازم است یادآوری کنیم که این فاکتورها حول 3 بخش اصلی سئو یعنی سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال شکل گرفتهاند.
فاکتورهای مهم سئو در یک نگاه
برخی فاکتورهای مربوط به سئو داخلی
- بهبود کیفیت محتوا
- رعایت چگالی کلمات کلیدی
- استفاده از کلمات کلیدی در متا تایتل و دیسکرپیشن
- استفاده از کلمات کلیدی در تیترهای H1 و H2
- کشف کیوردهای مرتبط با کیورد اصلی و استفاده از آنها درون محتوا
- بهینهسازی تصاویر و درج Alt (توضیحات هر عکس)
- بهبود لینکسازی داخلی و تقویت صفحات فرود سایت
- تولید محتوای یونیک
- استفاده بهینه از تگها
- بهروزرسانی مداوم محتوای سایت
برخی فاکتورهای اساسی در سئو خارجی
- بک لینک سازی منطبق بر الگوریتمهای گوگل
- بک لینک سازی در سایتهایی که اعتبار بالایی دارند
- دریافت لینک از رقبای قدرتمند
- قدمت بک لینک های دریافتی
- انتخاب مناسب انکرتکست
- استفاده از کلمات مرتبط قبل و بعد از انکرتکستها
- تعداد لینکهای خارجی سایتی که بک لینک در آن منتشر شده است
- امکان اشتراکگذاری مطالب در شبکههای اجتماعی
- منشن بدون لینک سازی
- درج سایت در نقشه گوگل
برخی فاکتور های سئویی در بخش تکنیکال
- ثبت سایت در سرویس های گوگل (سرچ کنسول و آنالیتیکس)
- ایجاد نقشه سایت و Submit آن در بخش Site map سرچ کنسول
- بهبود سرعت سایت مطابق استانداردهای گوگل
- سازگاری طراحی سایت با دستگاههای موبایل
- بهبود UI و UX سایت
- استفاده از استراکچر دیتا
- انتخاب سرور مناسب برای سایت
- دریافت اعتبارنامهی SSL
- تنظیم فایل Robot.txt
برای بهبود سئو سایت و کسب رتبه در گوگل باید شناخت دقیقی از فاکتور های مهم سئو داشته باشیم و تا جایی که میتوانیم استانداردهای موردبحث را رعایت کنیم برای همین خواندن مقاله «چک لیست فاکتورهای رتبه بندی سایتها در گوگل» را به شما توصیه میکنیم.
سئو چه کمکی به کسب و کار ما میکند؟
بنابر تجربه ما دوره بلوغ بیزینسها به قبل و بعد از موفقیت سئو برمیگردد، بعضی جهشهای بینظیر داشتند و برخی رشد قابلقبول. برای مثال یکی از مشتریان ما وبسایتی در حوزه پزشکی و سلامت داشت که ظرف مدت 6 ماه از روزی 1000 کلیک به روزی 22000 کلیک رسید و میزان فروششان طی یک سال تا 30 برابر افزایش پیدا کرد.
نمودار رشد سئو سایت یکی از مشتریان منتوریکس
ما در منتوریکس در سال گذشته با اجرای سئو سایت بیش از 10 هزار کلمه کلیدی را به رتبههای اول گوگل رساندیم و بیش از 32 میلیون کلیک، و میلیاردها فروش ایجاد کردیم. خدمات سئو سایت اگر توسط تیمی حرفهای انجام شود، موجب افزایش بازدید گوگل، افزایش رتبه و افزایش فروش شود؛
سئو وب سایت در یککلام میتواند سرنوشت کسبوکارتان را متحول کند.
چطور سایت را سئو کنیم؟
چطور سایت را سئو کنیم؟ از آن دست سوالهایی است که یک جواب مشخص نمیتوان برایش پیدا کرد. جواب سهل و ممتنع به این پرسش بسیار ساده است با رعایت دقیق مواردی برای موتورهای جستجوی مهم هستند. اما این پاسخ بسیار سادهانگارانه است.
برای شروع سئو سایت باید به 3 بخش زیر توجه کنیم:
- رعایت اصول سئو در طراحی سایت
- سئو محتوای سایت
- بک لینک سازی برای وب سایت
توجه به این 3 بخش اصلی جانمایه رشد سایت در نتایج موتورهای جستجو است.
مراحل سئو سایت
حالا که با انواع سئو، تکنیک های سئو و فاکتور های مهم در سئو آشنا شدیم باید به فکر نقشه راه باشیم. در واقع ما باید بدانیم که در کدام نقطه ایستادهایم و قرار است به کجا برسیم و البته که نباید فراموش کنیم در مسیر سئو سایت چه اقداماتی را باید انجام بدهیم.
در این بخش دربارهی تجربهی خودمان در مسیر سئو در منتوریکس صحبت میکنیم؛ اینکه چطور پروژههای مختلف را مدیریت میکنیم و چطور با هدفگذاریهای واقعبینانه و درست به سرمنزل مقصود میرسانیم.
