
سئو تکنیکال چیست؟ {راهنمای گام به گام سئو فنی}
شاید تابهحال کلمه سئو تکنیکال به گوش شما خورده باشد، شاید هم نه اما اکنون که این صفحه را باز کردهاید ما در سال 2022 میلادی هستیم و یکی از مهمترین ترندهای سئو در این سال سئو تکنیکال یا همان سئو فنی سایت است.
ما در تیم سئو منتوریکس تمام تجربیات گذشته و نتیجهٔ مطالعهٔ مقالات متعددی که راجع به سئو تکنیکال بوده را جمعآوری کردهایم و سعی شده تا بهصورت متنی روان و قابلفهم، آنچه را که از سئو تکنیکال باید بدانید برای شما در این صفحه یادداشت کنیم تا به کمک یکدیگر به مفهومی مشترک در سئو تکنیکال سایت برسیم.
اولین مفهومی که در سئو سایت به دنبال یادگیری آن هستیم معنی و مفهوم سئو تکنیکال است. اینکه اصلاً سئو تکنیکال چیست و حتی از آن مهمتر سئو تکنیکال چه چیزی نیست. چرا در سال 2022 رعایت نکات سئو تکنیکال ضروری است و در نهایت با دلایلی که شما را از این بابت نگران کرده صحبت میکنیم.
سئو تکنیکال یا سئو فنی چیست
سئو تکنیکال بخشی از فرایند سئو است که در آن از صحت عملکرد قسمتهای فنی و تکنیکال سایت برای موتورهای جستجو اطمینان پیدا میکنیم تا به اهداف رشد ارگانیک سایت در نتایج گوگل دست پیدا کنیم. مهمترین بخشهای سئو فنی سایت شامل: نحوه کرال شدن، ایندکس شدن، رندرینگ سایت و در نهایت معماری صفحات سایت هستند که به هرکدام از آنها در ادامه میپردازیم. اما در ادامه یکی از مهمترین سؤالاتی که ممکن است ذهن شما را درگیر کرده باشد میپردازیم این که اصلاً چرا سئو تکنیکال سایت مهم است که جواب آن در پاراگراف بعدی خلاصه شده است.
چرا سئو تکنیکال سایت مهم است؟
تصور کنید بهترین سایت ممکن را از لحاظ ظاهر و جذابیت بصری دارید و بهترین محتواهای ممکن را برای این سایت تولید و منتشر کردهاید اماااا
کاری برای سئو فنی سایت نکردهاید، اتفاقی که برای سایت شما میافتد رتبه نگرفتن صفحات سایت شما در نتایج گوگل خواهد بود.
به زبان ساده رباتهای گوگل و یا هر موتور جستجوگر دیگر باید قادر به پیداکردن سایت و انجام مراحل: خزش و عملیات رندرینگ و ایندکسینگ سایت باشد.
اما این فقط ابتدای ماجراست و نباید اینگونه فکر کنید که چون گوگل تمام صفحات سایت شما را کرال و ایندکس میکند سئو فنی سایت شما خوب است و دیگر نباید کاری برای آن کرد. برای این که وضعیت سئو تکنیکال سایت شما در حالت مطلوبی قرار بگیرد باید نکات دیگری مانند ایمن بودن صفحات، موبایل فرندلی بودن آنها، نداشتن محتوای تکراری، لود سریع صفحات و هزاران عامل دیگر که در سئو فنی سایت تأثیر میگذارند را نیز بهبود دهید.
رعایت تمام موارد گفته شده در سئو تکنیکال تضمین رتبه 1 شما نیست اما سایت شما را در مقایسه با رقبا در وضعیت بهتری از لحاظ رتبهبندی در سرچ گوگل قرار خواهد داد.
بیشتر بخوانید: سرعت صفحهی سایت (Page Speed) و نقش حیاتی در سئو
چطور میشود سئو تکنیکال سایت را بهبود داد؟
بر اساس صحبتی که تا به اینجا داشتهایم گفتیم که سئو تکنیکال فقط مسئله کرال کردن و ایندکس شدن نیست. برای بهبود سئو تکنیکال سایت شما نیاز دارید که بر موضوعات زیر نیز توجه کنید و هرکدام از آنها را بهدقت بررسی و در سایت خود به بهترین شکل اجرا کنید:
- جاوا اسکریپت
- فایل سایت مپ
- معماری صفحات و ساختار سایت
- ساختار لینکها
- Structured data
- محتوای کم و ضعیف
- محتوای تکراری
- تگ Hreflang (زبان سایت)
- تگ کنونیکال
- صفحات 404
- ریدایرکتهای 301
و هزاران نکتهٔ دیگر که در ادامه به آنها میپردازیم. اما بریم سراغ اولین بخش از سئو تکنیکال سایت
ساختار و معماری صفحات سایت
دلیل اینکه این بخش را اولازهمه گفتیم، اهمیت بسیار زیاد آن است. به عقیده خیلی از کارشناسان این حوزه قبل از هر اقدامی برای سئو سایت بهتر است که ساختار و معماری صفحات سایت مشخص شود. چرا که بسیاری از مشکلات سمت کراولینگ و ایندکسینگ سایت بهخاطر ضعف در معماری صفحات سایت ایجاد میشود، بنابراین اگر این مرحله را بهدرستی انجام دهید دیگر نسبت به وضعیت ایندکس و کرال سایت خود دچار نگرانی نخواهید شد.
دلیل مهم دیگر این است که ساختار و معماری سایت بر تمامی فاکتورهای اثرگذار در سئو تأثیر میگذارد، از لینک سایت مپی که قرار است در فایل robots.txt قرار بگیرد تا بلاک کردن خزندهها از طریق این فایل همگی به ساختار سایت شما بر میگردد.
نکته اساسی در اینجا این است که یک معماری صفحات خوب میتواند زحمت و کار سایر فاکتورهای تأثیرگذار در سئو را راحتتر کند.
اما این معماری متناسب با سئو سایت چگونه ساخته میشود.
اصول ساختار صفحات سایت متناسب با سئو تکنیکال (ساختار فلت)
ساختار سایت شما بر روی همهٔ ابعاد پیج شما تأثیرگذار خواهد بود. این ساختار باید بهگونهای باشد که صفحات شما از لحاظ URLها بسیار از هم دور نباشند.
چرا این مسئله مهم است؟
ساختار فلت باعث میشود که تمام صفحات سایت شما توسط گوگل و دیگر موتورهای جستجو به طور 100 درصد قابل خزیدن و ایندکس باشند.
این ساختار برای یک وبسایت بلاگی و یا یک سایت فروشگاهی کوچک خیلی اهمیتی ندارد اما برای یک سایت فروشگاهی با 250 هزار محصول ساختار فلت بسیار اهمیت دارد. ساختار سایت شما باید کاملاً دقیق و سازماندهی شده باشد.
شما بهعنوان مدیر سایت بههیچوجه از ساختار سایت خود به شکل زیر رضایت نخواهید داشت.
ساختار شکل بالا منجر به ایجاد صفحات یتیم میشود. این اصطلاح به این معنی است که صفحه یتیم هیچ لینکی به دیگر صفحات ندارد و دیگر صفحات سایت هم هیچ لینکی به این صفحه ندادهاند و این صفحه مانند یک بچه بدون سرپرست یتیم مانده است و این مشکل در آینده پیداکردن ایرادات سایت را سختتر میکند.
راهحل این مشکل میتواند سایت Semrush باشد. اگر با این سایت آشنایی دارید میتوانید به قسمت "site audit" بروید و از قسمت Crawled pages این صفحات را پیدا کنید.
این روش کمککننده است اما روش خیلی مناسبی نیست.
روش بهتر استفاده از سایت www.visualsitemapper.com برای چک کردن لینکهای صفحات سایت شما است. یک ابزار درگیرکننده برای شما که بتوانید ساختار سایت خود را بررسی کنید.
نکات دیگری راجع به ساختار URLها و همینطور استفاده از برد کرامپ در صفحات سایت وجود دارد که در حال تست و خطای آنها هستیم و در صورت موفقیت در همین صفحه برای شما دربارهٔ آنها مینویسیم.
بهبود Crawling , Rendering و Indexing سایت
در این بخش به بررسی دقیق و کامل ساخت وبسایتی با ایندکسینگ قدرتمند توسط موتور های جستجو می پردازیم. و به شما درباره ی پیدا کردن مشکلات وب سایت که باعث به وجود آمدن ارورهای ایندکس و کرول شده اند راه حل هایی را ارائه می دهیم و در انتها به شما درباره ی اینکه چطور خزنده های گوگل دقیق تر سایت شما را بررسی کنند اطلاعاتی را باز گو می کنیم.