گام اول؛ تدوین استراتژی سئو
اولین قدم در راه سئو سایت، تدوین استراتژی مناسب است. برای تدوین استراتژی سئو بیش از هر چیزی به آنالیز و تحلیل نیاز داریم. در واقع ابتدا باید زیروبم سایت (کسبوکار) را بشناسیم و فراتر از آن به تحلیل درستی از آن دست پیدا کنیم.
برای آنکه آنالیز سئو بهدرستی پیش رود باید 2 اقدام اساسی انجام دهیم:
- آنالیز کامل سایتی که قصد سئو آن را داریم
- بررسی و آنالیز رقبا
در بخش آنالیز باید جوانب مختلف سئو را بررسی کنیم. این بخش در منتوریکس آنقدر اهمیت دارد که در شروع پروژه زمان کافی برای آنالیز سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال سایت هدف و رقبا اختصاص میدهیم. هرچقدر که در تحلیل دقیقتر عمل کنید، تدوین استراتژی نیز دقیقتر انجام خواهد گرفت.
بعد از آنکه تحلیلهای اولیه را انجام دادیم، نوبت به تدوین استراتژی میرسد. در این مرحله بر اساس اسناد و اطلاعات جمعآوری شده نقشهی راه پروژه را تعریف میکنیم. این نقشه راه شامل اولویتبندی در بخشهای مختلف سئو میشود.
گام دوم: کیورد ریسرچ
در مرحله دوم از پروسهی سئو سایت، لازم است کلمات کلیدی اصلی کسبوکار آنلاین را پیدا کنیم.
فرایند سئو بدون مرحله کیورد ریسرچ غیرقابلتصور است. اما چگونه این بخش را شروع کنیم؟ بهویژه زمانی که تجربهی زیادی در مورد نوع کسبوکار سایت هدف نداریم.
یکی از روشهای که به ما برای انتخاب کیوردهای اصلی کمک میکند، گفتگو با کارفرما و شناخت دقیقتر کسبوکار آنهاست. البته قرار نیست در این گفتگوها کیورد اصلی کشف شود؛ اما به ما کمک میکند با خزانه واژگان کسبوکار بیشتر آشنا شویم و راحتتر دست به جستجو بزنیم.
در بخش آنالیز سئوی سایت اصلی و رقبا هم دادههایی به دست آوردهایم که حالا باید بهصورت دقیقتر مورد سنجش قرار بگیرند. جستجوکردن در محتوای سایت یا مراجعه به دادههای سرچ کنسول هم میتواند راهگشا باشد. در نهایت با کمک ابزارهای موجود تئوریهایمان را در معرض آزمایش میگذاریم و بهترین کلمات کلیدی را انتخاب میکنیم.
گام سوم: انتخاب صفحات فرود
پس از آنکه کیورد ریسرچ را به اتمام میرسانیم، نوبت به پیداکردن یا ایجاد صفحات فرود میرسد. منظور ما از صفحهی فرود، صفحهای است که قرار است در نتایج جستجو نمایش داده شود، در نتیجه کاربر با کلید بر روی لینک به همان صفحهای هدایت میشود که قرار است ما جامعترین اطلاعات را در مورد کیورد هدف در اختیارش بگذاریم.
برای انتخاب صفحه فرود یا همان landing page باید از ابزارهای کمکی سئو استفاده کنیم. در این مرحله تا حد زیادی متکی بر دادههای سرچ کنسول هستم. تنها کافی است با یک بررسی مختصر صفحه یا صفحاتی که با کیورد هدفمان رتبه دارند را پیدا کنیم و سپس به مرحله بعدی یعنی بهبود سئو داخلی برسیم.
اگر دادههای سرچ کنسول برای انتخاب لندینگ پیج کافی یا متقن نبود، 2 روش پیش روی ما قرار دارد:
- انتخاب بهترین و مرتبطترین صفحهی موجود در سایت برای سئو صفحهی فرود
- درخواست از دولوپر برای ایجاد صفحهی فرود باتوجهبه نیازهای سایت
گام چهارم: بهبود سئو داخلی
بعد از آنکه صفحات لندینگ را انتخاب کردیم باید به بهبود سئو داخلی فکر کنیم. در این مرحله باید به بهبود سئویی محتوا فکر کنیم.
اگر صفحات هدفمان محتوای از پیش نوشته شده دارند، بهتر است بررسی مجددی روی محتوا انجام دهیم و آن را بهینه کنیم. در غیر این صورت نیاز است به مرحلهی کیورد ریسرچ بازگردیم و باتوجهبه دادههای جمعآوری شده، محتوای سئویی غنی برای صفحه بنویسم.
مرحلهی بعدی برای بهبود سئو داخلی، بهینهکردن تایتل و دیسکریپشن صفحات بهویژه صفحات فرود است.
همچنین لازم است نگاهی به پیوند لینکها داخلی بیندازیم و در صورت نیاز برای اصلاح یا بهینهسازی لینک سازی داخلی برنامهریزی کنیم.
گام پنجم: بررسی تکنیکال سایت
زمانی که مقدمات اصلی کار سئو فراهم شد، سراغ بررسیهای تکنیکال سایت میرویم. هر عامل تکنیکی که تاثیر مثبت یا منفی در سئو سایت دارد را بررسی میکنیم. هرجا که نیاز به اقدام بود وارد عمل میشود.
در مرحلهی بررسی تکنیکال سایت لازم است همکاری خوبی بین متخصص سئو و طراح سایت شکل بگیرد. برای مثال درصورتیکه تعداد صفحات با ارور 404 زیاد باشد باید از برنامهنویس سایت بخواهیم این صفحات را ریدایرکت کند.
گام ششم: شروع بک لینک سازی
یکی از سوالهایی که مشتریها از ما در منتوریکس زیاد میپرسند این است: «چه زمانی انتشار رپورتاژ را شروع کنیم؟»
از نظر عملی هر سایتی در هر زمانی که بخواهد میتواند بک لینک سازی را شروع کند؛ ولی از منظر نظری بهتر است ابتدا سئو داخلی و تکنیکال سایت به حد مطلوبی برسد تا با اطمینان خاطر بیشتری سئو خارجی شروع شود.
با یک مثال این موضوع را بهتر میتوان توضیح داد، فرض کنید سایتی با مشکلات جدی سرورهای خود روبرو است و ما بدون توجه به توان سرورها تصمیم به خرید بکلینک واید بگیریم، چه اتفاقی میافتد؟ اعمال بار اضافی به سرور و در نتیجه دریافت خطاهای بیشتر.
تدوین پلن بک لینک نیز مانند سایر بخشهای سئو مستلزم بررسی رقبا و تحلیل دامنهی رقابتی کلیدواژههاست. تنها با تحلیل درست میتوان از نتایج مثبت بک لینک سازی اطمینان حاصل کرد.
سئو سایت چقدر زمان میبرد؟
سوالی که بیبروبرگرد برای متقاضیان سئو سایت پیش میآید، این است که سئو چقدر زمان میبرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم برای دیدن نتایج سئو باید بسیار صبور باشید. سئو وب سایت از مجموعه فعالیتهایی تشکیل میشود که به ثمر رسیدن آن حداقل 9 ماه زمان میبرد. اگر بخواهیم سئو پایداری انجام بدهیم و از تکنیکهای سئو کلاه سیاه دوری کنیم، باید انتظار بازه زمانی 9 تا 12 ماه را داشته باشیم.
البته بازه زمانی طول کشیدن سئو سایت به تعداد کلمات کلیدی، میزان رقابت در بیزینس شما و کاری که قبلا در زمینه سئو برای سایتتان انجام شده هم بستگی زیادی دارد، اما معمولا پس از 9 ماه تا 1 سال شاهد قرارگیری کیوردها در صفحه اول گوگل خواهید بود.
عواملی که بر زمان سئو شدن سایت تاثیر میگذارد:
- تعداد کلمات کلیدی
- میزان سرچ کلمات کلیدی
- میزان رقابت در حوزه کاری شما
- سابقه سئویی سایت در زمینه محتوا، تکنیکال و بکلینک
- آپدیتهای گوگل
- بودجه شما
دانلود چک لیست سئو
از آنجا که سئو سایت از بخشهای مختلفی تشکیل شده است، رسیدگی به همهی این بخشها گاهی فراموش میشود، پس چه بهتر که برای انجام کارهای سئویی، یک چک لیست سئو کامل و جامع داشته باشیم. ما در منتوریکس برای بخشهای مختلف سئو چک لیستهای جداگانهای داریم که شامل موارد زیر میشود:
- چک لیست سئو پایه
- چک لیست سئوی محتوا
- چک لیست سئو خارجی
- چک لیست کامل سئو تکنیکال
برای دسترسی بهتر به جزییات این چک لیست، اینفوگرافیک زیر را تهیه کردهایم که میتوانید آن را دانلود کنید.