روش پیداکردن مشکلات ایندکسینگ سایت
اولین قدم برای شما بهعنوان مدیر سایت یا کارشناس سئو پیداکردن مشکلات احتمالی سایت با خزندههای گوگل است. در اینجا 3 راهحل برای این کار وجود دارد:
گزارش Coverage سرچ کنسول
اولین جایی که باید به سراغ آن بروید تا مشکلات احتمالی در سایت را پیدا کنید بخش Coverage در Search Console گوگل است.
گوگل تمام گزارشها مربوط به ایندکس و رندر سایت را در صورت وجود در این بخش قرار میدهد و شما با نگاه به آن صفحاتی از سایت که با مشکل مواجه شدهاند را پیدا خواهید کرد.
ابزار Screaming Frog
Screaming Frog (اسکریمینگ فراگ) یکی از بهترین ابزارهای موجود در دنیا برای خزیدن در سایت است. یک ابزار بسیار عالی و دقیق!
برای اینکه مشکلات مربوط به ایندکس و رندر سایت را حل کنید باید یکبار سایت را توسط این ابزار کامل کرال کنید تا گزارشی کامل از وضعیت صفحات سایت به دست شما برسد.
ابزار Ahref Site Audit
سایت ahref با وجود امکانات فراوانی که برای آنالیز سایت در اختیار شما میگذارد بخش Site Audit خود را که مربوط به ارائه گزارشهای منظم از وضعیت کلی سایت است را رایگان در اختیار کسانی که صاحب سایت هستند میگذارد و شما کافی است تا در این سایت ثبتنام کنید و سرچ کنسول سایت خود را به ابزار ahref متصل کنید تا این سایت رباتهای خزنده خود را در سایت شما فعال کند و یک گزارش کامل از وضعیت و مشکلات سایت خود را دریافت کنید.
هرکدام از این ابزارها نقاط قوت و ضعف خود را دارند؛ اما اگر سایت بزرگی با بیش از 10 هزار صفحه دارید بهتر است از همه این ابزارها استفاده کنید بهاینترتیب خطایی از زیردست شما فرار نمیکند.
لینکسازی داخلی در صفحات سایت
اکثر سئوکارها مشکلی برای ایندکس صفحه اصلی خود ندارند. این مشکل در صفحات پایینتر سایت وجود دارد که ما را اذیت میکنند.
اگر معماری صفحات خود را بر اساس معماری فلت و سلسلهمراتبی بچینید بهطوریکه از صفحه اصلی سایت تا پایینترین صفحات با 3 یا 4 کلیک برسید به مشکل ایندکس نشدن نمیخورید. اما درهرصورت اگر به مشکل ایندکس نشدن صفحات میخورید هیچ روشی بهتر از دادن لینک داخلی به آن صفحه در صفحات ایندکس شده قدیمی نیست، بهخصوص اگر لینک را از یک صفحه با اتوریتی بالا و مهم به صفحه دیگر بدهید.
استفاده از XML Sitemap
در حال حاضر که اولویت ایندکسینگ با صفحات موبایل و AMP است آیا هنوز هم برای ایندکس شدن سایت باید از سایت مپ استفاده کرد؟
در حقیقت طبق آخرین خبرهایی که از منابع معتبر رسیده سایت مپ تبدیل به دومین منبع برای پیداکردن urlهای سایت شما شده است.
پس اولین منبع کدام است؟
گوگل در این باره چیزی اعلام نکرده است؛ اما به عقیده ما لینک داخلی و خارجی هستند که به صفحات سایت شما
لینکی دادهاند.
اما بهتر است از طریق سرچ کنسول و بخش sitemaps چک کنید که آدرس سایت مپ سایت خود را بهدرستی وارد کردهاید و اگر این کار را نکردهاید حتماً آدرس سایت مپ را در این بخش وارد کنید و از آن را تست کنید.
URL Inspection Tool
ابزار url generator گوگل این امکان رو به شما میدهد تا اگر لینکی درون سایت مپ یا سایت شما وجود دارد که هنوز در گوگل ایندکس نشده با این ابزار ایندکسش کنید و برای صفحاتی که در گوگل ایندکس شدند هم میتوانید live test و تصویری از آن صفحه را از دید گوگل ببینید، تا مطمئن شوید که گوگل بهصورت کامل صفحه را ایندکس میکند یا نه.