دانلود چک لیست سئو
بهترین روش های آنالیز سئو سایت چیست؟
یک سئوکار حواس جمع باید مراقب تمام اتفاقات (خواسته یا ناخواسته) که در ارتباط با سایتش میافتد باشد؛ بنابراین اینجاست که نقش ابزارهای بررسی سئو سایت از نان شب هم واجبتر میشود. در ادامه بهترین ابزارهای آنالیز سئو را با هم بررسی میکنیم:
ابزارهای گوگل برای آنالیز سئو
وقتی صحبت از تحلیل و آنالیز سایت به میان میآید، ابزارهای گوگل حرف اول را میزند، چون بدون واسطه دادههای سایت شما را جمعآوری و دستهبندی میکند. با هم 2 ابزار گوگل برای سئو را بررسی میکنیم:
- گوگل سرچ کنسول
گل سرسبد این ابزارها، گوگل سرچ کنسول است که مهمترین ابزار سئویی سئوکاران هم به حساب میآید. گوگل سرچ کنسول ابزاری رایگان برای آنالیز سئو سایت است که با قرار دادن کد آن در روت سایتتان، میتواند وریفای شود و شروع کند به جمعآوری داده. سرچ کنسول به ما دادههایی درباره میزان بازدید سایت، رتبه کلی و تک تک کیووردها، خطاهای احتمالی که روی سئو تاثیر میگذارد، نحوه عملکرد اسکیماها و.. میدهد. سئوکاران باتجربه برای دنبال کردن تغییرات سئو، بهصورت مرتب به سرچ کنسول سر میزنند.
- گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس گل زیبا و جذاب دیگری از گوگل است که دادههای جالبی درباره کاربران سایت منتشر میکند. این ابزار هم کاملا رایگان است و بهواسطهی یک کد در روت سایت به آسانی نصب میشود. تنها نکتهی منفی درباره این ابزار، فیلتر بودن آن در ایران است. گوگل آنالیتیکس بهتنهایی ابزاری سئویی نیست، اما میتواند از بعضی متریکهای آن برای تکمیل اطلاعات سرچ کنسول استفاده کرد، برای مثال Time on page، Bounce Rate، و…
نکته: برای داشتن دادههای بهتر، حتما گوگل آنالیتیکس را به سرچ کنسول وصل کنید. سادهترین راه برای برقراری این اتصال مسیر زیر است:
Search Console > Setting > General Setting > Association
سپس اکانت گوگل آنالیتیکس مدنظر را انتخاب و روی دکمه Associate بزنید تا اتصال انجام شود.
ابزارهای آنالیز سئو
آیا همه چیز به ابزارهای گوگل ختم میشود؟ قطعا خیر.
ابزارهای دیگری هم وجود دارد که کار آنالیز سئو را انجام میدهند، بیایید با هم محبوبترین ابزارهای آنالیز سئو را ببینیم:
- ابزار SEMrush
ابزار سئویی SEMrush در حال حاضر در خط مقدم ابزارهای سئویی بین ایرانیها حضوری فعال دارد؛ این ابزار فیچرهای رایگانی دارد، اما برای دیدن نتایج کاملتر، بهتر است نسخه پولی آن را خریداری کنید. صد البته که خرید ابزار دلاری برای ما ایرانیها مقرون بهصرفه نیست، اما بعضی سایتهای واسط ایرانی، امکان خرید این ابزار را بهصورت اشتراکی فراهم کردهاند که تا حد زیادی نیازهای سئویی را برطرف میکند. با استفاده از این ابزار میتوانید سایت خودتان و رقبا را بهصورت کامل آنالیز کنید، محتواهای پربازدید، کیوردهای رتبه گرفته، سابقهی بکلینکسازی و موارد دیگر را با جزییات کامل ببینید. برای شروع کافیست وارد ابزار شوید
- ابزار Moz
ابزار سئویی MOZ ابزار دیگری برای آنالیز سئو سایت است که در کنار SEMrush میتواند دادههای سئویی جالبی درباره سایت خودتان و رقبا به شما بدهد. از این ابزار میتوانید برای کیورد ریسرچ، بررسی بکلینکهای رقبا و وضعیت کلی سایتشان استفاده کنید، اما آنچه در ایران بهتر قابل استفاده است، قابلیت بررسی بکلینکهای رقباست.
ماز، اکستنشن جالبی برای مرورگرها هم دارد که احتمالا همه دیجیتال مارکترها با آن آشنا هستند. اکستنشن Moz Bar برای دیدن تحلیلی سریع از رقبا (دامین آتوریتی و تعداد بکلینک) در یک نگاه عالیست، اما یادتان باشد حتما باید در اکانت خود لاگین باشید. ابزار تحلیل سئو ماز هم نسخه رایگان دارد و هم پولی، نسخه رایگان اطلاعات محدودی در اختیارتان قرار میدهد که در بسیاری از موارد کافیست، اما اگر بخواهید از تمام امکانات این ابزار استفاده کنید، پیشنهاد میکنم از ابزار پریمیوم ماز استفاده کنید که مانند ابزار SEMrush میتوانید بهصورت اشتراکی نسخه پولی آن را دریافت کنید.
- ابزار Ahrefs
ابزار Ahrefs ابزار دیگری در دسته ابزارهای آنالیز سئو سایت است که محیط کاربری بسیار جالبی دارد، با ساخت اکانت در Ahrefs میتوانید از قابلیتهای این ابزار رایگان سئو استفاده کنید، از جمله: آنالیز سایت خود و رقبا، بررسی خطاهای سایت، بررسی سئو آن-پیج، صحت لینکسازی داخلی و …
نسخه رایگان Ahrefs قابلیت اتصال به سرچ کنسول و ارائهی داشبورد اطلاعات ویژه در زمینه سایتتان را دارد، اما در نسخه رایگان محدودیت URL وجود دارد، متاسفانه در حال حاضر نسخه پولی این ابزار گران است و از زمستان سال 1400 ابزار اشتراکی آن به فروش نمیرسد. اما اگر سایتی دارید که زیر 1000 URL دارد، میتوانید از امکانات نسخه رایگان آن استفاده کنید.
از شرح ابزارهای خارجی بگذریم، چند ابزار ایرانی تحلیل سئویی وب سایت وجود دارد که در ادامه شرح مختصری از آن را خواهم داد:
- ابزار KWrank: ابزاری برای رصد کردن رتبه کیووردها
- ابزار جت سئو: ابزار تحقیق کلمات کلیدی، بررسی سئو رقبا، رهگیری رتبه کلمات کلیدی، بررسی خطاهای سایت
- ابزار چک آپ تولز: دربردارنده بیش از 80 ابزار مختلف برای بررسی و آنالیز سئو سایت
ابزارهای سنجش سرعت سایت
سرعت سایت از فاکتورهای مهم رتبهبندی سایتها به شمار میرود، چرا که مستقیما با تجربه کاربری در ارتباط است؛ بنابراین مهم است این ابزارها را بشناسید و نحوه کار با آنها را بدانید. از مهمترین ابزارهای سنجش سرعت سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ابزار Lighthouse
ابزار لایت هاوس نورچشمی سئوکاران است. این ابزار رایگان گوگل که در بخش Inspect گوگل کروم هم بهراحتی قابل دستیابیست، دادههای سایت در بخش پرفورمنس در 2 نسخه موبایلی و دسکتاپی را آنالیز میکند.
این ابزار پس از آنالیز، نمرهای کلی به سایت میدهد و پس از آن به رتبهبندی سایت از منظر معیارهای Core web vitals میپردازد. در نهایت هم پیشنهاداتی برای بهبود پرفورمنس و سرعت سایت ارائه میدهد که دست دولوپرهای عزیز یا سئوکار تکنیکال را میبوسد.
برای استفاده از لایت هاوس یادتان باشد:
- گزارش را در نسخه Incognito بگیرید که اکستنشنها روی سرعت تاثیر نگذارد
- گزارش را در دیوایسها، روزها و کانکشنهای مختلف اینترنت تکرار کنید.
- دادههای این ابزار در محیط Lab (آزمایشگاهی) جمعآوری میشود، پس حتما از گزارش ابزارهای مکمل استفاده کنید.
ابزار Page Speed Insight
ابزار Page Speed Insight از جمله ابزارهای رایگان تست سرعت سایت است که با یک کلیک اطلاعات جالبی درباره سرعت سایت ارائه میدهد. این ابزار دادههای کاربران را در محیطی واقعی ثبت و ضبط میکند (یعنی در همان شرایطی که کاربر در حال تجربه سایت بوده) و از این جهت دادههای واقعیتری به ما ارائه میدهد. برای کار با این ابزار، وارد سایت Page Speed Insight شوید، آدرس سایت را وارد کنید و منتظر شوید تا سایت بررسی شود.
گزارشی که در نهایت به شما ارائه میشود، در 2 بخش موبایل و دسکتاپ به بررسی سایت میپردازد و دادههایی درباره عملکرد سایت از جمله معیار LCP، FID، CLS،FCP، INP، TTFB ارائه میدهد.
برای آشنایی بیشتر با این معیارها توصیه میکنم مطلب معیارهای Core Web Vitals چیست را بخوانید.
ابزار GTMetrix
ابزار دیگری که میتوانید برای تست سرعت سایت از آن کمک بگیرید، جی تی متریکس است. کار کردن با این ابزار ساده است، کافیست آدرس سایت را در باکس آدرس وارد کنید و روی دکمه آنالیز کلیک کنید. این ابزار بعد از آنالیز، یک نمرهی کلی در بخش Performance به سایتتان میدهد و پس از آن امتیازی به عملکرد سایت در هر بخش، سپس پیشنهاداتی با اولویتبندی برای بهینه سازی سرعت سایت ارائه میدهد.