محتوای تکراری یا ضعیف
اگر شما از محتوای یونیک و اصیل در تمام صفحات سایت خود استفاده میکنید قاعدتاً نباید نگران این موضوع باشید. اما داستان اینجاست که محتوای کپی میتواند برای هر سایت و صفحهای مشکل ایجاد کند؛ اما نکتهٔ مهمتر این است که بعضی مواقع این باگ از سمت CMS سایت پیش میآید که چند نسخه از یک محتوا را در سایت میسازد و باز هم مشکل duplicate content در سایت به وجود میآید.
در مورد محتوای ضعیف یا thin content هم این مشکل وجود دارد که در حالت کلی مشکلی را برای سایت به وجود نمیآورد؛ اما ضرری که به ایندکسینگ و کرال باجت سایت ما میزند میتواند جبرانناپذیر باشد. در ادامه برای شما توضیح میدهیم که چگونه از این مشکلات جلوگیری کنید و یا اگر سایت شما دچار مشکل محتوای تکراری است آن را حلوفصل کنید.
استفاده از ابزارهای مدیریت سئو سایت برای پیداکردن محتوای تکراری
ابزارهای مختلفی برای پیداکردن محتواهای کپی و ضعیف وجود دارند که بهصورت پولی و رایگان میتوانید از آنها برای پیداکردن duplicate content و thin content سایت خود استفاده کنید.یکی از این ابزارها وبسایت raven است که با اسکن سایت شما صفحاتی از سایت که محتوای کپی و یا ضعیف دارند را به شما نشان میدهد.
ابزار بعدی که برای شناسایی duplicate content از آن استفاده میکنیم ابزار مدیریت سایت Semrush است که بخشی تحت عنوان Content quality کیفیت محتوای صفحات سایت شما را به شما نشان میدهد.
این ابزار لیستی از صفحاتی که ممکن است duplicate Content داشته باشند را به شما میدهد و برای اینکه محتوای صفحه را تکبهتک بررسی کنید میتوانید از و بسایت Copyscape’s لیستی از urlهای سایت خود را آپلود کنید تا این محتواهای کپی به شما نمایش داده شود.
در این سایت قسمتی از محتوایی که کپی تشخیص میدهد را کپی کنید و در گوگل آن را سرچ کنید اگر سایت شما در رتبه 1 نمایش میگیرد پس این محتوا متعلق به شماست و کپی محسوب نمیشود.
نکته: اگر وبسایتهای دیگر محتوای سایت شما را کپی میکنند و در وبسایتشان به نمایش میگذارند مشکل duplicate content متعلق به آنهاست و نسایت شما. شما باید نگران این موضوع باشید که محتوایی در سایت شما کپی نباشد.
نتیجه گیری
سئو تکنیکال گاهی نیاز به دانش فنی نیز دارد، اما اینگونه نیست که خودتان نتوانید آنها را انجام دهید. قطعا با کمی جستوجو در گوگل و دنبال کردن سئوکاران حرفهای به راحتی میتوانید سئو تکنیکال را علاوه بر سئو داخلی و سئو خارجی انجام دهید. توجه به سئو تکنیکال در برخی موارد واجبتر از سئو خارجی است، چون اگر زیرساخت خوبی نداشته باشید، در آینده به مشکل خواهید خورد.
مقالات آموزشی سئو تکنیکال را به ترتیب زیر بخوانید:
- سایت مپ چیست
- robot.txt چیست
- ریدایرکت لینک ها و انواع ریدایرکت ها
- اسکیما چیست و انواع ریچ اسنیپت ها
- انواع اسکیما های کاربردی
- تگ hreflang
- محتوای duplicate
- مفاهیم درک تصاویر و ویدیو توسط موتور جستجو
- AMP چیست؟
- سرعت سایت
- سئو جاوا اسکریپت
ترتیب مقالات بالا برای تمرکز بیشتر بر روی آموزش و یادگیری مسائل مربوط به سئو است و با دنبال کردن مرتب آن می توانید به یک کارشناس ماهر تبدیل شوید.

محمد متخصص سئوی تکنیکال منتوریکس است؛ همیشه در نهایت خونسردی ایدههای جدید ارائه میکند. سابقه برنامهنویسی دارد و دایرهالمعارف دنیای تکنولوژی محسوب میشود.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت منتوریکس مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.