بیشتر بخوانید: 10 ابزار تست سرعت سایت
بهترین افزونه سئو برای وردپرس
اگر بهتازگی سئو را شروع کرده باشید، حتما نام سئو وردپرس به گوشتان خورده است. برخلاف آنچه در وب فارسی جا افتاده، سئو وردپرس فرمول عجیب غریبی ندارد، بلکه مانند هر سایت دیگری شامل بخش سئو پایه، تکنیکال، آن-پیج و آف-پیج میشود. آنچه سئو وردپرس را متمایز میکند، وجود پلاگینهای سئویی است که seo سایت را راحتتر میکند و شما را بینیاز از ارتباط با برنامهنویسان. اگر سایت وردپرسی دارید، حتما به یک یا چند پلاگین سئویی نیاز پیدا میکنید تا سایتتان را بهینه کند. در ادامه چند افزونه سئو وردپرس را معرفی میکنیم که میتواند حسابی کمکتان کنید:
پلاگین یوست (Yoast)
افزونه یوست از سادهترین و بهترین افزونه های سئویی وردپرس است که در 2 نسخه رایگان و پرمیوم قابل نصب است. نسخه رایگان افزونه سئویی یوست، امکانات قابل قبولی دارد که شما را تاحد زیادی از نسخه پرمیوم بینیاز میکند. پلاگین Yoast را میتوانید از وردپرس بهصورت رایگان دانلود و روی سایتتان نصب کنید.
با کمک این افزونه میتوانید:
- نقشه سایت تعریف کنید
- برای هر صفحه تگ تایتل و منادیسکریپشن بنویسید
- برای هر صفحه کلمه کلیدی کانونی انتخاب کنید
پلاگین رنک مث (Rankmath)
پلاگین رنک مث، از دیگر افزونههای محبوب سئویی وردپرس است که نسخه رایگان آن، امکانات بسیار بیشتری نسبت به یوست دارد. با کمک این افزونه میتوانید:
- نقشه سایت تعریف کنید
- فایل robots.txt آپلود کنید
- صفحات 404 را مانیتور کنید
- ریدایرکتها را مدیریت کنید
- کدهای اسکیما را بهصورت مستقیم درج کنید
- و بسیاری از امکانات دیگر که سحر عزیز در مقاله «از 0 تا 100 کار با پلاگین رنک مث» بهطور کامل توضیح داده است.
بیشتر بخوانید: دو راهی سخت انتخاب؛ رنک مث یا یوست؟
پلاگین Wp rocket
چطور سرعت سایت وردپرسی را افزایش دهیم؟ پاسخ سرع و ساده است: افزونه وردپرسی راکت. سئوکاران تکنیکال بی بروبرگرد دلباختهی این پلاگین میشوند. پلاگین راکت ضامن بهبود سرعت سایت وردپرسی شماست و این کار را بهراحتی آب خوردن انجام میدهد. کافیست افزونه را نصب کنید، تنظیمات آن را انجام دهید و نتایج را رصد کنید. البته این افزونه رایگان نیست، اما بهنسیت بهینهسازی تکنیکالی که برای سایتتان انجام میدهد، قطعا ارزش خرید دارد.
محمد -کارشناس سئو تکنیکال منتوریکس- در مقاله «آموزش کار با افزونه وردپرس راکت» تمام زیر و بم کار با این پلاگین را آموزش داده است.
پلاگین Imagify
تصاویر حجیم و سنگین، قاتل سرعت سایت و در نتیجه تجربه کاربری هستند. پلاگینهای مختلفی برای بهینه سازی تصاویر وردپرس وجود دارد، اما Imagify یکی از بهترینهاست. پلاگین Imagify بهترین افزونه سئویی برای کاهش حجم تصاویر و فشرده سازی آنهاست.
فرق سئو و دیجیتال مارکتینگ
سئو یا دیجیتال مارکتینگ؛ مسئله این است! بسیار پیش میآید که سئو را با دیجیتال مارکتینگ اشتباه بگیرند. مشکل از کجاست؟ بیایید نگاهی بیندازیم به تعریف هر 2:
- دیجیتال مارکتینگ: دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال، به تمام تکنیکهای بازاریابی اشاره دارد که در بستری آنلاین اتفاق میافتد، تا اهداف و KPIهای بازاریابی را محقق کند.
- سئو: سئو به کلیه روشهایی گفته میشود که سایت را برای موتورهای جستجو بهینه میکند.
با این تعاریف، تکلیف این 2 هم مشخص شد؛ یعنی سئو یکی از شاخههای دیجیتال مارکتینگ به حساب میآید و تمام آن نیست. بنابراین اگر کسی از شما انتظار دارد پرفورمنس سایت را بالا ببرید، باعث افزایش CRO بشوید یا تبلیغات کلیکی انجام دهید، بدانید این کارها در شرح وظایف سئوکار قرار نمیگیرد.
سئو با گوگل ادز چه تفاوتی دارد؟
پس از حل کردن گره رابطهی دیجیتال مارکتینگ و سئو، میرسیم به تفاوت سئو و ادوردز. سئو و تبلیغات گوگل ادز هر دو از شاخههای دیجیتال مارکتینگ به حساب میآیند، اما کارکرد و اهداف متمایزی دارند:
1. سئو به تکنیکهایی اشاره دارد که موجب رتبه گرفتن سایت در صفحه نتایج جستجو بهصورت ارگانیک و طبیعی میشود، اما گوگل ادز به ابزاری اشاره دارد که در ازای گرفتن پول، سایت ما را به مخاطبان نمایش میدهد؛ بنابراین تبلیغات گوگل ادز منجر به افزایش ترافیک ارگانیک سایت نخواهد شد.
2. دیگر تفاوت مهم سئو و گوگل ادز به بحث زمان برمیگردد. سئو فعالیتی زمانبر است و حداقل 9 ماه تا 1 سال طول میکشد تا شاهد اولین نتایج باشید. این در حالیست که تبلیغات گوگل ادز بهصورت کمپین محور و برای مدت محدود برگزار میشود، نتایج کمپین هم در همان مدت زمان برگزاری مشخص میشود.
سوالی که برای بیشتر کارفرمایان پیش میآید، این است که آیا ادز در سئو تاثیر دارد؟ بهطور کلی، مسیر سئو از ادز جداست و ارتباطی با هم ندارند، یعنی اگر سئو سایت شما خوب باشد، چه بسا لینک ادز و لینک صفحه سئو شده هر دو به موازات هم در صفحه اول گوگل قرار بگیرند. تنها تاثیری که ممکن است ادز بهصورت غیرمستقیم بر سئو سایت داشته باشد، افزایش میزان ترافیک ورودی صفحه مورد نظر است، که ممکن است سیگنال مثبتی برای آن صفحه محسوب شود.
ساسان سلوتی - هم بنیان گذار و مدیر عامل منتوریکس- در ویدئوی زیر توضیح میدهد چه زمانی بهتر است سئو نکنیم و به سراغ گوگل ادز برویم:
چگونه سئو یاد بگیریم؟
میرسیم به بحث شیرین یادگیری و آموزش سئو:)
براساس تجربه ما در منتوریکس، بهترین راه یادگیری سئو، دیدن دورههای زبان اصلی و خواندن مقالات این حوزه است. سایت Moz، Semrush و Ahrefs دورههای رایگان سئو دارند که برای شروع بسیار مناسب هستند، اما پیش شرط استفاده از این دورهها، سطح متوسط زبان انگلیسیست.
اگر دیدن دورههای زبان اصلی برایتان سخت است، پیشنهاد میکنیم دورهای داخلی در زمینه آموزش سئو بگذرانید، برای مثال دوره سئو منتوریکس از جمله دورههای آموزش سئو است که برپایه جدیدترین متدهای آموزشی روز دنیا تدوین شده است.
در این دوره سئو خبری از آموزشهای طولانی و حوصلهسربر نیست و شما میتوانید سئو پایه تا متوسط را با ویدئوهای آموزشی آنلاین بهخوبی آموزش ببینید.
دیدن دورههای آموزشی، قدم اول در مسیر متخصص سئو شدن است، قدم مهم بعدی در پاسخ سوال چگونه سئوکار شویم؟ این است که باید تجربه کسب کنید. کسب تجربه عملی برای سئوکار شدن از نان شب هم واجبتر است، بنابراین اگر میتوانید در شرکتها کارآموزی کنید، یا اینکه سایتی وردپرسی بالا بیاورید و آن را به دفتر مشقتان تبدیل کنید.
اما کار متخصص سئو چیست و از یک سئوکار چه انتظاراتی میرود؟
کار متخصص سئو، مشخصا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجوست، یعنی تمام کارهایی که در بخش سئو پایه، تکنیکال، داخلی (آن-پیج) و خارجی (آف-پیج) انجام میدهد تا سایت از نظر موتورهای جستجو بهینه شود و بالاتر از رقبا قرار بگیرد. رنک گرفتن در کیووردهای هدف و افزایش بازدید گوگل از جمله نتایجیست که یک سئوکار باید به دست بیاورد.
یادتان باشد سئو فعالیتیست که به تحلیل و دید کلنگر در عین توجه به جزییات نیاز دارد، بنابراین زمانی سئوکار خوبی میشوید که به همهی بخشهای سئو تسلط داشته باشید و بتوانید خود را آپدیت نگه دارید.
خدمات سئو با منتوریکس
همانطور که احتمالاً تا به حال متوجه شدید، سئو را میتوان از مسیرهای متفاوتی دنبال کرد. شما میتوانید خودتان آستینها را بالا بزنید و دست به کار شوید. میتوانید از مشاور بهینه سازی سایت، برای دریافت راهکارها و تدوین استراتژی بهینه سازی سایت کمک بگیرید. در آسانترین راه هم، امکان سفارش سئو سایت به یک آژانس دیجیتال مارکتینگ وجود دارد.
ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ منتوریکس، خدمات سئو سایت ارائه میدهیم. برای آشنایی بیشتر با جزییات و تعرفه این خدمات به صفحه خدمات سئو سایت ما سر بزنید.
سوالات متداول
در ادامه به تعدادی از سوالات متداول سئو پاسخ میدهیم:
1. سئو چیست؟
سئو (SEO) مخفف عبارت Search Engine Optimization است و به معنای بهینه سازی سایت برای افزایش بازدید سایت و در نتیجه فروش بیشتر است.
2. سئو سایت چقدر زمان میبرد؟
بستگی به سایت دارد، اما معمولا بین 6 تا 9 ماه طول میکشد تا اولین نتایج پدیدار شوند.
اما باید در نظر بگیرید که شرکت در دوره های حضوری سئو و حتی دوره آنلاین مجازی سئو میتونه دانش تجربی و فرصت انتقال و اشتراک دانستهها با دیگر افراد (مربی دوره، منتور دوره و هنرجویان) رو برای شما فراهم کنه. آموزش سئو باید مستمر و به روز باشه. بنابراین بهتره که هیچ فرصتی رو برای آموزش خوب و تمرین زیاد از دست ندید.
ممنونم از اینکه نظرت رو بیپرده و رک با ما به اشتراک گذاشتی. اما کاش اشاره بیشتری میکردی که کجای متن نیاز به تقویت داشت یا اینکه به دنبال چه چیزی بودی و پیداش نکردی.
در نهایت، حتما از نظرت سازندهت برای بهبود متن استفاده میکنیم.
علاوه بر اون، منتوریکس انواع خدمات سئو و دیجیتال مارکتینگ رو انجام میده و در کنارش، آموزشهایی رو هم برای علاقهمندان به این حوزه داره.
دوره آموزش سئو آنلاین برای همین کاره. در این دوره، 0 تا 100 SEO به شکل کاملا ویدئویی و مجازی آموزش داده میشه و حتی پشتیبانی رایگان هم داره. لینکش رو در انتهای متن میذارم؛ حتما بهش سر بزن.
https://digitalmentorx.com/course.cfm?id=3
https://digitalmentorx.com/courselist.cfm?id=3
گوگل برای بررسی و ایندکس سایتها به زمان نیاز داره. سئو کلاه سیاه از همین تاخیر استفاده میکنه و اجرا میشه اما بعد از بررسیهای گوگل قطعا رتبهش رو از دست میده. توصیه میکنم مطلب سئو کلاه سیاه منتوریکس رو بخونی تا کاملا با اثرات اون آشنا بشی.
https://digitalmentorx.com/news.cfm?id=222
https://digitalmentorx.com/course.cfm?id=3
اول میتونی خودت دست به کار بشی و با خوندن مطالب مختلف فارسی و انگلیسی، دیدن ویدئوهای آموزشی سئو و دنبال کردن کار سئوکارهای خبره، آشنایی اولیه رو با سئو و بهینه سازی سایت پیدا کنی.
راه دومت هم اینه که مربی سئو داشته باشی و گام به گام با آموزش های بهینه سازی سایت ایشون بری جلو.
صفحه https://digitalmentorx.com/courselist.cfm?id=3 رو که ببینی با دو تا از بهترین مربی های سئو ایران آشنا میشی.
فارغ از اینا هم به قول سعدی «دروغی که حالی دلت خوش کند / به از راستی کت مشوش کند». اگر این حقوق 10 میلیونی میتونه مشوق تو برای شروع کار و یادگیری بهینه سازی سایت باشه، حتی دروغش هم خوبه.
اگر مشتاق هستی پیشنهاد میکنم دوره جامع آموزش سئو منتوریکس رو از دست ندی.
https://digitalmentorx.com/courselist.cfm?id=3
ممنون از اینکه مطالب ما رو دنبال میکنی و به دقت اونها رو میخونی. نظر شما باعث شد که ویرایش بهتری در اختیار خوانندگان قرار بگیره. ممنونیم ازت.
استخدام فریلنسر سئو رایج و مرسومه. اتفاقاً درآمد و مزایای خوبی هم داره. اما برای شروع، باید هم اصول فریلنسری رو یاد بگیری و هم اصول سئو.
در دوره آموزش فریلنسری منتوریکس که با عنوان «چطور فریلنسر موفقی شویم؟» در دسترس توئه، میتونی یکی از اعضای جامعه 75 میلیونی فریلنسرها در سراسر جهان باشی. شرکت در این دوره رایگانه و لینکش رو برات در ادامه کامنت میذارم.
https://digitalmentorx.com/course.cfm?id=15
در دوره جامع سئو منتوریکس هم که توسط ساسان سلوتی آموزش داده میشه، میتونی آموزش سئو پروژه محور و با مثال واقعی داشته باشی. با شرکت در این دوره، هم میتونی از منتورینگ و پشتیبانی منتوریکس استفاده کنی و هم گواهینامه رسمی و معتبر با امکان استعلام دریافت کنی. لینک این دوره رو هم در کامنت برات میذارم.
https://digitalmentorx.com/course.cfm?id=3